2022-03-19 15:08:34
Φωτογραφία για Το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΟΣΕ για τα έτη 2022-2025.
Στις «ράγες» μπαίνει σταδιακά η κατάρτιση του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΟΣΕ για τα έτη 2022-2025. Ο σιδηροδρομικός φορέας ανέθεσε μάλιστα τις σχετικές υπηρεσίες υποβοήθησής του σε εξειδικευμένο σύμβουλο, την εταιρεία «ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ», με διάρκεια ολοκλήρωσης του πλάνου 2 μήνες, η οποία επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό των Planet και PwC που επίσης εκλήθησαν από τον ΟΣΕ για διαπραγμάτευση.

Η ΟΣΕ Α.Ε. ως εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης της Εθνικής Σιδηροδρομικής Υποδομής και εκτέλεσης των αναπτυξιακών έργων υποδομής, προχωρά, με βοήθεια συμβούλου, στην εκπόνηση του Επιχειρησιακού της Σχεδίου, σε ότι αφορά στα έτη 2022-2025, ώστε:

• να είναι εφικτή η καταβολή της επιχορήγησης από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, κατά το έτος 2022,

• ο οργανισμός να έχει στη διάθεσή του ένα επιχειρησιακό σχέδιο 4ετίας το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του το νέο περιβάλλον δραστηριοποίησης και τις εξελίξεις σε ότι αφορά στις δυνατότητες χρηματοδότησης,


• να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τον στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό του οργανισμό με ορίζοντα το 2030.

Ανάλυση και Αξιολόγηση Υφιστάμενης Κατάστασης της ΟΣΕ ΑΕ

Πριν την κατάρτιση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι απαραίτητη η σύνταξη έκθεσης που θα αποτιμά την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου 2018-2022, σε ότι αφορά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν ή είναι σε εξέλιξη και τις δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα παραμείνουν στον σχεδιασμό της ΟΣΕ Α.Ε. ή δεν θα υλοποιηθούν γιατί δεν εξυπηρετούν του στόχους της εταιρείας για το χρονικό ορίζοντα 2022-2025.

Επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την περίοδο 2022-2025 της ΟΣΕ ΑΕ

Το Στρατηγικό Σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

· Καθορισμός και περιγραφή της αποστολής, οράματος και των στόχων που επιδιώκονται από το διοικητικό συμβούλιο στα πλαίσια της νέας κατεύθυνσης της εταιρίας.

· Καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, Τμήματα (ανακατανομή αρμοδιοτήτων, συγχωνεύσεις οργάνωση, δομή, στελέχωση, λειτουργίες, υπηρεσίες κλπ.) και ανά δραστηριότητα (διαχείριση, κατασκευή, επίβλεψη, περιβαλλοντική διαχείριση, ανάπτυξη, προγραμματισμός & παρακολούθηση, συντήρηση κλπ.).

· Ανάλυση και αξιολόγηση του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η ΟΣΕ ΑΕ (PEST - Πολιτικό Περιβάλλον, Οικονομικό Περιβάλλον, Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας, Κοινωνικό Περιβάλλον), των τάσεων και προοπτικών του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης.

· Ανάλυση νέων ευκαιριών για την ΟΣΕ ΑΕ, όπως αυτές διαμορφώνονται στο περιβάλλον δραστηριοποίησης, καθώς και αυτών που προκύπτουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0).

· Περιληπτική παράθεση των ευρημάτων και κατάρτιση πίνακα SWOT, που θα παρουσιάζει με άμεσο και περιεκτικό τρόπο τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες της ΟΣΕ ΑΕ σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες ευκαιρίες και τους κινδύνους του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης.

· Παρουσίαση υφιστάμενων υπηρεσιών, βέλτιστων πρακτικών, νέων υπηρεσιών και συγκριτική αξιολόγηση με άλλες συναφείς εταιρείες, εντός και εκτός Ελλάδος.

· Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης, με βάση τις ευκαιρίες που διαγνώσθηκαν, με την επιλογή των αναγκαίων ενεργειών, δραστηριοτήτων και μέσων για την επίτευξη των στόχων καθώς και τον χρονικό προσδιορισμό της ανάπτυξής τους σύμφωνα με τις επιλογές της διοίκησης.

· Προσδιορισμός του συνολικού κόστους και του τρόπου χρηματοδότησης των επί μέρους δράσεων.

· Προσδιορισμός οργανωτικής δομής για υλοποίηση του σχετικού επιχειρησιακού σχεδιασμού.

· Διασύνδεση του στρατηγικού σχεδίου με το αντίστοιχο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του εποπτεύοντος Υπουργείου.

Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την περίοδο 2022-2025 της ΟΣΕ ΑΕ

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο θα πρέπει να εντάσσεται σαφώς στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου, με κύριους άξονες τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού Σχεδίου που θα περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την περίοδο 2022-2025, οι οποίες θα ποσοτικοποιούν τους στρατηγικούς στόχους και τα μέσα επίτευξης αυτών και θα στηρίζονται σε συγκεκριμένες υποθέσεις εργασίας και παραδοχές για κάθε ένα από τα έτη διάρκειάς του.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνει επί μέρους σχέδια που θα περιγράφουν τους στόχους και τις δραστηριότητες κάθε υπηρεσιακής ή επιχειρησιακής μονάδας, διεύθυνσης ή τομέα, για κάθε διαχειριστική περίοδο και συνολικά για όλη τη διάρκειά του. Το επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε ένα από τα έτη διάρκειάς του θα περιλαμβάνει:

• τους στόχους που επιδιώκονται εκφρασμένους κατά το δυνατό ποσοτικά.

• τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων.

• τον καθορισμό των αναγκών σε κεφάλαια και των πηγών χρηματοδότησής τους.

• τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

• τους ετήσιους χρηματοοικονομικούς, ποιοτικούς και επιχειρησιακούς δείκτες.

• τις υποχρεώσεις προς τους χρήστες των υπηρεσιών και την πρόβλεψη αποζημιώσεων.

• τις προϋποθέσεις και τις παραδοχές επίτευξης των στόχων.

• τις εσωτερικές διαδικασίες παρακολούθησης και ελέγχου της πραγματοποίησης των στόχων αυτών.

• τη διασύνδεση του επιχειρησιακού σχεδίου με το αντίστοιχο στρατηγικό σχέδιο ή άλλα επιχειρησιακά σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων.

• προτάσεις για μείωση λειτουργικών δαπανών και καλύτερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού.

insider.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ