2022-06-15 14:17:12
Φωτογραφία για Αυτά είναι τα νέα έργα που εκτοξεύουν τη Βόρεια Ελλάδα- Νέοι δρόμοι-Flyover- Μετρό- Σιδηρόδρομος
Σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης αναμένεται να αναδειχθεί ξανά η Βόρεια Ελλάδα, χάρη σε μια πληθώρα έργων που υλοποιούνται, ή έχουν προγραμματιστεί.

Σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία έχει εισέλθει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα χάρη στα μεγάλα έργα που βρίσκονται προ των πυλών και υπόσχονται αφενός να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και αφετέρου να προσδώσουν μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη στην περιοχή.

Σε περίοπτη θέση έχουν βρεθεί τα έργα που αφορούν τις μεταφορές τόσο σε αστικό όσο και υπεραστικό επίπεδο, με σημεία αναφοράς τη Νέα Σιδηροδρομική Εγνατία, τον FlyOver στη Θεσσαλονίκη και η νέα σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Πρόκειται για έργα που τεράστιας σημασίας που εκτιμάται ότι θα αναδείξουν τόσο τη Θεσσαλονίκη όσο και την ευρύτερη περιοχή σε εμπορικό, οικονομικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, έναν ρόλο τον οποίον είχαν απωλέσει.


Νέα Σιδηροδρομική Εγνατία

Πρόκειται για το τεράστιο έργο προϋπολογισμού 1,69 δισ. ευρώ που αφορά την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης μήκους 206 χλμ.

Αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο όλων των εποχών στην Ελλάδα, με το κόστος του να υπερβαίνει ακόμα και αυτό της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας (1,2 δισ. ευρώ).

Το πρώτο κομμάτι είναι το Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη-Νέα Καρβάλη (174 χλμ.), με 8 σιδηροδρομικούς σταθμούς, 2 στάσεις, σιδηροδρομικές γέφυρες, σήραγγες, ανισόπεδες διαβάσεις κ.ο.κ.

Ακόμα υπάρχει το τμήμα Νέα Καρβάλη – Γραβούνα – Τοξότες, μήκους 32χλμ που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων – 4 συνδέσεις, 2 σιδηροδρομικούς σταθμούς, 4 στάσεις, σιδηροδρομικές γέφυρες και σήραγγες.

Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο

Έχει προϋπολογισμό 1,07 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή περί τα 186 χλμ. κύριας σιδηροδρομικής γραμμής και βελτίωση – προσαρμογή των 15 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα «Αλεξανδρούπολη – Διδυμότειχο» και 19 σιδηροδρομικών σταθμών και στάσεων στο τμήμα «Διδυμότειχο – ελληνοβουλγαρικά σύνορα».

Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης

Έως τα τέλη του έτους θα είναι έτοιμη η Ανατολική Περιφερειακή Οδός Αλεξανδρούπολης, όπως είχε δηλώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο.

Έχει προϋπολογισμό 36 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά θα συνδέει οδικά τον λιμένα με την Εγνατία Οδό.

Το έργο αποβλέπει στη διοχέτευση της διερχόμενης κυκλοφορίας από και προς το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, το αεροδρόμιο «Δημόκριτος», την Κομοτηνή, την Εγνατία οδό, χωρίς κυκλοφοριακή επιβάρυνση του αστικού ιστού της πόλης.

Flyover- Θεσσαλονίκη

Αποτελεί έναν νέο οδικό άξονα ο οποίος θα κατασκευαστεί στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, ενώ ένα τμήμα του, με μήκος περίπου 4 χλμ., θα είναι υπέργειο (εξου και η ονομασία «flyover»).

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί μια Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος (ΥΤΛ) μήκους 13,5 χλμ., από τα οποία τα 4 χλμ. σε συνεχή γέφυρα, με 4 λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση. Ακόμα, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία 9 ανισόπεδων κόμβων, 8 νέων γεφυρών και 3 σηράγγων.

Το έργο προωθείται με το μοντέλο ΣΔΙΤ και είναι προϋπολογισμού 373 εκ. ευρώ.

Ημαθία

Την τελευταία διετία έχουν επενδυθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ σε αναπτυξιακά έργα μεταφορικών υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

Τα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πιερία είναι:

Στην άνω διάβαση του Α/Κ Ν. Εφέσου (περί Χ.Θ. 427+200)

Σε δύο γέφυρες του δήμου Κατερίνης (περί Χ.Θ. 430+500 έως 431+500)

Στις άνω διαβάσεις πλησίον του Α/Κ Μακρυγιάλου (περί Χ.Θ. 450+500 έως 452+500 ) και

Στην γέφυρα του ποταμού Αλιάκμονα (περί Χ.Θ. 469+500)

Συνεχίζονται επίσης κανονικά οι εργασίες πλήρους αναβάθμισης της Σήραγγας Κατερίνης (περί Χ.Θ. 432 έως 437+500).

Οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου (300 εκατ. ευρώ) θεωρείται απαραίτητη, μιας και η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της περιοχής που δεν συνδέεται απευθείας με την Θεσσαλονίκη.

Σήμερα ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, συνολικού μήκους περίπου 80 χλμ, έχει τμήματα με ανεπαρκή διαμόρφωση και μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση λόγω του ότι διέρχεται μέσω πόλεων.

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν σε μήκος 25 χλμ. από το νομό Θεσσαλονίκης έως και το νομό Πέλλας και περιλαμβάνουν:

Παρακάμψεις Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών: Kατασκευή της παράκαμψης Χαλκηδόνας μήκους περίπου 6 χλμ. και της παράκαμψης Γιαννιτσών μήκους περίπου 9 χλμ.

Μαυροβούνι – Έδεσσα: κατασκευή οδικού τμήματος μήκους περίπου 10 χλμ με τέσσερις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ολοκλήρωση κατασκευής της σύνδεσης του 6ου προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης με ΠΑΘΕ/Εγνατία οδό

Το έργο σύνδεσης του αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Αθηνών – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων και Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμένα Θεσσαλονίκης και το οδικό δίκτυο του Καλοχωρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 75 εκ ευρώ.

Προβλέπεται η νέα οδική σύνδεση έχει μήκος 3,5 χλμ. περίπου, από τα οποία 1,4 χλμ. έχουν ήδη κατασκευασθεί.

Αναπτύσσεται επί οδογέφυρας αμφίδρομης κατεύθυνσης κατά το μεγαλύτερο της τμήμα και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων 6 μεγάλες γέφυρες, κατασκευή συνδετήριου κλάδου μεταξύ της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης – Καλοχωρίου και του αριστερού κλάδου της οδογέφυρας, κατασκευή οδικών τμημάτων των κλάδων εισόδου και εξόδου του κόμβου σύνδεσης της οδογέφυρας με την ΠΑΘΕ.

Μετρό Θεσσαλονίκης

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2023 θα παραδοθεί και το Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει μήκος γραμμής 9,6 χλμ.,13 σύγχρονους σταθμούς και ένα αμαξοστάσιο συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων στην Πυλαία.

el.gr

sidirodromikanea.blogspot.com



sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ