2022-05-16 23:26:28
Φωτογραφία για Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνουμε την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο NATO
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ακόμη, δήλωσε ότι "οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών δεν χρειάζεται να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ".

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πιστέψει τις διαβεβαιώσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας ότι δεν θα υποστηρίζουν τρομοκράτες.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν αποκάλεσε τη Σουηδία "εκκολαπτήριο" για τρομοκρατικές οργανώσεις και πρόσθεσε ότι έχουν τρομοκράτες στο κοινοβούλιο τους.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει τις δύο αυτές χώρες "ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων". 

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το NATO θα γίνει ένα "μέρος όπου θα συγκεντρώνονται οι αντιπρόσωποι τρομοκρατικών οργανώσεων" αν αυτές οι δύο χώρες ενταχθούν στη Συμμαχία.


Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι ήθελε οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις πώλησης ορισμένων όπλων στην Τουρκία.

Τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ξεχωριστά ότι η Σουηδία και η Φινλανδία απέρριψαν αιτήματα για τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχουν δεσμούς με ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Κάθε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί την έγκριση και των 30 μελών της συμμαχίας και των κοινοβουλίων τους. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Ερντογάν θα πιεστεί να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενίσχυαν σημαντικά το ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι χθες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Τουρκία κατέστησε σαφές πως η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναφορικά με τις ανησυχίες της, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε πως είναι βέβαιος πως "θα μπορέσουμε να βρούμε μία συμφωνία για το πως θα προχωρήσουμε όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης".
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ