2022-02-01 10:49:51
Φωτογραφία για Β. Μπιρλιράκης (Πρόεδρος ΟΣΦΕ): Η επιλογή να δίνονται τα νέα αντι-ιικά φάρμακα από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ είναι προβληματική



Όπως είπε στο DailyPharmaNews o Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος ήδη εστάλη επιστολή για το θέμα στον Υπουργό Υγείας όπου προτείνεται να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σ’ ένα τραπέζι για να συζητήσουν το θέμα 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την άποψη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ), ενός σημαντικού τμήματος του χονδρεμπορίου φαρμάκων στη χώρα μας που έχει μέλη τις 25 συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες της χώρας μέσα από τις οποίες διακινείται πάνω από το 40% των φαρμάκων φιλοξενεί σήμερα το DailyPharmaNews και αυτή είναι η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του φορέα για το θέμα που εδώ και περίπου ένα μήνα βρίσκεται ψηλά στη δημοσιότητα μετά τις διαμαρτυρίες φαρμακοποιών, τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που φαίνεται να είναι αποφασισμένος να πιέσει με κάθε τρόπο ώστε να γίνουν επιτέλους κάποιες ουσιαστικές κινήσεις που θα ξεμπέρδευαν αυτό το «κουβάρι» που έχει οδηγήσει επί χρόνια όλοι να μιλούν για ελλείψεις χωρίς τελικά να αλλάζει σημαντικά το τοπίο και παρά το γεγονός ότι οι σημερινές δυνατότητες της τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων θα μπορούσαν σαφώς να αλλάξουν τα πράγματα.

Ο κ. Μπιρλιράκης αναφέρει ότι «Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος δεν είναι μία. Φυσικά δεν έχουν όλες οι αιτίες την ίδια ένταση. Και επειδή ακριβώς είναι πολυδιάστατο και χρονίζον το πρόβλημα ζητούμε από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι διαλόγου και να τεκμηριώσουν τόσο τις θέσεις όσο και τις προτάσεις».

 

 

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Μπιρλιράκης όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ότι η πρότασή του να καθίσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι σ’ ένα τραπέζι για να συζητηθεί το θέμα των ελλείψεων είναι κάτι που ήδη έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα ήταν ότι «δεν υπήρξε καμία συνέχεια σε καμία προσπάθεια. Θα έπρεπε να υπάρχει συνέχεια. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων δεν είναι θέμα μίας συνάντησης ούτε δύο».

Για το ίδιο «αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τεκμηρίωση των θέσεων και των προτάσεων». Σε ό,τι αφορά την ΟΣΦΕ, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης «έχουμε επιμέρους θέσεις τις οποίες προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε και να καταλήξουμε σ’ ένα σύνολο προτάσεων».

Πάντως η ΟΣΦΕ πήρε ήδη μία πρωτοβουλία για το ζήτημα στέλνοντας την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου μία επιστολή στον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη. «Πράγματι έχει σταλεί μία επιστολή στον Υπουργό Υγείας, με την οποία του ζητάμε να ηγηθεί μίας τέτοιας προσπάθειας (σ.σ. να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γύρω από ένα τραπέζι) και έχει ζητηθεί συνάντηση μαζί του».

 

Πρόταση για τα αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID -19

Με τίτλο «ΜΟΛΝΟΥΠΙΡΑΒΙΡΗ: Τι πρέπει να γνωρίζω;» και με υστερόγραφο «Εάν μας ρωτήσουν, εμείς οι φαρμακοποιοί θα είμαστε έτοιμοι...» ο κ. Μπιρλιράκης έκανε το απόγευμα του Σαββάτου ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook ενόψει προφανώς της απόφασης του Υπουργείου Υγείας από σήμερα Δευτέρα 31 Ιανουαρίου να ξεκινήσει η διάθεση των αντιικών χαπιών της MSD (Merck στις ΗΠΑ) για όσους νοσούν με κορονοϊό από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με την παράδοσή τους κατ’ οικον.

«Πρόκειται για υλικό το οποίο φέρει την υπογραφή της εκπαιδευτικής δομής των Συνεταιρισμών, του Αρεταίου. Η θέση μας είναι ότι οποιοδήποτε φάρμακο διακινείται προς την κοινότητα θα πρέπει να περνά μέσα από τη διαδρομή των φαρμακαποθηκών και του φαρμακείου της κοινότητας».

Στην ανάρτηση που παραπέμπει σ’ έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) του Κέντρου Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών «Αρεταίος» (www.AretaiosEdu.gr και www.AretaiosHealth.gr) δίνονται γενικές πληροφορίες για την Μολνουπιραβίρη, γίνεται αναφορά στον μηχανισμό δράσης της, την αποτελεσματικότητά, τις ενδείξεις, τη δοσολογία, τον τρόπο χορήγησης, τις ανεπιθύμητες ενέργειες, τις αντενδείξεις, τις απαιτήσεις για τους ειδικούς πληθυσμούς, την εγκυμοσύνη, την οδήγηση και τις αλληλεπιδράσεις της με άλλα φάρμακα.

Για τον κ. Μπιρλιράκη η επιλογή να δίνονται τα νέα αντι-ιικά φάρμακα μέσω των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ είναι προβληματική στο ότι «θα παραδίδονται στους ασθενείς μέσω εταιρειών Courier. Να υπενθυμίσω εδώ ότι την προηγούμενη εβδομάδα στις 5-6 περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία “Ελπίδα” τα Courier δεν λειτούργησαν με απόφαση της κυβέρνησης. Αντίθετα τόσο τα φαρμακεία όσο και οι φαρμακαποθήκες λειτούργησαν κανονικά».

Δεν είναι ωστόσο μόνο αυτό το ζήτημα για τον κ. Μπιρλιράκη. Είναι επίσης Το θέμα ότι ο πολίτης για όποια απορία τυχόν έχει μετά τη λήψη ενός οποιουδήποτε φαρμάκου διακινείται μέσα από τα φαρμακεία της κοινότητας μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να απευθυνθεί στον φαρμακοποιό της γειτονιάς του για να βρει απάντηση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που δεν μπορεί κατά την άποψή του να μη λαμβάνεται υπόψιν.

Στο ερώτημα κατά πόσο είναι ενημερωμένοι αυτή τη στιγμή οι φαρμακοποιοί για να μπορέσουν να ενημερώσουν σωστά τον πολίτη για τα νέα αυτά αντι-ιικά φάρμακα κατά της COVID που έρχονται στη χώρα μας ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ απαντά ότι «έχουν την ευελιξία για να ενημερωθούν έγκαιρα. Κι αυτό το έχουμε αποδείξει» τονίζει παραπέμποντας ουσιαστικά στη συγκεκριμένη ανάρτηση του Αρεταίου αλλά και σε όλη τη δουλειά που μέχρι σήμερα έχει γίνει.

Ο κ. Μπιρλιράκης ξεκαθαρίζει πάντως πως η ανάρτησή του και τα όσα λέει στο DailyPharmaNews με αφορμή αυτήν την ανάρτησή του δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντι-ιικό φάρμακο. «Είναι μία πρόταση όχι για το συγκεκριμένο μόνο αλλά για όλα τα φάρμακα τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς που βρίσκονται στην κοινότητα. Θεωρούμε ότι τα φάρμακα αυτά πρέπει να περνούν μέσα από τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία της κοινότητας και να χορηγούνται “δια χειρός φαρμακοποιού”, o οποίος είναι και ο ειδικός για να βοηθήσει τον ασθενή στην καλύτερη χρήση του φαρμάκου».

Σημαντικό τέλος είναι να αναφερθεί ότι, όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης, «για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει γίνει συζήτηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά σε κάποια ζητήματα, οι θέσεις εκτιμώ πως ταυτίζονται χωρίς να χρειαστεί κάποια περαιτέρω συζήτηση υπό την έννοια ότι και ο Πανελλήνιος, -χωρίς να θέλω να μιλήσω εκ μέρους του- έχει θέση πως όλα τα φάρμακα για την κοινότητα πρέπει να διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία».

πηγή: dailypharmanews

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ