2022-04-29 07:58:03
Φωτογραφία για Ο εργατολόγος Τσουκαλάς αποκρυπτογραφεί τη διάταξη για τις συντάξεις: Αυτοί θα τη λάβουν νωρίτερα
Δυνατότητα εξαγοράς πρόσθετου χρόνου ασφάλισης θα έχουν εφεξής οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι, ώστε να καταφέρνουν να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα - Τι αναφέρει ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Διαμαντόπουλος Χρήστος

Δύο «κλειδιά» για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης, ώστε να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Εργασίας για τους ασφαλισμένους που βρίσκεται κοντά στα όρια για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Για το θέμα το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο - εργατολόγο, Κώστα Τσουκαλά ο οποίος αποκρυπτογραφεί τη νέα διάταξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «χρήση της ρύθμισης μπορούν να κάνουν όσοι είναι 67 ετών και έχουν αναγνωρίζει λιγότερο από 5 χρόνια. Σε αυτούς δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν 150 ημέρες για να θεμελιώσουν σύνταξη με 4.500 ένσημα.

Στις προϋποθέσεις για να ενταχθείς στη ρύθμιση είναι να είσαι 67 ετών και να επαρκούν τα 150 για να συμπληρώσεις 4.500 ένσημα».


Και πρόσθεσε: «για την προαιρετική ασφάλιση έως τώρα έπρεπε να περάσεις εξετάσεις για να κριθείς υγιής. Τώρα λέει ότι αν είχε 500 ημέρες την τελευταία 5ετίς δεν χρειάζεται να κριθεί αν είσαι ασφαλιστικά ικανός. Ή όχι. Θα σου εγκρίνεται η αυτασφάλιση και θα προχωράς για να πιάσεις 4.500 ένσημα».

Η νέα διάταξη

Συγκεκριμένα, όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 150 ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης. Αρκεί να μην έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης. Εναλλακτικά μπορούν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία, για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη.

Η πρόβλεψη για δυνατότητα εξαγοράς συμπληρωματικού χρόνου ασφάλισης, αφενός μεν κατοχυρώνει τη δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (και επομένως, αποτρέπεται η απόρριψη της αιτήσεως συνταξιοδότησης), αφετέρου δε ενισχύει την ανταποδοτικότητα της σύνταξης, εφόσον προστίθεται συμπληρωματικός χρόνος ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της παροχής.

Το πρώτο «κλειδί» αφορά ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους και χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από 5 πλασματικά έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης καταβάλλοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν σε 150 ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

Με το δεύτερο «κλειδί» παρέχεται το δικαίωμα ένταξης στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία και για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη, για όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Newsbomb.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ