2022-08-23 00:00:16
Φωτογραφία για «Έρχονται ...10 δύσκολοι χειμώνες», προειδοποιεί ο Βέλγος πρωθυπουργός
Οι επόμενοι «5 με 10 χειμώνες θα είναι δύσκολοι»(!), προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, καθώς οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν σε νέα ρεκόρ.

«Η εξέλιξη της κατάστασης είναι πολύ δύσκολη σε όλη την Ευρώπη», είπε ο Ντε Κρο στους δημοσιογράφους. «Ορισμένοι κλάδοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας»

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν περίπου 15 φορές από τη μέση τιμή της θερινής ώρας και η ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε λόγω της απειλής περαιτέρω περικοπών της ρωσικής προμήθειας.

Ο μόνος μεγαλύτερος κίνδυνος της συνεχιζόμενης επίπτωσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι η πιθανότητα να καταρρεύσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είπε ένας Βέλγος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις αγορές ενέργειας και να βλάψει τις προσπάθειες επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς αυξήθηκαν έως και 21%, ενώ η γερμανική ισχύς αυξήθηκε σε πάνω από 700 ευρώ την μεγαβατώρα για πρώτη φορά καθώς ο βασικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream πρόκειται να σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας εκ νέου ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει στην υπηρεσία όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο Ντε Κρο είπε ότι το Βέλγιο μπορεί να αντέξει την κρίση «αν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Πηγή: Bloomberg
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ