2022-09-02 23:03:43
Φωτογραφία για Το  JWST φωτογράφισε για πρώτη φορά απευθείας έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του αστέρι
του καθηγητή του ΑΠΘ Μανώλη Πλειώνη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST φωτογράφισε για πρώτη φορά απευθείας έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του αστέρι, αλλά σε απόσταση 345.5 έτη φωτός από εμάς. Ο πλανήτης αυτός έχει ~10 φορές τη μάζα του Δία, αλλά είναι εξαιρετικά νέος σε ηλικία (έχει ηλικία 15-20 εκατομμύρια έτη, όταν η Γη έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμύρια έτη). Βρίσκεται δε σε απόσταση από τον μητρικό του αστέρα 100 φορές μεγαλύτερη από ότι η απόσταση Γης-Ηλίου.

Η εικόνα του JWST δείχνει τον εξωπλανήτη HIP 65426b σε διαφορετικές μπάντες του υπέρυθρου φωτός: το μωβ αντιστοιχεί στα 3,00 μικρόμετρα, το μπλε στα 4,44 μικρόμετρα, το κίτρινο στα 11,4 μικρόμετρα και το κόκκινο στα 15,5 μικρόμετρα. Αυτές οι εικόνες φαίνονται διαφορετικές λόγω ακριβώς των διαφορετικών φίλτρων. Για να μπορέσει να φωτογραφεί ο πλανήτης, που είναι ~10,000 φορές πιο αμυδρός από τον αστέρα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται, χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται στεμματογράφος, που καλύπτει την προβαλλόμενη επιφάνεια του μητρικού αστέρα, ώστε ο πλανήτης να γίνει ορατός. Το μικρό λευκό σύμβολο (αστέρι) σε κάθε εικόνα σηματοδοτεί τη θέση του μητρικού αστέρα. Τα ραβδοειδή σχήματα στις εικόνες οφείλονται σε (αναμενόμενα) τεχνικά προβλήματα των οπτικών του τηλεσκοπίου.
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ