2022-03-29 23:23:31
Φωτογραφία για Η ακρίβεια τρώει τις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών - Φόβοι για νέα κόκκινα δάνεια
Η συνολική ροή των καταθέσεων τον Φεβρουάριο γύρισε οριακά αρνητική. Τα στοιχεία καταγράφουν πως οι ανάγκες των επιχειρήσεων σταδιακά διευρύνονται, καθώς καλούνται να καταβάλουν ή να ρυθμίσουν τα κορονοχρέη, ενώ συγχρόνως καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένα λειτουργικά έξοδα. 

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τα νοικοκυριά, των οποίων οι καταθέσεις περιορίζονται, ενώ συγχρόνως έρχονται αντιμέτωπα με την πρωτοφανή άνοδο των τιμών των καταναλωτικών αγαθών.

Νέα κόκκινα δάνεια

Η εικόνα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την επαναφορά ρυθμισμένων δανείων σε υπερημερία, όπως επίσης και για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Οι τράπεζες εξάλλου εκφράζουν φόβους πως ίσως αυτή η κατάσταση να περιορίσει και την πιστωτική επέκταση

Τον Φεβρουάριο, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, η πιστωτική επέκταση γύρισε σε θετική από αρνητική, καθώς στις μεγάλες


επιχειρήσεις έχουν καταστεί πια ασύμφορες οι εκδόσεις ομολόγων προκειμένου να αποπληρώνουν τον δανεισμό τους.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας διαμορφώθηκε σε 10,3% τον Φεβρουάριο του 2022 από 10,0% τον προηγούμενο μήνα.

H μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 857 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2022, έναντι θε- τικής καθαρής ροής 1.671 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

H μηνιαία καθαρή ροή του συνόλου των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 10 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.962 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

Μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Φεβρουάριο του 2022 οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 2.232 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 8,7% από 9,3% τον προηγούμενο μήνα.

Μείωση κατά 215 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Φεβρουάριο του 2022 οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και μείωση κατά 45 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων./πηγή Ναυτεμπορική 
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ