2022-06-11 23:57:18
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Για πρώτη φορά πάνω από 5 δολάρια το γαλόνι η μέση τιμή της βενζίνης
 

Η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε για πρώτη φορά σήμερα, άνω των πέντε δολαρίων το γαλόνι (3,785 λίτρα) σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης (American Automobile Association -ΑΑΑ), αυξάνοντας το κόστος των καυσίμων, που επηρεάζουν ουσιαστικά τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.

Η μέση τιμή των κανονικής αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε σήμερα, στα 5,004 δολάρια το γαλόνι, από την τιμή των 4,986 δολαρίων που πωλούνταν χθες.

Οι τιμές της βενζίνης, έχουν εξελιχθεί σε έναν πραγματικό πονοκέφαλο για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και για τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν την οριακή πλειοψηφία τους, στον ορίζοντα των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο.

Ο Μπάιντεν έχει προσπαθήσει με πολλούς τρόπους να μειώσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης αριθμού ρεκόρ βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, την παραίτηση από τους κανόνες για την παραγωγή καλοκαιρινής βενζίνης και της πίεσης προς τις μεγάλες χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή.


Ωστόσο, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο εξαιτίας ενός συνδυασμού αναζωογόνησης της ζήτησης, κυρώσεων στην Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και συμπίεσης της ικανότητας διύλισης.

Παρ' όλα αυτά, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ζήτηση μπορεί να αρχίσει να μειώνεται εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από τα 5 δολάρια το βαρέλι για μια διαρκή περίοδο.

"Στο επίπεδο των 5 δολαρίων θα μπορούσαμε να δούμε πολύ μεγάλες ποσότητες καταστροφής της ζήτησης βενζίνης", δήλωσε ο Reid L'Anson, ανώτερος οικονομολόγος της Kpler.

Με προσαρμογή για τον πληθωρισμό, ο μέσος όρος της τιμής της βενζίνης στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι περίπου 8% κάτω από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου 2008 (ήταν γύρω στα 5,41 δολάρια το γαλόνι), σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.

Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής ανθεκτικές, ακόμη και με τον πληθωρισμό να τρέχει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον δεκαετιών, με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών να ενισχύονται από τα προγράμματα ανακούφισης από την πανδημία και μια σφιχτή αγορά εργασίας που έχει τροφοδοτήσει ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις, ιδίως για τους εργαζόμενους με χαμηλότερο εισόδημα.

Η προμήθεια προϊόντων βενζίνης, ήταν 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τους εποχικούς μέσους όρους των πέντε ετών.

Οι υψηλές τιμές για τους οδηγούς έρχονται καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφουν κέρδη-ρεκόρ. Η Shell ανακοίνωσε έσοδα ρεκόρ τον Μάιο και η Chevron και η BP ανακοίνωσαν τα καλύτερα νούμερα της τελευταίας δεκαετίας.

Άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η TotalEnergies, καθώς και ανεξάρτητες αμερικανικές εταιρείες εκμετάλλευσης σχιστολιθικών πετρωμάτων, ανέφεραν ισχυρά κέρδη που έχουν δώσει ώθηση σε επαναγορές μετοχών και στην διανομή μερισμάτων.

Πολυάριθμες εταιρείες δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τις υπερβολικές επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής λόγω της επιθυμίας των επενδυτών να συγκρατήσουν την υφιστάμενη γραμμή των δαπανών, αντί να ανταποκριθούν στις τιμές βαρελιών των 100 και πλέον δολαρίων που επιμένουν εδώ και μήνες.

Τα διυλιστήρια αγωνίζονται να ανασυγκροτήσουν τα αποθέματα που έχουν μειωθεί, ιδίως στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αντανακλώντας τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, όπου οι αγοραστές προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο.

Επί του παρόντος, τα διυλιστήρια χρησιμοποιούν περίπου το 94% της χωρητικότητάς τους, αλλά η συνολική ικανότητα διύλισης των ΗΠΑ έχει μειωθεί, με τουλάχιστον πέντε μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου να κλείνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό έχει αφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια δομική έλλειψη δυναμικότητας διύλισης για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, δήλωσαν αναλυτές.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ