2022-06-26 00:29:08
Φωτογραφία για 14 Από τα πιο ανθεκτικά φυτά στον ήλιο και την ζέστη
Όσοι ασχολείστε συστηματικά με την κηπουρική και επισκέπτεστε συχνά φυτώρια, ίσως έχετε παρατηρήσει πως με την πάροδο των ετών λιγοστεύουν ακόμη και εκεί τα πλήρως εκτεθειμένα στον ήλιο είδη.

Η τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας, έχει σαν συνέπεια το όζον να συγκρατεί μικρότερη ποσότητα της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα αυτή να επηρεάζει εντονότερα πανίδα και χλωρίδα του πλανήτη, χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερο.

Αυτό που με απλά λόγια συνηθίζουμε να λέμε ότι "ο ήλιος καίει περισσότερο από παλιά" ακόμη και όταν δεν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες είναι μια πραγματικότητα που δεν επηρεάζει ασφαλώς μόνο τον άνθρωπο αλλά κάθε ζώντα οργανισμό.

Παρ΄όλα αυτά αρκετά θαμνώδη, αναρριχώμενα και καλλωπιστικά φυτά διακρίνονται για την ανθεκτικότητά τους στον ήλιο και την ζέστη και είναι κατάλληλα για φύτευση σε κήπους ή μπαλκόνια που τις περισσότερες ώρες της ημέρας επικρατεί ηλιοφάνεια. 


Όμως η αντοχή τους αυτή δεν θα πρέπει να συγχέεται με την ανάγκη τους για πότισμα, που για κάποια από αυτά θα πρέπει να είναι ακόμη και καθημερινό. Απλά πρόκειται για είδη που όταν λαμβάνουν την ποσότητα νερού που χρειάζονται ευδοκιμούν χωρίς πρόβλημα σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας, ακόμη και όταν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.  Σε αντίθεση με άλλα είδη που όσο συχνά και αν τα ποτίσουμε η υγρασία των ριζών δεν επαρκεί για να διατηρήσει και εκείνη του φυλλώματος και έτσι καταπονούνται και τελικά μαραίνονται από την απευθείας έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Αν της στερήσετε τον ήλιο μόνο ...κακό θα της κάνετε. Από τα εξ΄εξοχήν ανθεκτικά ανθοφόρα σε ήλιο, ζέστη αλλά και ξηρασία, αφού το υπερβολικό πότισμα έχει σαν αποτέλεσμα η Βουκουμβίλια να αναπτύσσει φύλλωμα και όχι λουλούδια.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 

Πολύ ανθεκτικός στον καλοκαιρινό ήλιο, κατάλληλος για φύτευση σε οποιοδήποτε απροστάτευτο σημείο στον κήπο ή στο μπαλκόνι όπως και συνδυαστικά με λαχανικά τα οποία προστατεύει από ζιζάνια - ασθένειες. 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα του. 

Σε ημισκιερές θέσεις το πλέον πιθανό ότι δεν θα ανθίσει για ολόκληρο το καλοκαίρι ή θα βγάλει ...ένα και μοναδικό λουλούδι :)

Aντίθετα αν τον τοποθετήσετε σε σημείο με άπλετο ήλιο η ανθοφορία του είναι συνεχής από τον Μάϊο έως και το τέλος του καλοκαιριού.

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για την φροντίδα του. 

Η έντονη ζέστη σε συνδυασμό με υγρασία είναι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών στις Τριανταφυλλιές, οι οποίες με το που θα εμφανιστούν -συνήθως μέσα προς τελος της άνοιξης- θα πρέπει να καταπολεμηθούν με ψεκασμό με το κατάλληλο σκεύασμα. Όμως πέρα από αυτό η Τριανταφυλλιά ανήκει στα κατ΄εξοχήν είδη που δεν ευδοκιμούν και κυρίως δεν ανθοφορούν σε θέσεις που δεν επικρατεί πλήρης ηλιοφάνεια.  

Αυτό που κάνει αρκετούς ερασιτέχνες κηπουρούς να πιστεύουν ότι ο έντονος ήλιος δεν ευνοεί τα γεράνια τους δεν είναι αλήθεια. Το Γεράνι ανήκει στα ανθεκτικότερα φυτά σε κάθε είδους κλιματολογική συνθήκη, σε θέση χωρίς ήλιο η ανθοφορία του είναι κατά πολύ μειωμένη και αυτό που ίσως φταίει αν δεν τα ...πολυκαταφέρνετε με ένα τόσο εύκολο φυτό είναι απλά ότι μάλλον το ποτίζετε παραπάνω απ΄όσο χρειάζεται :) 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα τους. 

Με  εξαίρεση το Ρυχόσπερμα που ευδοκιμεί ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις, σχεδόν όλα τα κατάλληλα για φράχτες και αναρριχήσεις καλοκαιρινής ανθοφορίας είδη  όπως το Γιασεμί, το Αγιόκλημα και το Πλουπάγκο είναι ανθεκτικά και έχουν ανάγκη από τον έντονο ήλιο, διαφορετικά ανθίζουν από ελάχιστα έως ...καθόλου!

Για να διατηρηθούν όμως εύρρωστα θα πρέπει να ποτίζονται ακόμη και καθημερινά, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια ανάπτυξή τους, αφού ενήλικα και ιδιαίτερα αναπτυγμένα φυτά παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή και στην ξηρασία.  

Δεν υπάρχει η παραμικρή σκιά στους βράχους και τα βουνά που η Λεβάντα αναπτύσσεται ως αυτοφυές ή στις επαγγελματικές καλλιέργειες για χρήση στην φαρμακευτική και την κοσμετολογία.

Ευδοκιμεί μεν ικανοποιητικά και σε ημισκιερά σημεία αλλά με πολύ πιο μειωμένη ανθοφορία. 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 

Από τα πιο "σκληρά" και ανθεκτικά στον ήλιο και την ζέστη καλοκαιρινά φυτά, είτε πρόκειται για ψηλές ποικιλίες κατάλληλες για φράχτες-αναρριχήσεις είτε χαμηλής ανάπτυξης Λαντάνες για γλάστρες, χαμηλά παρτέρια.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 

Οι πολύχρωμες κρεμαστές γλάστρες με Πετούνιες είναι από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες σε κήπους και μπαλκόνια από τα μέσα της άνοιξης και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Για την ανθοφορία της Πετούνιας το έντονο φως είναι απαραίτητο και παρατηρήσετε ότι δεν αναπτύσσεται κανονικά μημ την τοποθετήσετε σε  σκιά παρά ελλατώστε τα ποτίσματα, σιγουρευτείτε ότι το χώμα της διαθέτει καλή αποστράγγιση και αποφύγετε στην διάρκεια του ποτίσματος το βρέξιμο φύλλων και λουλουδιών. 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα της. 

Το κλασσικό καλοκαιρινό ...σκουπάκι επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικό στον ήλιο και την ζέστη. 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες για την φροντίδα του. 

Προτιμάται για φύτευση σε ιδιαίτερα εκτεθειμένους στον ήλιο δημόσιους χώρους, όπως πχ στα διαζώματα των εθνικών οδών, πεζοδρόμια κλπ.

Μένει ανεπηρέαστη από την ζέστη και ανήκει γενικά στα πιο σκληρά και ανθεκτικά καλοκαιρινά είδη με εντυπωσιακή ανθοφορία.

Eδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα της.
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ