2022-02-03 17:24:02
Φωτογραφία για Τα οφέλη από τις επεκτάσεις του Προαστιακού στη Ραφήνα – Στάση και στην Αρτέμιδ
Οφέλη που αλλάζουν την αναπτυξιακή δυναμική και το περιβαλλοντικό και ποιοτικό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής φέρνουν οι επεκτάσεις του Προαστιακού σε Ραφήνα και Λαύριο, καθώ προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες από την ΕΡΓΟΣΕ για την κατασκευή της γραμμής που θα συνδέσει τη Ραφήνα και το λιμάνι της με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 309 εκ ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) δημοπρατείται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου και παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον, υπό την έννοια ότι εξετάζονται δύο εναλλακτικές χαράξεις και μέσα από τον διάλογο με τους υποψηφίους, θα προκύψει και η τελική επιλεγείσα λύση (ως προς την χάραξη και ως προς την χωροθέτηση των στάσεων) λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες μελέτες.

Ποιές είναι εναλλακτικές χαράξεις

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, έχουν εξετασθεί δύο εναλλακτικές χαράξεις:

Πρώτον: Κατασκευή εξ ολοκλήρου νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ως επέκταση της υφιστάμενης γραμμής από τον τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Αεροδρόμιο Ελ
. Βενιζέλος, μέχρι τον Λιμένα Ραφήνας, όπου προβλέπεται η κατασκευή τερματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Λιμένα Ραφήνας. Περιλαμβάνονται πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Συνεδριακού Κέντρου Αεροδρομίου, Σπάτων, Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας)

Δεύτερον: Σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμένα Ραφήνας από την περιοχή Γέρακα αρχικά κατά μήκος της ζώνης της παλιάς γραμμής Λαυρίου και στη συνέχεια σε συνδυασμό με τον αυτοκινητόδρομο Σταυρού – Ραφήνας με χρήση της (κατασκευασμένης σε ένα τμήμα) νησίδας. Περιλαμβάνονται πέντε νέες Σιδηροδρομικές Στάσεις (Γέρακα, Αγ. Γερασίμου, Αρτέμιδος, Διασταύρωσης, Ραφήνας) και ενός νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού (Λιμένα Ραφήνας). Σημειώνεται, ότι σε όλους τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στάσεις προβλέπεται χώρος στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται ευρύτερες ζώνες οικιστικής ανάπτυξης με δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο ή με άλλο τοπικό μέσο μαζικής μεταφοράς.

Τα οφέλη του έργου

Με την ανάπτυξη του έργου και τη ολοκλήρωσή του θα προκύψει ένα πλέγμα θετικών συνεπειών, για την οικονομία το περιβάλλον, την ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής στην ευρύτερη περιοχής, με δεδομένο ότι το λιμάνι της Ραφήνας θα ενισχυθεί περαιτέρω κατόπιν και της σύνδεσής του με το αεροδρόμιο με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μεταφορές και τον τουρισμό, ενώ παράλληλα ανοίγουν προοπτικές σε νέα έργα υποδομών αλλά και ανάπτυξη του real estate. Είναι χαρακτηρισικό ότι καθένα ένα από τα 12 στα οφέλη του έργου, συμπεριλαμβάνουν ένα πολυεπίπεδο φάσμα θετικών αλλαγών. Ειδικότερα από το έργο θα προκύψει:

Υποστήριξη και αξιοποίηση των υποδομών του λιμένα Ραφήνας.

Υποστήριξη ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας. Συνδυασμένες Μετακινήσεις (Μετεπιβίβαση) – Σύνδεση αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος με λιμένα Ραφήνας

Βελτίωση πρόσβασης – εξυπηρέτησης οικισμών ανατολικής Αττικής

Υποστήριξη ανάπτυξης παράκτιας ζώνης και γενικότερα ανατολικής Αττικής

Συμβολή στη Βιώσιμη Κινητικότητα. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος υποστηρίζει ιδιαιτέρως την περιβαλλοντική, την κοινωνική και την οικονομική συνιστώσα των μετακινήσεων

Βελτίωση ποιότητας κυκλοφοριακής ροής – Επιπέδου Εξυπηρέτησης. Δραστική μείωση χρόνου διαδρομής

Περιορισμός δαπανών χρήσεως και γενικότερα κόστους μετακινήσεων

Περιορισμός των δαπανών μεταφοράς αγαθών

Βελτίωση της ασφάλειας των Μεταφορών και περιορισμός του κόστους ατυχημάτων

Περιορισμός εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (CO2, N2O, CH4)

Περιορισμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης (NOX, SO2, CO, VOC κλπ)

Ανάπτυξη και απασχόληση από την κατασκευή και λειτουργία των συγκοινωνιακών έργων

Η διαγωνιστική διαδικασία

Το έργο της επέκτασης του προαστιακού έως το λιμάνι της Ραφήνας, μετά το έργο της επέκτασης του προαστιακού στο Λαύριο οδεύει και αυτό στη Β Φαση. Η Επιτροπή του διαγωνισμού προχώρησε στο άνοιγμα των φακέλων των συμμετεχόντων. Τα τρία σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-ALSTOM ΚΑΙ ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την ισχύουσα διαδικασία, θα ακολουθήσει έλεγχος της επάρκειας των φακέλων προκειμένου οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια να συνεχίσουν στη Β φάση του διαγωνισμού, που περιλαβάνει τη διενέργεια του ανταγωνιστικού διαλόγου και την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

artemidanews.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ