2022-08-05 18:04:48
Φωτογραφία για Xinara House - Ένα από τα πιο ιστορικά, παραδοσιακά κτίσματα της Τήνου
Τα χωριά της Τήνου είναι φημισμένα παγκοσμίως -εκτός των άλλων- και για την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική την οποία διατηρούν σχεδόν στο σύνολό τους τα κτίσματα όλων των περιοχών, είτε πρόκειται για νεόδμητα είτε για παλαιότερα και ανακαινισμένα.

Ο μικρός οικισμός Ξινάρα, 7 χιλ. από την Χώρα και χτισμένος κάτω από τον επιβλητικό βράχο του Ξώμπουργκου (Εξώμβουργο),  κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους υπήρξε το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού και από τα Βυζαντινά χρόνια έως και σήμερα αποτελεί την έδρα της Καθολικής Επισκοπής Τήνου. 

Το συγκεκριμένο πέτρινο σπίτι (Xinara House), χτισμένο τον 17ο-18ο αιώνα, υπήρξε για πολλά χρόνια κατοικία του Επισκόπου Κυκλάδων Ιωάννη Κολλάρου, και φέρει το οικόσημό του.

To σπίτι που αποτελείται από δύο επιμέρους κτίσματα και πλέον λειτουργεί ως τουριστικό κατάλυμα που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 12 άτομα, παραμελημένο και σε κακή κατάσταση, αγοράστηκε από τους Peter  και Susan Marston Άγγλους σχεδιαστές - Designers που γοητεύθηκαν τόσο από το νησί όσο και από την αρχιτεκτονική του οικήματος και ανακαινίσθηκε με μια σειρά τόσο από ουσιαστικές όσο και μικρότερες παρεμβάσεις με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. 


Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό αρχιτεκτονικά και αισθητικά, δικαιώνοντας τόσο του νέους ιδιοκτήτες όσο και τους ανθρώπους-μάστορες του νησιού που δούλεψαν για την υλοποίηση της ανακαίνισης χρησιμοποιώντας κυρίως φυσικά ντόπια υλικά όπως Τηνιακό μάρμαρο, βότσαλο, πέτρες, ξύλο και φυσικά ...τόνους ασβέστη. 



Για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων ο ασβέστης έχει αναμειχθεί με λουλάκι -χρωστική ουσία που περιέχεται στα φύλλα του φυτού Intigo- μια αρχαία τεχνική που δίνει στο λευκό πιο έντονη λάμψη κάτω από το φως του ήλιου και προσθέτει μια ανεπαίσθητη γαλάζια χροιά. 



Κατά την ανακαίνιση διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν όλα τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά στοιχεία του σπιτιού, για όλες τις προσθήκες - μετατροπές έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά υλικά και τεχνικές δόμησης με το λευκό να είναι κυρίαρχο και στην εσωτερική διαμόρφωση σε τοίχους, δάπεδα, οροφές. 



Θρησκευτικά κειμήλια που βρέθηκαν από τους νέους ιδιοκτήτες κρυμμένα ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού επίσης διασώθηκαν και αξιοποιήθηκαν διακοσμητικά σαν ζωντανές μνήμες της ιστορίας του. 



Διακοσμητικά ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά μετά την ανακαίνιση, είναι ο πραγματικά υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο το κυκλαδίτικο ύφος έχει αναμειχθεί με έθνικ-ανατολίτικα στοιχεία, όπως και κάποια μοντέρνας αισθητικής αντικείμενα, χωρίς όμως σε κανένα σημείο να χαθεί ο αυθεντικός νησιώτικος χαρακτήρας του σπιτιού.  



Κατάλευκες χτιστές κατασκευές (συνθέσεις τοίχου, καθίσματα, τραπέζια) έχουν αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο μέρος τα συμβατικά έπιπλα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ τα απόλυτα ταιριαστά με το σύνολο υφασμάτινα στοιχεία και διακοσμητικά αντικείμενα, από φυσικά κυρίως υλικά, δημιουργούν σε κάθε χώρο και ένα διαφορετικό χρωματικά αλλά ίδιας απαράμιλλης αισθητικής σύνολο. 



Από το σύνολο του σπιτιού, ακόμη και από κουζίνες-μπάνια, απουσιάζουν συνήθη σύγχρονα δομικά υλικά όπως πχ πλακάκια και έχουν αντικατασταθεί με πέτρα ή  Τηνιακό μάρμαρο. 



Το ίδιο ακριβώς "πάντρεμα"  του νησιώτικου ύφους με το έθνικ και λιγοστές πιο μοντέρνες αναφορές επικρατεί και στο σύνολο των εξωτερικών χώρων, όπου απομεινάρια του παλιού περιστερώνα -σήμα κατατεθέν της Τήνου- και το τεράστιο βοτσαλωτό συνυπάρχουν απόλυτα ταιριασμένα με παραδοσιακά αλλά και πιο σύγχρονου design έπιπλα - αντικείμενα, σε ένα ονειρεμένο περιβάλλον που κυριαρχούν σαν υλικά ο πηλός, η πέτρα και το ξύλο, πλαισιωμένα με ελιές και πολλά κακτοειδή. 



Πρόκειται ασφαλώς για μια ανακαίνιση-αναστύλωση ενός παραδοσιακού κτίσματος ιδιαίτερα δαπανηρή, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που σε πολλές περιοχές της χώρας μας παλιά σπίτια είτε παραμένουν μισογκρεμισμένα είτε καταλήγουν σε ξένους ιδιοκτήτες που έχουν την δυνατότητα να τα αναμορφώσουν και να τα συντηρήσουν, πάντως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αξιέπαινο αφού καθόλου σπάνια δεν είναι η περίπτωση που τεράστια ποσά δαπανώνται από νεόπλουτους ιδιοκτήτες παραδοσιακών σπιτιών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για να δημιουργήσουν τελικώς στην θέση τους εντελώς αταίριαστα με το περιβάλλον και "ασεβή" προς την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κάθε τόπου κτίσματα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαμονή στο Xinara House, στο οποίο έχουν πραγματοποιήσει αφιερώματα κάποια από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως περιοδικά και μέσα προβολής τουριστικών καταλυμάτων, θα βρείτε εδώ. 



___________________________

(*) Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) που συμπεριλαμβάνονται στην στήλη "HOME TOURS" του site μας δεν αποτελούν διαφημιστική καταχώρηση. Επιλέγονται λόγω του ενδιαφέροντος που κατά την άποψή μας παρουσιάζουν ως χώροι λόγω ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών-διακοσμητικών τους χαρακτηριστικών και το SoulouposeTo δεν έχει κανενός είδους οικονομική ή άλλου είδους συναλλαγή - σχέση με τους ιδιοκτήτες τους.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

instagram.com/xinarahouse

airbnb.gr/rooms
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ