2022-05-10 00:13:54
Φωτογραφία για Μέχρι τέλος Μαΐου η καταβολή της πρώτης δόσης - Ξεκινα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών
Μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 θα καταβληθεί η πρώτη δόση για τον ΕΝΦΙΑ, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε πριν από λίγο στην Βουλή.

Παράλληλα αναφέρεται ότι η τελευταία, από τις δέκα (10) συνολικά δόσεις, θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η Τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».


Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Αλλαγές Μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές υπολογισμού του φόρο και παρά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για 900.000 ο λογαριασμός θα παραμείνει αμετάβλητος.

Τα νέα εκκαθαριστικά θα είναι φουσκωμένα για 380.000 ιδιοκτήτες που λόγω της αύξησης των αντικειμενικών θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους φόρους.

Από αυτούς οι 180.000 είναι οι πλέον χαμένοι καθώς βρίσκονται με ακίνητα που μπήκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας με αποτέλεσμα οι φόροι που θα κληθούν να καταβάλουν να κάνουν άλμα.

Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση τη νέα κλίμακα, το πρόσθετο φόρο και τις προσαυξήσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις εκπτώσεις η την πλήρη απαλλαγή ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, το ύψος του εισοδήματος και την αξία της ακίνητης περιουσίας .

Ειδικότερα:

Νέα κλίμακα: κύριος φόρος και συμπληρωματικός ενοποιήθηκαν σε μία κλίμακα. Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης έχουν ενοποιηθεί κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ, ο συντελεστής του βασικού φόρου παραμένει αμετάβλητος, ενώ για τους έχοντες ακίνητα σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης οι συντελεστές του βασικού φόρου αυξάνονται. Οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων είναι «κουρεμένοι» έως και 80%.

Εξτρα φόρος για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ: επιβάλλεται επιπλέον φόρος με τη μορφή προσαύξησης ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ και εφόσον ο φορολογούμενος κατέχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες με πολλά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό τους πέφτουν στα μαλακά με τον συμπληρωματικό φόρο.

Ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ: για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται με συντελεστές που ξεκινούν από 5% και φτάνουν έως και 20%.

Εκπτώσεις φόρου: οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου αυξάνονται για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Απαλλαγές φόρου 50% και 100% για έχοντες χαμηλά εισοδήματα: υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2020.

Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Να κάνουν κλικ στοπαράθυρο «Εφαρμογές».

Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

Να κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και αφού ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 να επιλέξουν το έτος 2022 έτσι ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή η τους κινητού τους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσουν.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ