2022-07-04 13:38:24
Φωτογραφία για Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του το θέμα του τρένου!
Ο Πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην ΕΕ.

Μπορεί τα απρόοπτα της ελληνοτουρκικής διένεξης και της ενεργειακής κρίσης, να κράτησαν τον πρωθυπουργό στην Αθήνα αλλά κι εκτός χώρας για σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, ωστόσο η καθοδός του στην Αχαΐα – που ήταν ατύπως προγραμματισμένη για τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου – δεν σημαίνει ότι, πλέον, έχει «σβηστεί» από το πρόγραμμα επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος

«Η Πάτρα και η Αχαΐα παραμένουν, παραταύτα, πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του προέδρου και του επιτελείου του και ήδη συζητείται πάλι μια επίσκεψη, γιατί έχει να πει πολλά…» έλεγαν στην «ΠτΚ» πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να «ανατρέπει», εν μέρει, και πάλι την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή, σύντομα, είναι η αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε στο έργο κατασκευής και ολοκλήρωσης της νέας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής Ρίο – Πάτρα, μετά το «όχι» της Κομισιόν στο αίτημα χρηματοδότησης (περίπου 200 εκατ. €) από το Υπουργείο Υποδομών, για υπόγεια διέλευση του τρένου.


Ωστόσο, πρωθυπουργικοί συνεργάτες περιέγραφαν στην «ΠτΚ» μία άκρως αποφασιστική στάση αντίδρασης του Κ.Μητσοτάκη, όταν ενημερώθηκε για το ευρωπαϊκό «άκυρο». «Το έργο θα γίνει…» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα…«πάρει πάνω του» κι αυτό το έργο, με προσωπική του παρέμβαση στος ευρωπαΐκούς θεσμούς, ασκώντας δηλαδή πίεση για χρηματοδότηση.

Όπως θύμιζαν με νόημα στην «ΠτΚ» στελέχη του Μαξίμου, αναλόγως και σε απόλυτη συνεργασία με τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, είχε κινηθεί ο πρωθυπουργός και στην περίπτωση του «παγωμένου» επί χρόνια έργου της Πατρών – Πύργου, πιέζοντας την ΕΕ για χρηματοδότηση ενιαίας εργολαβίας, όπως κι έγινε και ο ίδιος αποκάλυψε κατά τα εγκαίνια της κατασκευής, με την ενδεικτική φράση…«αφιέρωσα πολύ προσωπικό χρόνο».

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Ο «ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΧΑΪΑ»

Η περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αχαΐα, όλα δείχνουν, ότι θα είναι συνάρτηση των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τότε η Πάτρα θα πάει σε σειρά «προεκλογική» μαζί με άλλες περιοχές της χώρας. Αν όμως δεν προκύψουν, άμεσα, εθνικές εκλογές, τότε ο νομός θα μπει και πάλι, σε άμεσο προγραμματισμό, για επίσκεψη κυβερνητικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί πως ο πρόεδρος της Κυβέρνησης έχει να πει πολλά για την Αχαΐα και να εξαγγείλει έργα και παρεμβάσεις, που θ’ αλλάξουν τα δεδομένα σε μία – δύσκολη πολιτικά για τη ΝΔ -περιοχή. ‘Ηδη στον «Φάκελο Αχαΐα» περιλαμβάνονται:

1) Το σιδηροδρομικό έργο Ρίο – Πάτρα, Πάτρα – ΒΙΠΕ, Κάτω Αχαΐα – Πύργος

2) Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Ρίο, ως διάδοχο του Καραμανδανείου

3) Αποκατάσταση Παραλιακής Ρίου και λοιπής ακτογραμμής (15 εκ.€)

4) Ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο στρατόπεδο ΚΕΤχ Πάτρας

5) Διυληστήριο Σελινούντα για ύδρευση Αιγίου και κοινοτήτων (30 εκ.€)

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει από τον Κ. Μητσοτάκη και στο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ για την Αξιοποίηση και Επανάχρηση της πρώην Χαρτοποιίας «Λαδόπουλου» στην Πάτρα, με 25,5 εκ. € απο το Ταμείο Ανάκαμψης.

/pelop.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ