2022-02-02 07:29:18
Φωτογραφία για Ιδέες-Σχέδια-Οδηγίες για να φτιάξετε Τραπεζάκια από Παλέτες
Ένας από τους απλούστερους και πιο οικονομικούς τρόπους για να κατασκευάσετε τραπεζάκια για εσωτερικούς - εξωτερικούς χώρους ή κάθε είδους βοηθητικό ακόμη και μεγαλύτερο τραπέζι, είναι να χρησιμοποιήσετε καινούργιες ή μεταχειρισμένες παλέτες. 

Ως προεργασία θα χρειαστούν τα βασικά για όλες αυτού του τύπου τις κατασκευές, όποιου είδους έπιπλο-αντικείμενο κι αν θελήσετε να δημιουργήσετε από παλέτες, δηλαδή τρίψιμο με γυαλόχαρτο ή τριβείο ώστε να λειανθεί η επιφάνεια τους, να μην υπάρχουν ακίδες κλπ.  και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής πέρασμα με βερνίκι ή χρώμα, αν θέλετε να έχουν διαφορετική απόχρωση από την φυσική του ξύλου.  

Ειδικά αν χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένες παλέτες, ακόμη κι αν στην συνέχεια πρόκειται να τις βάψετε με χρώμα, περάστε αρχικά ένα βερνίκι εμποτισμού προστατευτικό από την υγρασία και απεντομωτικό.

Δύο είναι οι βασικοί τρόποι που μπορείτε να δουλέψετε με τις παλέτες για την κατασκευή ενός τραπεζιού: 


1. Χρησιμοποιώντας τις παλέτες σχεδόν αυτούσιες, ξεκαρφώνοντας κάποιες από τις σανίδες τους ή κόβοντας μεγάλα ενιαία τμήματα σε όποια διάσταση σας χρειάζεται. 

2. "Ξεμοντάροντας" εντελώς όλα τα κομμάτια-σανίδες τους και ξανακαρφώνοντας στην συνέχεια σε όποιον σχηματισμό θέλετε 

Εργαλεία - υλικά που θα χρειαστείτε: 

-Γυαλόχαρτο ή τριβείο, για το τρίψιμο

-Βερνίκι ξύλου - χρώμα για ξύλο - πινέλο, για το βάψιμο

-Σκεπάρνι, πένσα ή όποιο άλλο παρεμφερές εργαλείο διαθέτετε και εξυπηρετεί για να ξεκαρφώσετε  τις σανίδες

-Σφυρί - πρόκες, για να καρφώσετε τα ξύλα-σανίδες

-Πριόνι

Μεγάλα ενιαία τμήματα μιας παλέτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτούσια, ανάλογα βεβαίως και με το σχήμα-μέγεθος του τραπεζιού που θέλετε να κατασκευάσετε, και στην περίπτωση αυτή το κόψιμο του ξύλου μπορεί να γίνει και με απλό χειροκίνητο πριόνι. 

Αν όμως πρόκειται τα κοψίματα να είναι πολλά, αν οι παλέτες είναι μεταχειρισμένες και μάλιστα σε όχι καλή κατάσταση και γενικά για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με τον λιγότερο κόπο θα χρειαστείτε ηλεκτρικό πριόνι, αφού με το απλό είναι πιθανό το ξύλο να "ξεφλουδίσει" στα σημεία κοπής και θα ταλαιπωρηθείτε πολύ παραπάνω με το γυαλόχαρτο για να  λειάνετε και να ισιώσετε τις άκρες από τα κομμένα ξύλα. 

Ένα σημείο που πιθανόν να σας "ξεγελάσει" από τις εικόνες με τέτοιου είδους προτάσεις και ιδέες σε internet-περιοδικά για τραπεζάκια από παλέτες είναι το ύψος τους. 

Το τυπικό ύψος μιας παλέτας είναι 15-17 εκατοστά, γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια που αποτελούνται από μία μόνο, όσο κομψά και ιδιαίτερα κι αν φαίνονται από ...μακρυά, δύσκολα θα σας εξυπηρετήσουν και θα αποδειχθούν λειτουργικά για καθημερινή χρήση. Είναι πάρα πολύ χαμηλά ακόμη και για τον χαμηλότερο καναπέ, πολυθρόνα ή καρέκλα, εκτός βεβαίως αν τους προσθέσετε αρκετό ύψος με πόδια ή ροδάκια. 

Το πρακτικότερο λοιπόν, αν δεν θέλετε ένα ιδιαίτερα χαμηλό τραπέζι, είναι να χρησιμοποιήσετε δύο ή και περισσότερες παλέτες την μία καρφωμένη πάνω στην άλλη κι ανάλογα με το σχέδιο που θέλετε να έχει το τραπέζι μπορείτε αφαιρέσετε κάποιες από τις σανίδες.

Ξεκινώντας την κατασκευή ενός τέτοιου απλού τραπεζιού από 2 η και περισσότερες παλέτες στην σειρά, ακόμη κι αν δεν έχετε καμιά εμπειρία, απλώς τοποθετήστε τις παλέτες την μία πάνω στην άλλη και το σχήμα θα σας "κατευθύνει" από μόνο του, θα καταλάβετε αμέσως σε ποια πλευρά της κάθε παλέτας πρέπει να ξεκαρφωθούν οι σανίδες έτσι ώστε η τελική κατασκευή να έχει την μορφή τραπεζιού και όχι όψη από ...στοιβαγμένες παλέτες :) εκτός βεβαίως και αν αυτήν την μορφή θέλετε να δώσετε στο τραπέζι, που είναι και η απλούστερη μορφή τέτοιας κατασκευής κατάλληλη για μοντέρνους-νεανικούς χώρους ή για απλά τραπέζια εξωτερικών χώρων. 

Αφού ολοκληρώσετε την κεντρική επιφάνεια του τραπεζιού θα προσθέσετε ροδάκια ή πόδια τα οποία (εκτός από τα έτοιμα που θα βρείτε σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού ή επίπλων) επίσης μπορείτε να κατασκευάσετε από τα 4 ακριανά φαρδιά σημεία μιας παλέτας ή από οποιοδήποτε ανάλογο κομμάτι ξύλου (τάκους) που θα βάψετε στην ίδια απόχρωση με το υπόλοιπο τραπέζι. Η επιλογή του είδους των ποδιών εξαρτάται από το ύψος που θέλετε να έχει το τραπέζι. 

Για τις επιμέρους λεπτομέρειες της εμφάνισης ενός τραπεζιού από παλέτες οι επιλογές είναι πάρα πολλές ανάλογα με το τι σας αρέσει, την χρήση που θα εξυπηρετεί αλλά και τον χώρο που θα τοποθετηθεί.  

Μπορείτε να προσθέσετε τζάμι ή οποιοδήποτε άλλο ενιαίο κομμάτι ξύλου στην κεντρική επιφάνεια, να χρησιμοποιήσετε διακοσμητικές μεγαλύτερες ρόδες που όμως δεν θα μετακινούν το τραπέζι, να το διακοσμήσετε με πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία (γωνιές), να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε σανίδες από την επάνω κεντρική του επιφάνεια αυξομειώνοντας ή και εξαφανίζοντας τα κενά ανάμεσα στις σανίδες κλπ.

Η διαδικασία κατασκευής μεγαλύτερων τραπεζιών δεν διαφέρει σε τίποτα, εκτός από την περίπτωση που το μήκος του τραπεζιού θέλετε να ξεπερνά εκείνο μιας παλέτας ή π.χ να είναι στενότερο σε πλάτος κλπ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα δουλέψετε αναγκαστικά με τον 2ο τρόπο, ξεκαρφώνοντας δηλαδή όλες τις μεγάλες σανίδες από τις παλέτες και που στην συνέχεια αφού τις κόψετε στα μεγέθη που θέλετε, θα τις ξανακαρφώσετε σε όποια σειρά/σχηματισμό ανάλογα με το σχέδιο του τραπεζιού.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί η κεντρική του επιφάνεια, στης οποίας το ξύλο μπορείτε να δώσετε όποια τελική όψη θέλετε με βερνίκι ξύλου, χρώμα, τεχνοτροπίες, τεχνικές παλαίωσης κλπ. ενώ στην πίσω όψη θα καρφώσετε ένα πλαίσιο από 4 απλά ξύλινα πηχάκια που πάνω του θα βιδωθούν-στερεωθούν όποιας μορφής ξύλινα ή μεταλλικά πόδια θέλετε. 

Πολύ όμορφα σε εμφάνιση και ιδιαίτερα πρακτικά είναι και τα τραπεζάκια από παλέτες που διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους με την μορφή ανοιχτών ραφιών ή και συρταριών. 

Για να δημιουργήσετε τα "ράφια" απλώς θα πρέπει στα οριζόντια επίπεδα που θα αποτελούν το τραπέζι (δύο ή περισσότερα) να καρφώσετε παλετόξυλα, που θα βγάλετε από άλλα σημεία της παλέτας, για να καλύψετε τα κενά ανάμεσα στα ξύλα της έτσι ώστε να να μπορούν να τοποθετηθούν στα ράφια μικρά ή μεγαλύτερα αντικείμενα. 

Στην πραγματικότητα για να φτιάξετε ένα τραπέζι με αποθηκευτικούς χώρους, δημιουργείτε με ένα κομμένο κομμάτι από την παλέτα και μερικά ακόμη παλετόξυλα ένα "κουτί" με ανοιχτές τις μεγαλύτερες πλευρές του. 

Στα ανοιχτά σημεία μπορούν να τοποθετηθούν και συρτάρια, φτιαγμένα επίσης από παλετόξυλα ή άλλου τύπου ξύλα-σανίδες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.  

Η τελική όψη ενός τραπεζιού από παλέτες, όπως και κάθε είδους παλετοκατασκευής, εξαρτάται κυρίως από την επεξεργασία/εμφάνιση του ξύλου.Όσο πιο επιμελημένα τριφτεί και βαφτεί τόσο καλύτερο και το τελικό αποτέλεσμα, ενώ φυσικά κάθε είδους τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί στο βάψιμο-επεξεργασία ξύλινων επιφανειών μπορεί να πραγματοποιηθεί και πάνω στα παλετόξυλα. 

Ειδικά για κατασκευή τραπεζιών για τον κήπο ή το μπαλκόνι, σε εξοχικά σπίτια κλπ. οι παλέτες είναι όχι μόνο η πιο οικονομική αλλά και μια από τις πιο πρακτικές λύσεις για τραπέζια μικρού αλλά και μεγάλου μεγέθους που φυσικά μπορείτε να τα συνδυάσετε με απλούς καναπέδες - καθίσματα δημιουργημένα επίσης από παλέτες, δημιουργώντας ένα ολοκληρώμενο όμορφο καθιστικό με πραγματικά πολύ μικρό κόστος. Δείτε αναλυτικά εδώ ιδέες, σχέδια και οδηγίες κατασκευής για καναπέδες-παγκάκια. 

Αν τώρα για τον οποιονδήποτε λόγο πιστεύετε ό,τι δεν θα τα καταφέρετε, αν αυτό που σας αρέσει είναι κάποιο τραπέζι σε ιδιαίτερα "περίπλοκο" σχέδιο, αν σας χρειάζονται εργαλεία που δεν διαθέτετε κλπ. κάντε αρχικά όλη την προετοιμασία που δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ικανότητα ή εξοπλισμό. Τρίψτε τα ξύλα, περάστε βερνίκι ή και χρώμα αν θέλετε να τους αλλάξετε απόχρωση και ζητείστε από το πιο κοντινό σας ξυλουργείο να "μοντάρει" τα ξύλα στην μορφή που θέλετε, δεν θα σας κοστίσει πολύ. Η κατασκευή π.χ ενός απλού τραπεζιού με δύο παλέτες η μία πάνω στην άλλη για έναν επαγγελματία δεν απαιτεί παραπάνω από μιας ώρα δουλειά. 

Δείτε εδώ που θα βρείτε καινούργιες ή μεταχειρισμένες παλέτες για αγορά και πόσο θα σας κοστίσουν

Σε κάθε περίπτωση τα  τραπέζια φτιαγμένα από το "ευτελές" αυτό υλικό, μπορούν να αποκτήσουν όποια όψη εσείς θελήσετε και να μετατραπούν με ελάχιστο κόστος σε ένα πραγματικά λειτουργικό έπιπλο, σε όποιον εσωτερικό και κυρίως εξωτερικό χώρο κι αν επιλέξετε να τα τοποθετήσετε. 

Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες-κατασκευές από ΠΑΛΕΤΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ