2022-07-25 22:22:58
Φωτογραφία για Σχεδιασμός Κήπου: 30+ Σχέδια για μικρούς κήπους - αυλές

 



Ο σχεδιασμός κήπου σε ιδιωτικές κατοικίες αποτελεί το μικρότερο σε κλίμακα αντκείμενο της "Αρχιτεκτονικής Τοπίου", της επιστήμης που ασχολείται γενικά με την συντήρηση γης, την ανάπτυξη - διαχωρισμό περιοχών διαφορετικής χρήσης, την τοποθέτηση κτισμάτων και την αισθητική και λειτουργικότητα του περιβάλλοντα χώρου όχι μόνο σε ιδιωτικές ή δημόσιες εγκαταστάσεις - εκτάσεις αλλά και ολόκληρες περιοχές.  

Όπως ακριβώς στην επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου ανέγερσης ενός κτίσματος και την εσωτερική του διαμόρφωση έτσι και για τον σχεδιασμό των εξωτερικών του χώρων υπάρχουν ...αναρίθμητες διαφορετικές επιλογές, με στόχο την ιδανική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. 

Έτσι  στον ίδιο ακριβώς διαθέσιμος χώρος μπορούν να δημιουργηθούν πολλών μορφών διαφορετικοί κήποι και εξωτερικές διαμορφώσεις ανάλογα -εκτός των άλλων κριτηρίων- και των χρήσεων που εξυπηρετεί κάθε χώρος.  


Η επιλογή των φυτών, που είναι ασφαλώς ο κεντρικός ...πρωταγωνιστής κάθε κήπου, είναι μια σύνθετη διαδικασία και κατά τον σχεδιασμό του κήπου ο στόχος είναι τα φυτά που θα τοποθετηθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε χώρου τόσο αισθητικά όσο και τεχνικά - λειτουργικά, αφού ο ρόλος των φυτών - δέντρων σε έναν κήπο δεν εξαντλείται στο χρώμα, την μυρωδιά και την γενική ατμόσφαιρα που δημιουργούν αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να παρέχουν στον χώρο όσο μεγαλύτερη σκίαση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες, να λειτουργούν ως διαχωριστικά ανάμεσα σε περιοχές διαφορετικής χρήσης κλπ. 

Η επιλογή των ειδών που θα χρησιμοποιηθούν είναι η τελική διαδικασία στον σχεδιασμό ενός κήπου, αφού πριν έχουν καθοριστεί - οριοθετηθεί οι περιοχές που θα περιλαμβάνει, έχει αποφασιστεί το είδος εδαφοκάλυψης των μη φυτεμένων περιοχών και έχουν μελετηθεί τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής όσο και ο βαθμός δυσκολίας σε φροντίδα για κάθε φυτό, ανάλογα με τις προσωπικές επιλογές και δυνατότητες των ιδιοκτητών κάθε κήπου. 

Το ύψος των φυτών, ο γενικός τους σχηματισμός, οι αποχρώσεις αλλά και στοιχεία όπως αν θα πρόκειται για φυλοβόλλα ή μη είδη, πολυετή ή εποχιακά κλπ επίσης είναι παράμετροι που συνεξετάζονται πριν την τελική επιλογή κάθε είδους.  

Ο σωστός αρχικός σχεδιασμός είναι το "κλειδί" για την επιτυχή διαμόρφωση κάθε εξωτερικού χώρου και κήπου ακόμη και αν πρόκειται πχ για έναν μικρό λαχανόκηπο ή μια πολύ μικρή αυλή. 

Ένα πολύ συχνό λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι προσπαθώντας να σχεδιάσουμε τον ιδανικό κήπο είναι ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη μας την όψη των δέντρων και των φυτών όταν αυτά ενηλικιωθούν και τον χώρο που θα καταλαμβάνουν. Έτσι συχνά μετά μερικά χρόνια, ειδικά οι μικροί κήποι, μοιάζουν να ασφυκτιούν και να περιλαμβάνουν περισσότερα φυτά ή δέντρα από όσα πραγματικά ...αντέχει ο χώρος, κάτι που πέραν της αισθητικής δεν  εξασφαλίζει και τις ιδανικές συνθήκες ανάπτυξής τους. 

Εκτός από τους ειδικούς Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Κηποτέχνες που διαθέτουν πολλά μεγάλα φυτώρια μεγάλη βοήθεια μπορούν να σας προσφέρουν δωρεάν software και apps για σχεδιασμό κήπου με 3D απεικόνιση και πολλές δυνατότητες σε ότι αφορά την ποικιλία των διαθέσιμων στοιχείων - φυτών, για να δημιουργήσετε αρχικά στην οθόνη τον κήπο των ...ονείρων σας! 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

mein-schoener-garten.de

soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ