2022-09-09 07:44:42
Φωτογραφία για ΕΦΚΑ: Μέχρι πότε θα αποπληρώσει εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ
Πώς θα γίνεται η έκδοση των επικουρικών συντάξεων - Τι είναι η διαδικασία fast track

Προ των πυλών είναι η έκδοση επικουρικών συντάξεων, καθώς πάνω από 300 εισηγητές θα ασχολούνται αποκλειστικά με τη διεκπεραίωσή τους.

Για την ταχύτερη έκδοση των επικουρικών συντάξεων στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι και η θεσμοθέτηση της δυνατότητας έκδοσής τους από τους πιστοποιημένους λογιστές φοροτεχνικούς και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων.

Ο e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ προχωράει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (https://www.efka.gov.gr) στην παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ.

Σύμφωνα με τα «Νέα», ο σχεδιασμός αφορά στην εκκαθάριση περισσότερων από 126.700 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικής σύνταξης έως το τέλος Μαρτίου 2023 και 13.724 εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Τονίζεται ότι οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης γίνονται πλέον μόνο ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.


Επιπλέον, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής παρέμβασης του υπουργείου Εργασίας, η διαδικασία fast track έκδοσης συντάξεων ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών θα αντλείται μέσω διαλειτουργικότητας με το μητρώο πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Ετσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Όσον αφορά τα εφάπαξ, ο ΕΦΚΑ έχει προγραμματίσει την καταβολή του συνόλου των εφάπαξ έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος, εκκρεμούσαν 13.724 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 5.747 ήταν ληξιπρόθεσμες με το συνολικό εκτιμώμενο ποσό να ανέρχεται σε περίπου 208 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι 6.441 αιτήσεις (2.913 ληξιπρόθεσμες) αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους και οι 7.286 τον δημόσιο τομέα (2.834 ληξιπρόθεσμες).

Η έκδοση

Σύμφωνα με τον νόμο πλέον, τα νέα εφάπαξ θα πρέπει να εκδίδονται σε διάστημα 6 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Το εφάπαξ υπολογίζεται με διπλό τρόπο για όσους βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2022. Ειδικότερα, ένας υπάλληλος που το τρέχον έτος κλείνει 36 χρόνια εργασίας θα λάβει εφάπαξ για τα 28 χρόνια με βάση τον παλιό τρόπο υπολογισμού και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια, από το 2014 και μετά, θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών.

Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα Ταμεία Πρόνοιας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Τονίζεται ότι το υπό κατάθεση μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση της μη ανταποδοτικής ειδικής εισφοράς 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και των ΝΠΙΔ (συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιρειών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις τράπεζες), η οποία θεσπίστηκε το 2011 για τη στήριξη της βιωσιμότητας του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το Ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς, η οποία καταργείται. Σημειώνεται ότι με τη διάταξη αυτή δεν επηρεάζονται τα σχετικά εφάπαξ, ενώ συνεχίζει να καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των Μετοχικών Ταμείων η αντίστοιχη ανταποδοτική εισφορά.

.newmoney.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ