2022-04-02 08:25:47
Φωτογραφία για H CIA ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ 1 ΑΠΟ ΤΑ 2 INTERNER ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70!



 Το Mashable σε τρία πολύ ενδιαφέροντα video ρίχνει μια αναλυτική ματιά σε ένα εξαιρετικά προηγμένο δίκτυο υπολογιστών το οποίο είχε αναπτυχθεί στη Χιλή του Salvador Allende το 1970. Αποκαλούνταν Project Cybersyn και αποτελούσε κεντρικό στοιχείο της προσπάθειας του Allende να εκσυγχρονίσει την οικονομία της Χιλής.

Μια απεικόνιση του φουτουριστικού κέντρου ελέγχου

Είχε αναπτυχθεί παράλληλα με τα Αμερικανικά δίκτυα που θα γίνονταν στη συνέχεια γνωστά ως το internet των ημερών μας, σε μια εποχή όπου ο Πρόεδρος Nixon προσπαθούσε με κάθε τρόπο και ευκαιρία να υπονομεύσει την οικονομία της Χιλής και να ρίξει τον Allende, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Μαρξιστή, αρχηγό κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Το Cybersyn, είχε αναπτυχθεί από τον Βρετανό Stafford Beer και έτρεχε χάρη σε ορισμένους νεαρούς επαναστατικούς προγραμματιστές, γνωρίζοντας απίστευτη επιτυχία. Χρησιμοποιώντας παλαιά τηλεφωνικά καλώδια και γενικώς απαρχαιωμένα μέσα, το πρόγραμμα κατάφερε να δημιουργήσει ένα αληθινό και σε πραγματικό χρόνο data stream, παρόμοιο με το newsfeed των social media των ημερών μας, παρακολουθώντας τη βιομηχανία της Χιλής από ένα άκρως φουτουριστικό control room στο κέντρο της πρωτεύουσας.



Για δυο ολόκληρα χρόνια, το Cybersyn χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για την αποτροπή τέλεσης πραξικοπημάτων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1973, όπου ο Allende εκδιώχθηκε από την εξουσία από τον Augusto Pinochet. Το όραμα για μια σταθερή και σύγχρονη όπως τονίζει το mashable Χιλή πέθανε μαζί με τον Allende, όπως και η προοπτική για ένα δεύτερο internet, δημιουργημένο παράλληλα και όντας εξελιγμένο κάτω από ένα διαφορετικό εντελώς σύστημα διαμοιρασμού πληροφοριών.

Το Mashable συνομίλησε με τον Fernando Flores που υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικών επί Allende, ενώ φυλακίστηκε για 3 χρόνια από τον Pinochet. Συνομίλησε ακόμη με τον Raul Espejo, operational director του Project Cybersyn καθώς και με την οικογένεια του Stafford Beer για ένα ταξίδι στο όνειρο και την απογοήτευση του Project Cybersyn.



Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ