2022-04-08 20:12:37
Φωτογραφία για Απογειώθηκε ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX – Η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή στον ISS

 



Απογειώθηκε ο πύραυλος της SpaceX εκτινάχθηκε που μεταφέρει την πρώτη αποκλειστικά ιδιωτική ομάδα αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μια πτήση που χαιρετίστηκε από στελέχη της βιομηχανίας και τη NASA ως ορόσημο στην επέκταση των εμπορικών διαστημικών πτήσεων — που αποκαλούνται από τους ειδικούς ως «οικονομία χαμηλής γεωκεντρικής τροχιάς» (low-Earth orbit economy ή εν συντομία LEO economy).



Η ομάδα τεσσάρων ατόμων που επιλέχθηκε από τη Axiom Space Inc με έδρα το Χιούστον ξεκίνησε την πρωτοποριακή της πτήση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, με έναν πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του μεγιστάνα Ίλον Μασκ, στις 18:17 μ.μ. (ώρα Ελλάδας).

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το κουαρτέτο με επικεφαλής τον συνταξιούχο αστροναύτη της NASA Μάικλ Λόπεζ-Αλεγκρίαθα φτάσει στο διαστημικό σταθμό το Σάββατο, μετά από μια πτήση 20 και πλέον ωρών, και το αυτόνομο Crew Dragon θα προσδεθεί στον ISS σε τροχιά περίπου 400 χλμ. πάνω από τη Γη.


Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Εκπρόσωπος της Axiom δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα δώσει στην SpaceX περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τους ελέγχους πριν από την εκτόξευση.

Ο 63χρονος Λόπες-Αγεγκρία είναι ο ισπανικής καταγωγής διοικητής της αποστολής και αντιπρόεδρος της Axiom , αρμόδιος για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Θα έχει μαζί του τον αμερικανό επιχειρηματία Λάρι Κόνορ, τον ισραηλινό πιλότο Έιταν Στιμπέ και τον καναδό επιχειρηματία Μαρκ Πάθι. Ο Στιμπέ θα γίνει ο δεύτερος Ισραηλινός που θα βρεθεί στο διάστημα, μετά τον Ίλαν Ραμόν που σκοτώθηκε το 2003 (μαζί με έξι αστροναύτες της NASA) στην τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia.

Το πλήρωμα της αποστολής Ax-1 μπορεί να φαίνεται πως έχει πολλά κοινά με τους εύπορους ταξιδιώτες του διαστήματος που πλήρωσαν αδρά για να πετάξουν πρόσφατα με την Blue Origin και την Virgin Galactic, αλλά οι επικεφαλής της Axiom τονίζουν ότι η αποστολή τους είναι πιο ουσιαστική.

«Δεν είμαστε τουρίστες του διαστήματος», δήλωσε ο Λόπες-Αλεγκρία σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η ομάδα της Axiom έχει εκπαιδευτεί εντατικά τόσο με τη NASA όσο και με την SpaceX και θα πραγματοποιήσει ουσιαστική βιοϊατρική έρευνα κατά την παραμονή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Axion, Καμ Γκαφαριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters παρομοίασε τη σημερινή εποχή των αλλαγών στα διαστημικά ταξίδια με «τις πρώτες ημέρες του ίντερνετ» και τόνισε ότι «δεν έχουμε καν φανταστεί όλες τις πιθανότητες και τις δυνατότητες» που ανοίγονται μπροστά μας.

Η ομάδα Ax-1 θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον ISS.



Πηγή: Reuters


tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ