2022-05-18 23:14:51
Φωτογραφία για Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ πρέπει να εξισορροπήσουν την πολιτική τους μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας
Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι περιορισμοί στις εξαγωγές, τα F-16, το Αφγανιστάν και φυσικά το ΡΚΚ και οι Κούρδοι της Συρίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τη συζήτησης που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. 

Το μενού όμως είχε και... Ελλάδα, καθώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν μόνο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και μόνο προς τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου, είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ "πρέπει να εξισορροπήσουν την πολιτική τους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας".

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την πώληση των F-16 ήταν θετικές και ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα "δώσουν τα απαραίτητα μηνύματα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια" σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί διμερές εμπόριο ύψους 100 δισ. δολαρίων, "όμως πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν σε κάποια προϊόντα" είπε και προσέθεσε ότι παρά την πανδημία πέρσι ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 28 δισ. δολάρια.

"Φέραμε τα F-16 στην ατζέντα μας. Συζητήσαμε την κατάσταση στην Ουκρανία, τα προβλήματα στην Αρμενία, τη Συρία και άλλες περιοχές", είπε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα σχολίασε ότι "η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG και το PKK θα πρέπει να τερματιστεί".

Κοινή δήλωση

Σε κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο ΥΠΕΞ τονίζουν ότι "τόνισαν ξανά την υποστήριξή τους προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας". Εν συνεχεία τονίζεται ότι "ΗΠΑ και Τουρκία σκοπούν στο να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία μέσω εποικοδομητικού και ανοιχτού διαλόγου".

Δηλώσεις πριν τη συνάντηση

Η Τουρκία έχει "νόμιμες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια", δήλωσε εν συντομία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τη Νέα Υόρκη, όπου ταξίδεψε για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Για να γίνει πιο πειστικός ως προς το γιατί η Τουρκία για μία ακόμη φορά κάνει παζάρια για δικό της λογαριασμό μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ενώ κατανοεί τις ανησυχίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν και οι ανησυχίες που εκφράζει η Άγκυρα ώστε να εγκριθεί η αίτηση των δύο χωρών για ένταξη

"Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ ακόμη και πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Έχουμε επίσης νόμιμες ανησυχίες για την πιθανή ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, σε δύο συναδέλφους στο Βερολίνο με τους οποίους μίλησα. Κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν".

Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου ζήτησε καλύτερη σχέση με τις ΗΠΑ σχολιάζοντας το γεγονός πως "η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν καλύτερη συνεργασία ως σύμμαχοι και φίλοι".

Δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διμερείς συνομιλίες και θα συζητήσουν την επίλυση των διαφορών με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου και διπλωματίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου με τις ΗΠΑ στα 100 δισ. δολάρια.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ