2022-07-13 10:42:03
Φωτογραφία για 5 Βασικές φροντίδες για όλα τα φυτά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες

 



Οι ιδιαίτερα υψηλές, όπως βεβαίως και οι ακραία χαμηλές, θερμοκρασίες καταπονούν κάθε ζωντανό οργανισμό και ασφαλώς τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. 

Ακόμη και ανθεκτικά στην ξηρασία είδη, ακόμη και καλλωπιστικά που έχουν απόλυτη ανάγκη την ηλιοφάνεια για την υγιή ανάπτυξη και αθοφορία τους στα διαστήματα του καλοκαιριού που επικρατούν συνθήκες καύσωνα χρειάζονται λίγη περισσότερη φροντίδα και προστασία, που μπορείτε να τους παρέχετε με εύκολους τρόπους. 

1 Το πρώτο που όλοι μας προσπαθούμε να προσφέρουμε στα φυτά μας σε συνθήκες καύσωνα είναι περισσότερο νερό, αυξάνοντας το πότισμα ή καταβρέχοντας τα φυτά ακόμη και αρκετές φορές στην διάρκεια μια ιδιαίτερα ζεστής ημέρας πιστεύοντας ότι έτσι τα προστατεύουμε από την ξήρανση. 

Στην πραγματικότητα όμως ένα καλό πότισμα ανά δύο ημέρες ευνοεί τα περισσότερα είδη πολύ παραπάνω από συχνότερα "μικρά" ποτίσματα. 


Ποτίστε έως το χώμα σε ολόκληρο το βάθος του να υγρανθεί ικανοποιητικά και με εξαίρεση κάποια καλοκαιρινά είδη που πραγματικά χρειάζονται καθημερινό πότισμα όπως πχ ο βασιλικός, επαναλάβετε όταν το χώμα όχι μόνο επιφανειακά αλλά σε μικρό βάθος έχει πραγματικά στεγνώσει. 

Η υπερβολική υγρασία που διατηρεί το χώμα των φυτών μόνιμα υγρό είναι από τις κυριότερες αιτίες σαπίσματος των ριζών αλλά και εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών. 

2 Το πότισμα τις πρώτες πρωινές ώρες, τόσο γενικά όσο και πολύ περισσότερο σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ευνοεί όλα τα φυτά. 

Το χώμα στην διάρκεια της ημέρας στεγνώνει γρηγότερα λόγω του ήλιου ενώ αντίθετα κατά τα βραδινά ποτίσματα παραμένει πολλές περισσότερες ώρες υγρό και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, που στην διάρκεια του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα συχνές.  



3 Ακόμη και είδη που για την ανάπτυξη - ανθοφορία τους απαιτούν πλήρη έκθεση στον ήλιο θα ευνοηθούν αν για όσο επικρατούν συνθήκες καύσωνα μεταφερθούν σε ελαφρά πιο σκιερά - δροσερά σημεία.

Ένα φυτό σε γλάστρα είναι πιο ευπαθές, έχει ανάγκη από συχνότερο πότισμα και γενικά καταπονείται περισσότερο από μη φυσιολογικές κλιματολογικές συνθήκες, ακόμη και σε σχέση με το ίδιο ακριβώς είδος τοποθετημένο απευθείας στο έδαφος. Πολύ παραπάνω όταν πρόκειται για μικρής ηλικιάς πολυετή ή εποχιακά καλλωπιστικά που είναι ακόμη πιο ευπαθή από "ενήλικα" φυτά εγκατεστημένα επί χρόνια σε δοχεία φύτευσης 

4 Η κατά το δυνατόν κάλυψη του εδάφους μπορεί να διατηρήσει την υγρασία από το νερό του ποτίσματος για 1-2 ημέρες παραπάνω, σε σχέση με το πλήρως ακάλυπτο χώμα, τόσο σε φυτά σε παρτέρια όσο και αυτά σε δοχεία φύτευσης.

Χαλίκι, βότσαλα, φλοιός δέντρου ή και ξερά φύλλα δέντρων είναι κάποια από τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την συγράτηση της υγρασίας, ειδικά το πολύ ζεστά διαστήματα του καλοκαιριού.

Αν χρησιμοποιήσετε φύλλα βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από υγιή δέντρα, διαφορετικά τυχόν ασθένειες είναι πιθανόν να μεταφερθούν στο χώμα των φυτών που θα καλύψετε με αυτά.   

5 Όχι μόνο σε συνθήκες καύσωνα αλλά γενικά το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28-30  η λίπανση δεν ευνοεί κανένα φυτό εξωτερικού χώρου, σε ερασιτεχνικές καλλιέργειες. 

Ο ήλιος, η ζέστη και το γρηγορότερο στέγνωμα του χώματος συντελούν στην απορρόφηση του λιπάσματος πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό με αποτέλεσμα ακόμη και το "κάψιμό" των φυτών, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν η ποσότητα του παρεχόμενου λιπάσματος δεν είναι η ενδεδειγμένη. 

Γενικά, εκτός από το πότισμα, σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες αποφύγετε κάθε είδους "παρέμβαση" σε όλα τα φυτά σας όπως πχ κλαδέματα, μεταφυτεύσεις κλπ. με εξαίρεση το κόψιμο ξερών φύλλων-ανθών, που ευνοεί την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους όλες τις εποχές. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ