2022-02-18 12:41:38
Φωτογραφία για Βάψιμο επίπλων με Stencils
Aναλογικά με τoν κόπο και το κόστος που απαιτεί το βάψιμο με Stencils είναι από τις πιο συμφέρουσες λύσεις για να αλλάξετε εντελώς όψη σε παλιά και όχι μόνο έπιπλα. 

Τραπέζια, συρταριέρες, ντουλάπες, καρέκλες, έπιπλα σε παιδικά δωμάτια κλπ όλα μπορούν να μεταμορφωθούν και ανάλογα με το είδος του επίπλου, τα σχέδια stencils και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε να προκύψει ένα εντελώς ...καινούργιο έπιπλο. 

Η διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα από την εφαρμογή stencils σε έναν τοίχο ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες-οδηγίες γενικά για τα stencils. 

1.  Ακουμπήστε το stencil πάνω στην εντελώς καθαρή και στεγνή επιφάνεια του επίπλου και στερεώστε το με κολλητική ταινία στις άκρες ώστε να είναι απολύτως σταθερό και τεντωμένο. 

2.  Ανάλογα με το μέγεθος του σχεδίου αλλά και το πόσο "έντονο" ή όχι θέλετε το αποτέλεσμα του χρώματος χρησιμοποιείστε πινέλο, μικρό ρολό ή σφουγγαράκι για να γεμίσετε τα κενά σημεία του stencil με χρώμα. To τελικό αποτέλεσμα διαφοροποιείται κατά πολύ ανάλογα όχι μόνο με την απόχρωση αλλά και την ποσότητα χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε. 


Το ρολό (πάντα πολύ καλά στραγγισμένο-στιμμένο ) δίνει εντονότερο αποτέλεσμα και ενδείκνυται για μεγάλες επιφάνειες, με το πινέλο μπορείτε να ρυθμίσετε την "ένταση" στο χρώμα του σχεδίου σκουπίζοντας με ένα πανί την μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος πριν το εφαρμόσετε στο στένσιλ και ταμπονάροντας με ένα σφουγγαράκι και ελάχιστη ποσότητα χρώματος έχετε ακόμη πιο αχνό αποτύπωμα του σχεδίου, ιδανικός τρόπος όταν το ξύλο και το χρώμα έχουν παρόμοια απόχρωση και αυτό που θέλετε είναι απλώς να προσθέσετε στο έπιπλο ένα ιδιαίτερα διακριτικό διακοσμητικό στοιχείο.

Γενικά παραπάνω από το μισό της επιτυχίας στο βάψιμο όχι μόνο επίπλων, αλλά γενικά αντικειμένων-επιφανειών με χρήση stencils, εξαρτάται από ποσότητα χρώματος που θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία του σχεδίου και που θα πρέπει να είναι ελάχιστη.

3.  Αφήστε να στεγνώσει εντελώς το χρώμα, αφαιρέστε το stencil και την επόμενη μέρα περάστε την βαμμένη επιφάνεια του επίπλου μ΄ένα προστατευτικό βερνίκι για ξύλο ματ ή γυαλιστερό. 

Αν αφαιρώντας το stencil διαπιστώσετε πως σε κάποια σημεία υπάρχει περισσότερο χρώμα μπορείτε να τρίψετε πολύ προσεκτικά και ελαφρά με ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο, αν το χρώμα κάπου είναι λιγότεροο απ΄όσο θέλετε  διορθώστε με ένα πολύ λεπτό πινελάκι και ελάχιστο χρώμα.  

Θα δουλέψετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είτε πρόκειται για ένα μικρό stencil που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στο έπιπλο μία ή περισσότερες φορές, είτε για μεγάλο σχέδιο. 

Ενώ φαίνεται δυσκολότερο, στην πραγματικότητα όσο πιο μεγάλο είναι το stencil και ενιαίο το σχέδιο τόσο ευκολότερη είναι η όλη διαδικασία, αφού για να "συνθέσετε" ένα σχέδιο από το ίδιο ή και διαφορετικά stencil θα χρειαστεί να τα κολλήσετε, να βάψετε και να περιμένετε να στεγνώσει το χρώμα πολύ καλά για να τα αφαιρέσετε πολλές φορές και φυσικά υπολογίζοντας πριν ξεκινήσετε που ακριβώς θα πρέπει να τοποθετηθεί το καθένα, ώστε το τελικό σχέδιο πάνω στο έπιπλο να βρίσκεται ακριβώς στα σημεία που θέλετε. 

Θα σας διευκολύνει πολύ να δουλέψετε με χρώματα νερού. Δηλαδή με ρεπουλίνη ξύλου ή οποιοδήποτε υδατοδιαλυτό ακρυλικό χρώμα που δεν αραιώνεται με διαλυτικό αλλά με νερό και φυσικά με χρώματα κιμωλίας.

Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά όσο δουλεύετε, πολύ ευκολότερα απ΄όσο με άλλο είδος μπογιάς θα "σβήσετε" με σφουγγάρι και νερό το χρώμα και θα ξεκινήσετε την διαδικασία από την αρχή. 

Σε κάθε περίπτωση, ένα ...τεστ πάνω σε ένα οποιοδήποτε κομμάτι ξύλο ή και σκληρό χαρτόνι είναι η πιο ...σοφή επιλογή. Κάντε εκεί όλες τις δοκιμές σας για να δείτε το αποτύπωμα του σχεδίου στην πράξη, δοκιμάστε τις αποχρώσεις μπογιάς και ποιο το αποτέλεσμα που δίνει με πινέλο, με σφουγγάρι κλπ. και στην συνέχεια εφαρμόστε την κανονική διαδικασία πάνω στο έπιπλο. 

Για το βάψιμο επίπλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους stencil, μην δίνετε ιδιαίτερη σημασία επειδή σε κάποιες πιθανόν συσκευασίες αναγράφεται: "ειδικό για τοίχους, για ύφασμα, για γυαλί κλπ" και φυσικά το τελικό διακοσμητικό αποτέλεσμα πάνω στο έπιπλο εξαρτάται κατά πολύ από την απόχρωση που θα χρησιμοποιήσετε και την αντίθεση που θα δημιουργεί πάνω στο χρώμα του επίπλου που και αυτό μπορείτε φυσικά  πριν να το έχετε βάψει σε όποιο χρώμα προτιμάτε. 

Τα τελευταία χρόνια ποικιλία σχεδίων stencil θα βρείτε και στην εγχώρια αγορά, τόσο σε μεγάλα χρωματοπωλεία ή πολυκαταστήματα αλλά βεβαίως η μεγάλη ...βιτρίνα του internet είναι πολύ πλουσιότερη σε τέτοια είδη, όπου σίγουρα θα εντοπίσετε περισσότερα και πιο εντυπωσιακά σχέδια, με κορυφαία επιλογή το Royal Desing Studio. 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ