2022-08-27 12:24:38
Φωτογραφία για Παρ’ ολίγον νέο Τσερνόμπιλ στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia



Πανοραμική άποψη της φωτιάς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια. Φωτ. European Union, Copernicus Sentinel-2 imagery / Handout via REUTERS

Πηγή: REUTERS, ΑP, Καθημερινή

Ο εφιάλτης ενός νέου Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, με δυνητικές επιπτώσεις σε μια μεγάλη γεωγραφική ζώνη της Ευρώπης, έχει εγκατασταθεί για τα καλά πλέον πάνω από την ήπειρο, ενισχυμένος από το άκρως ανησυχητικό συμβάν της Πέμπτης: το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, βρέθηκε για ώρες αποκομμένο από το ηλεκτρικό δίκτυο υπό αμφισβητούμενες συνθήκες, που πάντως σχετίζονται άμεσα με τις στρατιωτικές συγκρούσεις στη γύρω περιοχή.

Αν και η βλάβη αποκαταστάθηκε χθες, η ανησυχία παραμένει, καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια μοιραία τήξη στην καρδιά του πυρηνικού αντιδραστήρα.


Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς που θέτουν σε κίνδυνο το εργοστάσιο, αλλά συμφώνησαν να δώσουν άδεια σε επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν τον σταθμό. Ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε χθες ότι η αποστολή των επιθεωρητών θα φθάσει στη Ζαπορίζια πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη ζητούν την αποστρατιωτικοποίηση της ζώνης, κάτι που η Ρωσία απορρίπτει.

https://www.kathimerini.gr/world/562014727/par-oligon-neo-tsernompil-h-rosiki-royleta-ston-pyriniko-stathmo-tis-zaporizia/

https://edition.cnn.com/2022/08/25/europe/ukraine-zaporizhzhia-nuclear-plant-disconnected-intl/index.html
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ