2022-06-15 07:41:15
Φωτογραφία για ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ξεκινά η αποζημίωση των εγκλωβισμένων στα τρένα από την «Ελπίδα» -πολλοί από Λάρισα
Τις καταβολές της αποζημίωσης στους δικαιούχους της κακοκαιρίας «Ελπίδα», οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε πέντε διαφορετικά τρένα στις 24 και 25 Ιανουαρίου ξεκινά από σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως διαβεβαιώνουν πηγές της εταιρίας, καθώς μέχρι τώρα για διάστημα 4,5 μηνών δεν είχε αποζημιωθεί κανείς. Θυμίζουμε ότι ανάμεσά στους επιβάτες ήταν και αρκετοί Θεσσαλοί, κυρίως Λαρισαίοι

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε ανακοινώσει κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης, την πληρωμή χρηματικού ποσού ύψους 1.000 ευρώ σε καθέναν από τους επιβάτες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στις συγκεκριμένες αμαξοστοιχίες - σε μία εκ των οποίων μάλιστα συνέβη και ατύχημα - στο διάστημα που παρέμενε ακινητοποιημένη.

Συνολικά, όπως σημειώνουν πηγές της εταιρίας υπεβλήθησαν 800 αιτήσεις. Από το σύνολο των αιτήσεων, έχουν ήδη εγκριθεί οι 513 για τις οποίες και ξεκινά η καταβολή των αποζημιώσεων με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ 180 ακόμα εξετάζονται καθώς χρειάστηκαν και άλλα αποδεικτικά της παρουσίας των προσώπων στα τρένα. Για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων που εκκρεμούν μάλιστα έχει συσταθεί και εσωτερική επιτροπή ελέγχου αξιώσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.


Σύμφωνα με τις ίδιες, πηγές, λίγο περισσότερες από 100 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν οριστικά απορριφθεί.

Πάντως ελάχιστοι φαίνεται ότι είναι εκείνοι που προτίμησαν τα vouchers που προσέφερε η εταιρία, αντί της αποζημίωσης σε μετρητά. Βάσει των πρώτων στοιχείων, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών ζητά τα 1.000 ευρώ σε μετρητά και μόνο 2 εκ των δικαιούχων έχουν μέχρι στιγμής επιλέξει να λάβουν το μισό ποσό της αποζημίωσης σε μετρητά και το υπόλοιπο σε εισιτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων είχε ανοίξει στις 25 Φεβρουαρίου και αφορούσε τους επιβάτες, οι οποίοι παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί των αμαξοστοιχιών 54, 55, 56, 57 και 885 στις 24 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι δικαιούχοι επιβάτες μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για μία από τις κατωτέρω επιλογές:

α) τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών ταξιδίου (vouchers) απεριόριστης ισχύος, μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα αγοράς οποιουδήποτε εισιτηρίου ή κάρτας διαδρομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολικής αξίας 1.150 ευρώ.

β) τη χορήγηση εκπτωτικών κουπονιών ταξιδίου (vouchers) απεριόριστης ισχύος, μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα αγοράς οποιουδήποτε εισιτηρίου ή κάρτας διαδρομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συνολικής αξίας 550 ευρώ, καθώς και καταβολής χρηματικού ποσού 500 ευρώ μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείξει ο αιτών.

γ) την καταβολή χρηματικού ποσού 1.000 ευρώ μέσω τραπεζικής κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα υποδείκνυε ο αιτών.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται και η διερεύνηση του συμβάντος από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Τα στελέχη της ανεξάρτητης Αρχής έχουν ήδη ολοκληρώσει τη συλλογή και αξιολόγηση των στοιχείων και το προσεχές διάστημα αναμένεται και το πόρισμα της ΡΑΣ, από το οποίο θα προκύψει ενδεχόμενος καταλογισμός ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση από την Αρχή διαβεβαιώνουν ότι το ζήτημα εξετάζεται προσεκτικά και με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των επιβατών με τον πιο δίκαιο τρόπο.

Κι άλλα προβλήματα με το Λευκό Βέλος

Την ίδια στιγμή ένα ακόμα περιστατικό βλάβης, το οποίο οδήγησε σε καθυστέρηση και στην ταλαιπωρία επιβατών σημειώθηκε την Δευτέρα με το Λευκό Βέλος καθώς το δρομολόγιο που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 17:08 λόγω βλάβης είχε συνολική καθυστέρηση περίπου 50 λεπτών.

Πηγές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πάντως, επισημαίνουν πως δύο περιστατικά σε 120 ήδη εκτελεσθέντα δρομολόγια δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν την υπηρεσία, ενώ τονίζουν ότι υπήρξε άμεση ενημέρωση των επιβατών, τόσο εκείνων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι χρειάστηκε να επιβιβαστούν σε άλλο τρένο όσο και των 140 επιβατών που ανέμεναν στη Λάρισα με προορισμό την Αθήνα.

Υπενθυμιζεται ότι αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που σημειώνεται σε δρομολόγιο των ETR470, τα οποία πραγματοποιούν το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε 3 ώρες και 55 λεπτά. Με το ...καλημέρα της έναρξης των δρομολογίων βλάβη στην αμαξοστοιχία είχε αναγκάσει το τρένο να κινείται με ιδιαίτερα αργή ταχύτητα καθόλη τη διάρκεια ενός από τα πρώτα δρομολόγια προς την Αθήνα.

thessaliatv.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ