2022-09-04 08:59:35
Φωτογραφία για Ιδρύονται ινστιτούτα Κβαντικής Έρευνας και Γονιδιωματικής Ανθρώπου

 



Την ίδρυση δύο ερευνητικών φορέων, του Ινστιτούτου Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας στον Δημόκριτο και του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Ανθρώπου» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε  στην Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας.

Η ίδρυση των δύο ινστιτούτων προβλέπεται με διατάξεις που ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμας, το Ινστιτούτο Κβαντικής Έρευνας και Κβαντικής Τεχνολογίας έχει αποστολή την παραγωγή ανταγωνιστικής έρευνας αιχμής στον τομέα της Κβαντικής Υπολογιστικής, της κβαντικής επιστήμης και τεχνολογιών συναφών φαινομένων, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού.

Πολυάριθμα ερευνητικά κέντρα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο επενδύουν την τελευταία δεκαετία στους κβαντικούς υπολογιστές, οι οποίοι αναμένεται να προσφέρουν μακράν καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα προβλήματα σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές πυριτίου.

Το ινστιτούτο θα δραστηριοποιείται σε μια γκάμα δυνητικών εφαρμογών όπως η ενέργειας, οι επικοινωνίες, η ναυτιλία, η φαρμακοβιομηχανία, ξη βιοτεχνολογία και τα οικονομικά.

Στο έργο τού Ινστιτούτο, είπε ο υφυπουργός, περιλαμβάνεται η δημιουργία διεπιστημονικών προγραμμάτων, μεταπτυχιακών, και η σχεδίαση προγραμμάτων κβαντικής για στελέχη της δημόσιας διοίκησης και επιχειρήσεων.

Το δε Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ανθρώπου θα εξετάσει μεταξύ άλλων τοπικές γενετικές ποικιλομορφίες για την ιστορία του ελληνικού πληθυσμού, με σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Θα δραστηριοποιηθεί επίσης στη βασική έρευνα και θα προσφέρει κλινικές υπηρεσίες για ασθενείς με μεταλλάξεις που σχετίζονται με ασθένειες.

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα για το ποια θα είναι η νομική μορφή των δύο ινστιτούτων και πώς θα χρηματοδοτούνται, ο υφυπουργός απάντησε πως το Ινστιτούτο Κβαντικής Έρευνας και Τεχνολογίας εντάσσεται στον Δημόκριτο, ενώ το Ινστιτούτο Γονιδιωματικής Ανθρώπου στην Ελλάδα στο ΙΤΕ.

«Άρα, τα Ινστιτούτα είναι μέλη των συγκεκριμένων ερευνητικών κέντρων. Η χρηματοδότησή τους σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα, νομίζω ότι είναι εξασφαλισμένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ