2022-05-25 08:48:57
Φωτογραφία για Άλλιουμ. Το διακοσμητικό ...κρεμμύδι με τα πανέμορφα λουλούδια

Το ανθεκτικό βολβώδες που καλλιεργείται με την ίδια ευκολία όπως και το κανονικό κρεμμύδι και τα πολύ ιδιαίτερα σφαιρικά άνθη του προσδίδουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. 

Allium  sp η βοτανολογική ονομασία του γένους, που περιλαμβάνει εκατοντάδες βρώσιμα και καλλωπιστικά είδη με πιο γνωστά το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και το σχοινόπρασο.

Πολλές από τις ποικιλίες καλλωπιστικού Άλλιουμ είναι υβριδικές και παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος του φυτού, στην μορφολογία των φύλλων και την απόχρωση των λουλουδιών, που μπορεί να είναι έχουν λευκό, ροζ, μωβ-μπλε ή κιτρινωπό χρώμα.  

Έχει καταγωγή από το Βόρειο ημισφαίριο όπου κατά βάση ανήκει στα ετήσια καλλωπιστικό, ενώ σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες όπως και η χώρα μας καλλιεργείται ως πολυετές βολβώδες. Σε πολλές περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου το Άλλιουμ είναι αυτοφυές.

Το ύψος του φυτού διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία και κυμαίνεται από 20-30cm έως 1,5 μέτρο.

Η βλαστοί έχουν ευθεία, ορθόκλαδη ανάπτυξη και στην κορυφή τους αναπτύσσονται οι σφαιρικές ταξιανθίες, με διάμετρο ακόμη και μεγαλύτερη από 20cm, αποτελούμενες από εκατοντάδες μικροσκοπικά άνθη.

Έντονη διαφοροποίηση ανάλογα με την ποικιλία παρουσιάζει και η μορφολογία του φυλλώματος που στα πιο ψηλά είδη είναι μακριά, λεπτά και σκούρας πράσινης απόχρωσης, ενώ οι χαμηλές ποικιλίες διαθέτουν πλατιά φύλλα σε σχήμα καρδιάς, με έντονες νευρώσεις και πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση. 

Δημιουργεί εντυπωσιακή εικόνα σε ανθόκηπους, ειδικά σπιτιών στην ύπαιθρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φυτό πίσω σειράς σε διακοσμητικά παρτέρια, ενώ εντυπωσιακός για φυτεύσεις σε κήπους είναι και ο συνδυασμός ψηλών και χαμηλών ποικιλιών διαφορετικών αποχρώσεων.

Ευδοκιμεί το ίδιο καλά και σε δοχεία φύτευσης, στα οποία φυτεύονται βολβοί από χαμηλές ποικιλίες που εκτός από τα πολύ όμορφα λουλούδια διαθέτουν και φύλλωμα ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας. 

Τα εντυπωσιακά λουλούδια του Άλλιουμ διατηρούν την εντυπωσιακή τους όψη και αν αποξηρανθούν, με φυσική  διαδικασία ξήρανσης. 

Το Άλλιουμ ανήκει στα ιδιαίτερα ανθεκτικά και εύκολης καλλιέργειας είδη.

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί το χώμα του να διαθέτει καλή αποστράγγιση, μένει ανεπηρέαστο από τον αέρα λόγω του εκτεταμένου ριζικού του συστήματος και σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες.

Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστες ή ελαφρά ημισκιέρες θέσεις και ιδανικά σε σημεία με άπλετο πρωινό και απογευματινό ήλιο, αλλά προστατευμένα από αυτόν τις μεσημεριανές ώρες στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Έχει ανάγκη από αυξημένη υγρασία  και παιτεί μέτριο πότισμα στο διάστημα της άνοιξης (2-3 φορές την εβδομάδα) ενώ τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού κάθε 2-3 ημέρες. Η επιφάνεια του χώματος θα πρέπει να διατηρεί μόνιμα μια ανεπαίσθητη υγρασία, αλλά ταυτόχρονα το χώμα θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση για να αποφευχθεί το σάπισμα βολβών και ριζών.

Κατά την διάρκεια του ποτίσματος δεν θα πρέπει να βρέχονται  φύλλα και άνθη, γι΄αυτό και ιδανικό τρόπος ποτίσματος είναι με σταγόνες (αυτόματο πότισμα). 

Μικρή ποσότητα κοινού λιπάσματος για ανθοφόρα κατά την φύτευση και κάθε 30-40 ημέρες όσο διαρκεί η ανθοφορία, ενισχύουν την ανάπτυξή του. 

Αποφεύγετε, γενικά, τις λιπάνσεις σε διαστήματα που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Το Άλλιουμ δεν χρειάζεται κλάδεμα παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών - ασθενικών φύλλων. 

Ανθίζει από το τέλος της άνοιξης έως τις αρχές του φθινοπώρου, όταν  η πλειοψηφία καλλωπιστικών βολβών έχουν πλέον ολοκληρώσει την ανθοφορία τους.

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με βολβούς  που φυτεύονται αρχές του φθινοπώρου, σε βάθος 15-20cm και απόσταση μεταξύ τους 20-30cm.

Στην χώρα μας δεν ανήκει στα δημοφιλή καλλωπιστικά, γι΄αυτό και σπάνια θα βρείτε σε φυτώρια έτοιμα φυτά αλλά μόνο βολβούς Άλλιουμ, για να προσθέσετε στον κήπο ή την βεράντα σας τα πραγματικα εντυπωσιακά και πρωτότυπα λουλούδια του, σε ιδιαίτερα ζωντανά χρώματα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ