2022-04-01 12:29:21
Φωτογραφία για Εγκρίθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η προμελέτη του έργου «Σιδηροδρομικός Δακτύλιος Πόλεως Κομοτηνής»
«Πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλαβε η προμελέτη του έργου «Σιδηροδρομικός Δακτύλιος Πόλεως Κομοτηνής».

Η εξέλιξη επιτρέπει την έναρξη της εκπόνησης της οριστικής μελέτης, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 6 μήνες.

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν ομόφωνη και στηρίχθηκε στη σχετική εισήγηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περί της αναδιάταξης του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Δράμα–Αλεξανδρούπολη. Η αναδιάταξη κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της “μη οικονομικής βιωσιμότητας των δρομολογίων των επιβατηγών αμαξοστοιχιών στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜ-Θ”, γεγονός άλλωστε που έχει οδηγήσει στην οριστική διακοπή των δρομολογίων μεταξύ Δράμας και Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης, ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ξάνθης θα μετατραπεί σε πρωτότυπο “Σιδηροδρομικό Μουσείο”, μόλις το τρίτο σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ για την Κομοτηνή προτάθηκε η υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου έργου που θα εξυπηρετήσει τόσο τους πολίτες της πόλης όσο και την τουριστική αναβάθμισή της.


Συγκεκριμένα, η προμελέτη του έργου προβλέπει την αναπροσαρμογή του υπάρχοντος σιδηροδρομικού δικτύου από το ύψος της οδού Κ. Παλαμά, νοτιοδυτικά του Σταθμού, έως το ύψος του οικισμού Ηφαίστου, και την κατασκευή νέου δικτύου περιμετρικά της Κομοτηνής. Η ακριβής χάραξη θα προσδιοριστεί στην οριστική μελέτη του έργου, για την εκπόνηση της οποίας τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνεργαστούν με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής και του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής.

Βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, αμαξοστοιχίες μικρού διαμετρήματος, με μέγιστη χωρητικότητα 42 επιβατών και δυνατότητα ανάπτυξης ταχύτητας έως 50 χλμ/ώρα, θα εκτελούν τακτικά δρομολόγια σε καθημερινή βάση συνδέοντας την πόλη της Κομοτηνής (Σταθμός ΟΣΕ) με περιφερειακές τοποθεσίες-κόμβους, όπως Πανεπιστημιούπολη, Ήφαιστος, Καρυδιά, Κικίδιο, Κόσμιο κ.λπ.

Σύμφωνα με την εισήγηση, ο Σιδηροδρομικός Δακτύλιος εκτιμάται ότι:

“α) θα προσφέρει ποιοτικότερες και οικονομικότερες μετακινήσεις στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών και όχι μόνο,

β) θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφοριακής κίνησης στην πόλη της Κομοτηνής, καθώς λιγότεροι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα εισέρχονται στην πόλη με τα αυτοκίνητά τους, και

γ) θα αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών, οι οποίοι πλέον θα έχουν την ευκαιρία να περιηγούνται και στις ομορφιές της Κομοτηνής που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης”.

Η οριστική μελέτη του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του Δακτυλίου, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 12 μήνες.

Ο βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, εξέδωσε δελτίο Τύπου δια του οποίου ευχαριστώντας τα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή για τη “συμβολή τους στην αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας για την Ροδόπη και την Θράκη”, τονίζει: “Εμείς εγκαινιάσαμε τον Προαστιακό Θράκης αλλά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έριξαν το έργο στις καλένδες”.

Δηλώνοντας, δε, “ευτυχής διότι ένα προσωπικό όραμά μου εκπληρώνεται έστω και μερικώς, χάρη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”, καλεί την ΤΡΑΙΝΟΣΕ “να τηρήσει αυστηρά τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του έργου, ώστε όχι μόνο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, αλλά ει δυνατόν να παραδοθεί και λίγους μήνες νωρίτερα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2023”, καθώς όπως συμπληρώνει:

“Ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική θητεία της και οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο του 2023. Θα ήταν ευχής έργο αν επισπεύδονταν οι διαδικασίες ώστε μέχρι τότε να έχει παραδοθεί ο Σιδηροδρομικός Δακτύλιος της Κομοτηνής και το βράδυ των εκλογών να μπορούμε να κάνουμε τον Γύρο του Θριάμβου με τις σύγχρονες αμαξοστοιχίες του”.

inkomotini.news

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ