2022-06-06 16:52:20
Φωτογραφία για Μα τι λένε οι άνθρωποι;
Γράφει ο Σωτήρης Βενέτης

Τι «εικονική πραγματικότητα» θέλεις Έλληνα Σιδηροδρομικέ Επιβάτη; «Μπλε», «ροζ» ή «πράσινη»; Στο προσπέκτους θα βρεις και άλλα χρώματα!

Αγαπητά Σιδηροδρομικά Νέα:

Συνέντευξη παραχώρησαν στο newmoney οι α. Πρόεδρος της Τρενοσέ Νταρίο Λο Μπόσκο και β. ο Διευθύνων Σύμβουλός της, Μαουρίτσιο Καποτόρτο και μίλησαν για τα… «φιλόδοξα» σχέδια και για το «μέλλον» της Τρενοσέ στην Ελλάδα. (https://sidirodromikanea.blogspot.com/2022/06/35-202.html)

Είπαν, είπαν και τι δεν είπαν οι άνθρωποι:

α. Όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός των υποδομών στην Ελλάδα τα τραίνα θα φτάσουν στα 200 χιλιόμετρα την ώρα σε κάποια δρομολόγια, οπότε ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα – Θεσσαλονίκη με μία στάση στη Λάρισα (σχόλιο 1ο: όχι δεν προβλέπεται στάση στο Λιανοκλάδι για την εξυπηρέτηση και των Λαμιωτών, αν και η Λαμία είναι πρωτεύουσα διοικητικής περιφέρειας) θα πέσει στις 3 ώρες και 30 πρώτα λεπτά και ότι αυτό πρόκειται να συμβεί το 2023, όπως όμως υπόσχεται ο διαχειριστής των υποδομών, δηλαδή ο ΟΣΕ, (σχόλιο 2ο: άρα αν αυτό δεν συμβεί, δεν το υποσχέθηκε η Τρενοσέ, αλλά ο ΟΣΕ, οπότε προς τα εκεί να ρίξτε τα «βέλη» σας…)


β. σε ότι αφορά τις καθυστερήσεις και προκειμένου να αποτρέπονται αυτές, ο πρόεδρος της Τρενοσε, Dario Lo Bosco, δεσμεύτηκε ότι θα εισαχθούν στους συρμούς συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και «αυτοδιαγνωστικών» διαδικασιών, ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα όποια προβλήματα και απρόοπτα. «Είναι δέσμευσή μας να εισάγουμε το 5G και νέες τεχνολογίες για βιώσιμες μεταφορές» είπε. (σχόλιο 3ο: δηλαδή αν λ.χ. ένας συρμός ανεβαίνοντας τον Άγρα αρχίζει και μυρίζει «σαν… μαζούτ που φλέγεται» ένας αισθητήρας συνδεδεμένος με το φάιβ τζι θα ειδοποιεί στο κινητό τον οδηγό του λεωφορείου – που εκείνη την ώρα παίρνει τον μεσημεριανό του ύπνο – να πάει να παραλάβει τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς Φλώρινα στο… Γαρέφι, ας πούμε!)

γ. η Τρενοσέ θα προσφέρει υπηρεσίες «πόρτα – πόρτα»! (σχόλιο 4ο: όχι ο επιβάτης δεν θα γίνεται… «δέμα» αλλά…) «αγοράζοντας ένα εισιτήριο συνδυασμένης μεταφοράς, η Τρενοσέ θα αναλαμβάνει τη μεταφορά του επιβάτη από την ώρα που θα βγαίνει από το σπίτι του έως την άφιξή του στο τελικό του προορισμό. Αυτό συμβαίνει ήδη(!) με παροχή υπηρεσιών ταξί, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. (σχόλιο 5ο: αλήθεια, αγοράζοντας εισιτήριο να ταξιδέψω λ.χ. για Λειβαδιά στο εισιτήριο, μέσα «στην τιμή», περιλαμβάνεται και η πληρωμή του ταξί λ.χ. από τα Μελίσσια Αττικής στο σταθμό Λαρίσης και από τον σιδ/κό Σταθμό Λειβαδιάς στο κέντρο της ομώνυμης πόλης; Ή μόλις το πω αυτό στον ταξιτζή έχω εξασφαλίσει, αν όχι έναν… «σπέσιαλ» ξυλοδαρμό μετά περιποιημένου υβρεολογίου, το λιγότερο ένα «πέταμα» στο δρόμο μαζί με τα μπαγκάζια;)

δ. στο επιχειρηματικό πλάνο 2022 - 2031 (σχόλιο 6ο: τώρα, σύντομα δηλαδή) περιλαμβάνει αυτό που ονομάζουμε «πόλο επιβατών», που σημαίνει ότι η ταξιδιωτική εμπειρία θα είναι μια ολοκληρωμένη υπηρεσία. (σχόλιο 7ο: πάντως, ο μόνος «πόλος» που έχουν νοιώσει οι σιδηροδρομικοί επιβάτες μέχρι σήμερα ήταν όταν ακινητοποιήθηκαν συρμοί εν μέσω σφοδρής χιονόπτωσης που έπληξε την Ελλάδα τον χειμώνα που πέρασε, ακινητοποίησε τρεις αμαξοστοιχίες και οι επιβάτες βίωσαν για πολλές ώρες «πολικές» θερμοκρασίες, μόνοι και αβοήθητοι!)

ε. η Τρενοσέ θα παρέχει ένα «link» το οποίο θα συνδέει αυτούς τους κόμβους (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς) με τον στόλο των λεωφορείων. (σχόλιο 8ο: μα εδώ υπάρχει σχεδόν μέσα στον επιβατικό λιμένα του Πειραιά, ο οποίος κάθε χρόνο διακινεί εκατομμύρια τουρίστες, ο σιδ/κός Σταθμός του Αγίου Διονυσίου Πειραιά στον οποίο η Τρενοσέ αρνείται πεισματικά να δρομολογήσει συρμούς. Ή μήπως δεν αρνείται επίσης να εκκινήσει από τον προαστιακό σταθμό του Πειραιά, ο οποίος γειτνιάζει κι αυτός με το λιμάνι, όλα τα δρομολόγια με κατεύθυνση προς τη Χαλκίδα; Για δε τους λιμένες και αερολιμένες των άλλων ελληνικών πόλεων ούτε λόγος να γίνεται και ας φτάνουν οι σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι το κρηπίδωμα, ή τον αεροδιάδρομο!)

στ. ή μπορούμε να συνεργαστούμε με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία που κινούνται ήδη στους ελληνικούς δρόμους, αρκεί να είναι, πράσινα, ποιοτικά και ασφαλή. (σχόλιο 9ο: ε, αυτά είναι τα λεωφορεία των Κτελ. Δεν γνωρίζει ο κυρ Μπόσκο ότι τα λεωφορεία των Κτελ είναι «πράσινα»; Όσο για τα υπόλοιπα, εννοούνται…)

ζ. αυτή τη στιγμή, οι παρεχόμενες υπηρεσίες επικεντρώνονται αρχικά στον άξονα Αθηνών – Θεσσαλονίκης (σχόλιο 10ο: με έξι ζεύγη δρομολογίων ημερησίως; ουάου!)

η. και σε δεύτερο επίπεδο στους προαστιακούς Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας (σχόλιο 11ο: «χαμός» από πυκνότητα δρομολογίων και ποικιλία σε προορισμούς, ειδικά στους προαστιακούς Θεσσαλονίκης και Πάτρας) εξηγεί ο Maurizio Capotorto.

θ. υπάρχει, όμως, και ένα τρίτο επίπεδο: μπορούμε να αναπτύξουμε στοχευμένες υπηρεσίες προς τουρίστες, υπηρεσίες που θα παρέχονται κατά παραγγελία, για παράδειγμα για ένα ταξίδι στην Πελοπόννησο (σχόλιο 12ο: εδώ ο κυρ Μαυρίκιος «έδωσε ρέστα»! Αλήθεια, δεν βρέθηκε ένας χριστιανός να τον πληροφορήσει ότι το πελοποννησιακό μετρικό σιδηροδρομικό δίκτυο, με εξαίρεση τα τμήματα Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία και Ρίο – Πάτρα – Κάτω Αχαΐα βρίσκεται συνολικά εκτός λειτουργίας είτε γιατί έχει καταπέσει σε κάποια σημεία η γραμμή, είτε γιατί έχει κλαπεί από… μεταλλωρύχους, είτε γιατί τα χόρτα, οι καλαμιές και τα δέντρα έχουν υπερβεί τα 2 – 3 μέτρα, ενώ οι… σύριγγες στους λεηλατημένους σιδηροδρομικούς σταθμούς του δικτύου, σε κάποιες περιπτώσεις, σχηματίζουν «βουνό»;)

ι. Χώροι πολιτισμού και αναψυχής! Δύο αίθουσες αναμονής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν αναβαθμιστεί και στόχος είναι το έργο να επεκταθεί ακόμα περισσότερο. «Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να γίνει το ίδιο και σε άλλους σταθμούς» αναφέρει ο Ντ. Λο Μπόσκο. «Οι αίθουσες δε θα είναι μόνο χώροι αναμονής, αλλά θα γίνουν χώροι αγορών, πόλοι έλξης πολιτισμού, τουρισμού και γαστρονομικών εκδηλώσεων με στόχο την ποιότητα και άνεση». Ωστόσο, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί δε βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Τρενοσέ, αλλά του ΟΣΕ. «Συνεργαζόμαστε με τον ΟΣΕ για να δώσουμε κατευθύνσεις για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών σταθμών και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τον ΟΣΕ αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε στην Ιταλία» αναφέρει ο Μ. Capotorto (σχόλιο 13ο: αυτό το αφήνω εντελώς… ασχολίαστο!)

ια. παραδέχεται ωστόσο ότι το σύστημα λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα είναι πιο περίπλοκο σε σχέση με την Ιταλία. «Στην Ιταλία έχουμε έναν συνομιλητή, την Ferrovie dello Stato Italiane. Στην Ελλάδα, η Τρενοσέ έχει επισήμως δύο συνομιλητές: την Γαιαοσέ, που είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό, το οποίο εμείς δανειζόμαστε και χρησιμοποιούμε για την παροχή των υπηρεσιών μας και τον ΟΣΕ, που είναι ο κάτοχος και διαχειριστής της υποδομής». (σχόλιο 14ο: καλά, η μία ενιαία κρατική σιδηροδρομική εταιρία στην Ιταλία, όπως πάλαι ποτέ ήταν ο ΟΣΕ στην Ελλάδα, «συνομιλεί με τον… εαυτό της»; Μήπως πρέπει επειγόντως να την κοιτάξει… γιατρός; Στην Ελλάδα πάντως δεν επέτρεψαν να υφίσταται ο ένας και ενιαίος κρατικός ΟΣΕ. Και επειδή τον κατακερμάτισαν, γεγονός για το οποίο μας «ψέγει» ο κύριος Καποτόρτο, μας ειρωνεύεται κι από πάνω: «στην Ιταλία είμαστε μόνο εμείς, ένας κρατικός και ενιαίος φορέας ο οποίος δεν επέτρεψε να εισέλθει άλλη ξένη, ευρωπαϊκή ή μη εταιρία στο έδαφός μας, όπως επιτρέψατε εσείς (αφελείς) Έλληνες να εισέλθει η ξένη, ιταλική FSI!»)

ιβ. ή αύξηση εισιτηρίων ή αύξηση στην κρατική επιχορήγηση! «Προφανώς η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των καυσίμων επηρεάζει άμεσα και τις μετακινήσεις με τρένο» αναφέρει ο Μ. Capotorto. «Έχουμε ξεκινήσει μία σειρά συζητήσεων με το υπουργείο Μεταφορών και η σύμβαση που πρόσφατα υπογράψαμε με το υπουργείο προβλέπει μία διαρκή και απρόσκοπτη συνομιλία. Επίσης, προβλέπει μία οικονομική ισορροπία για την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Έχουμε δύο επιλογές: είτε αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου ή αύξηση της κρατικής επιχορήγησης» κατέληξε. (σχόλιο 15ο: συμφωνώ και εγώ, αγαπητέ! Τι να σου φτάσουν, αλήθεια, τα 50 ψωροεκατομμύρια € για τον σιδηρόδρομο που προσφέρεται και παρακαλώ γονυπετής την ελληνική κυβέρνηση να πολλαπλασιάσει την κρατική χρηματοδότηση. Μπορείτε δε παράλληλα και να αυξήσετε το εισιτήριο. Λ.χ. από Θεσσαλονίκη για Φλώρινα δεν μπορεί το εισιτήριο να φτάσει άνετα στα… 50 €;)

θ. το 2027 θα ενταχθούν στον ελληνικό στόλο τα πρώτα τρένα υδρογόνου. «Θα είναι τελευταίας γενιάς, ασφαλή, γρήγορα και αξιόπιστα» διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τρενοσέ. (σχόλιο 16ο: καλά, αυτά τα τραίνα θα τα προμηθευτεί η Γαιαοσέ, έτσι δεν είναι; Ο κύριος Καποτόρτο ομιλεί και εκ μέρους της Γαιαοσέ;)

Πολύ ωραία μας τα λένε στις εκθέσεις ιδεών και επιστημονικής φαντασίας οι τοποτηρητές της FSI στην Ελλάδα και διευθυντικά στελέχη της Τρενοσέ! Μόνο που όσα λένε περιγράφουν έναν σιδηροδρομικό «παράδεισο», όταν θα έλθει η… Δευτέρα Παρουσία για να μας κάνουμε να ξεχάσουμε τη σιδηροδρομική «κόλαση» που βιώνουμε σήμερα και καθημερινά στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους και μάλλον θα συνεχίσουμε να βιώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα….

Υ.Γ.: Φαντάζομαι πόσο χαιρέκακα θα γελά πίσω από την οθόνη του ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τρενοσέ Φίλιππας Τσαλίδης Με εκτίμηση: Σ. Βενέτης

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ