2022-06-06 23:31:04
Φωτογραφία για Financial Times: Η προέλαση των Ρώσων δυσκολεύει τον πόλεμο για τους Ουκρανούς
Η ρωσική προέλαση έχει καταστήσει «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν από τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας του Κιέβου που δήλωσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για παρατεταμένη αντίσταση.

Ο O. Ντανίλοφ, επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υποστήριξε στους Financial Times ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει «επειδή παλεύουμε για την ελευθερία μας». Ωστόσο, υποστήριξε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος για την εκδίωξη του ρωσικού στρατού εισβολής θα μπορούσε να πετύχει μόνο εάν οι δυτικές χώρες επιταχύνουν τις προμήθειες προηγμένων όπλων.

Η πεποίθηση ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω ήττες στη Ρωσία μετά την υποχώρηση των δυνάμεων του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από το μεγαλύτερο μέρος στα βόρεια και ανατολικά της χώρας, έχει δώσει τη θέση της σε μια αρνητική διάθεση στο Κίεβο, καθώς η δυναμική έχει σιγά-σιγά επιστρέψει στην πλευρά της Ρωσίας.


Μια επίθεση στο Ντονμπάς, όπου επικεντρώνονται οι χειρότερες μάχες, έβαλε τη Ρωσία στα πρόθυρα της κατάληψης της επαρχίας Λουχάνσκ, η οποία μαζί με την επαρχία Ντόνετσκ αποτελούν τη βιομηχανική συνοριακή περιοχή Ντονμπάς στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του Σιεβιεροντόνετσκ, μια στρατηγική πόλη, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει καταστραφεί από το πυροβολικό και τις οδομαχίες. Η Ουκρανία δήλωσε την Κυριακή ότι είχε πραγματοποιήσει αντεπίθεση και επανακατέλαβε τη μισή πόλη. Οι αναφορές τη Δευτέρα ήταν ανάμεικτες, με ορισμένους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχασε ξανά έδαφος.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει επίσης βαθιές οικονομικές προκλήσεις μετά τις ρωσικές πυραυλικές επιδρομές που κατέστρεψαν το κύριο διυλιστήριο και τις αποθήκες πετρελαίου της χώρας, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων σε εθνικό επίπεδο. Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας απειλούνται αφού η Ρωσία κατέλαβε περιοχές με τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας και τον έλεγχο ενός από τους τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. «Πολλά εργοστάσια και επιχειρήσεις έχουν σταματήσει την παραγωγή λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσική Ομοσπονδία καταλαμβάνει σήμερα περίπου το 20% της επικράτειάς μας», είπε ο Ντανίλοφ, λέγοντας ότι η μόνη επιλογή της Ουκρανίας ήταν να νικήσει τη Ρωσία.

«Πόσο καιρό μπορεί να μείνει η Ουκρανία σε αυτή την κατάσταση; Μπορώ να πω πολύ, πάρα πολύ. Αν και θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο για εμάς», είπε.

Ο Danilov είπε ότι στο Σιεβιεροντόνετσκ «υπάρχει πλεονέκτημα του εχθρού στο πυροβολικό... σφυροκοπούν εκεί».

«Δυστυχώς, δεν μπορούμε τώρα να ανταποκριθούμε επαρκώς με τον ίδιο τρόπο, δεδομένου ότι τα όπλα που χρειαζόμαστε πολύ λείπουν σήμερα».

Είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω από το Σιεβιεροντόνετσκ και άλλες πόλεις της περιοχής ενώ ανασυγκροτούνται.  «Η προσωρινή απώλεια εδαφών δεν είναι τραγωδία. Η τραγωδία θα είναι η απώλεια της χώρας», είπε ο Ντανίλοφ σε συνέντευξή του.

Ο Ντανίλοφ είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι τα δυτικά όπλα που χρειάζονται για να εξαπολύσουν μια αντεπίθεση «σίγουρα θα φτάσουν», προσθέτοντας ότι είναι «περισσότερο από βέβαιος ότι θα ανακτήσουμε τα εδάφη μας».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προμήθευαν στην Ουκρανία νέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων, ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι θα δώσει στην Ουκρανία M270 MLRS, τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 80 χιλιόμετρα, πολύ περισσότερο από το βεληνεκές των 25 χιλιομέτρων των περισσότερων ρωσικών βαρέων πυροβολικών. 

Ωστόσο, η ταχύτητα και η κλίμακα των παραδόσεων όπλων απογοήτευσαν ορισμένους στο Κίεβο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει είκοσι φορές περισσότερο πυροβολικό και ότι χάνονται 100 στρατιώτες τη ημέρα.

Η Ουκρανία χρειάζεται να σχηματίσει έξι νέες ταξιαρχίες 25.000 ανδρών για την αντεπίθεση και την ανάκτηση εδαφών που κατέχει η Ρωσία στα ανατολικά και νότια, αλλά και εκατοντάδες εκτοξευτες ρουκετών, πυροβολικό, αεροπλάνα, τανκ καθώς και χιλιάδες drones, δήλωσε άλλος σύμβουλος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ο Ντανίλοφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η εισροή όπλων μεγαλύτερης εμβέλειας και βαρύτερου διαμετρήματος «θα συνεχιστεί μέχρι να νικήσουμε τη Ρωσία» και είπε ότι η συνεχιζόμενη αντίσταση της Ουκρανίας «έσπασε» τις ανησυχίες στις δυτικές πρωτεύουσες σχετικά με την παροχή ισχυρότερων όπλων.

Ωστόσο, η προφανής προθυμία της Ρωσίας να θυσιάσει τα δικά της στρατεύματα για μικρά εδαφικά κέρδη, έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τις δυνάμεις της Ουκρανίας να αντέξουν, πρόσθεσε. «Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα σε μέγεθος και έχει πολλά από αυτά τα κανόνια που στέλνουν εδώ. Και αυτή η διαδικασία, δεν μπορεί να είναι πολύ γρήγορη», είπε ο Danilov..

Πηγή FT.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ