2022-05-31 10:23:29
Φωτογραφία για Τέλος οι μάσκες από αύριο. Τι θα γίνει στα πλοία. Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές
Από αύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτικότητα στις μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, και έως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.

Μάλιστα αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας ώστε να καθορίσει τι θα γίνει με τις μάσκες στα πλοία, με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο.

Πού καταργούνται οι μάσκες και πού παραμένουν

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η μάσκα καταργείται και στα αεροπλάνα αλλά και στις υπεραστικές συγκοινωνίες, όπου υπάρχει αριθμημένη θέση, όπως τα τρένα και τα υπεραστικά λεωφορεία. Η μάσκα καταργείται και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Η μάσκα παραμένει στις νοσοκομειακές μονάδες και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε άλλες δομές Υγείας όπου η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη προς το παρόν, ενώ με μάσκα θα πρέπει να μετακινούνται όσοι χρησιμοποιούν αστικές συγκοινωνίες, όπως είναι τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, τα τρόλεϊ, το τραμ και ο ηλεκτρικός όπου δεν υπάρχουν αριθμημένες θέσεις και μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.


Τι θα ισχύει για Πανεπιστήμια και Πανελλήνιες

Χωρίς μάσκες θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο και οι μαθητές, μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής των Ειδικών. Μετά την άρση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου, οι ειδικοί εισηγήθηκαν το ίδιο και για σχολεία και Πανεπιστήμια.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα.

Υποχρεωτική χρήση μόνο στις Εξετάσεις

Η μοναδική περίπτωση που η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική από μαθητές και φοιτητές είναι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιουνίου, ενώ σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα των Πανελληνίων 2022, οι εξετάσεις ξεκινούν για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ την Παρασκευή 3 Ιουνίου και για τα ΕΠΑΛ μία μέρα νωρίτερα.

Τι θα γίνει με τα πλοία

Αύριο πάντως η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συζητήσει το πρωτόκολλο για τα πλοία.Για το θέμα φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και στους ειδικούς της επιτροπής.

Άλλωστε στα αεροπλάνα η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική επειδή οι θέσεις είναι αριθμημένες αλλά και επειδή υπήρχε η σχετική παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμάται μάλιστα ότι στα αεροπλάνα ο κίνδυνος είναι μικρότερος επειδή υπάρχουν ειδικά φίλτρα εξαερισμού στην καμπίνα.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, στα πλοία αναμένεται να τηρηθεί αντίστοιχο πρωτόκολλο, δηλαδή στα σημεία όπου υπάρχουν αριθμημένες θέσεις μέσα στα πλοία δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα, ενώ όπου οι θέσεις είναι χωρίς αρίθμηση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ