2022-09-13 09:16:53
Φωτογραφία για Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κορνηλίου (13 Σεπτεμβρίου)
Σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας εορτάζει τα Προεόρτια της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και τιμά τη μνήμη των Εγκαινίων του Ναού της αγίας του Χριστού και Θεού ημών Αναστάσεως, το 336 μ.Χ.

Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Κορνηλίου, ο οποίος ήταν Ρωμαίος εκατόνταρχος και θεοσεβούμενος άνθρωπος. Δέχθηκε τη χριστιανική πίστη και εντάχθηκε στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία χάρη στο κήρυγμα του Αποστόλου Πέτρου. Με την απόκτηση της γνήσιας εμπειρίας του εκκλησιαστικού φρονήματος, αποφάσισε να ξεκινήσει περιοδεία, για να διδάξει και ο ίδιος το χριστιανισμό.

Δίδαξε στη Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Χειροτονήθηκε ιεράρχης της Εκκλησίας Σκήψης της Μυσίας. Χάρη στη θαρραλέα ομολογία του ανάμεσα στους ειδωλολάτρες, πολλοί ήσαν εκείνοι που θέλησαν και βαπτίστηκαν Χριστιανοί. Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τη ζηλοφθονία του Διαβόλου.


Έτσι, ο Έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο και να προαναγγείλει ένα σεισμό, από τον οποίο δε θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό. Έτσι κι έγινε: όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν εκτός από την οικογένεια του Επάρχου, η οποία μετά το γεγονός πείστηκε, ομολόγησε τον αληθινό Θεό και όλοι βαπτίστηκαν χριστιανοί.

Μετά την απελευθέρωση του από το Δημήτριο, ο Ιερομάρτυρας Κορνήλιος συνέχισε το έργο του και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Πηγή: churchofcyprus
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ