2022-09-16 12:19:01
Φωτογραφία για Πως να διαμορφώστε το σπίτι με τρόπο που να νοιώθετε όμορφα μέσα σε αυτό

 



Η πανδημία και τα μεγάλα διαστήμα εγκλεισμού, εκτός όλων των άλλων σχέσεων και αντοχών μας, δοκίμασε σημαντικά και την "σχέση" με τον προσωπικό μας χώρο, αποδεικνύοντας πόσο πραγματικά το σπίτι μας είναι διαμορφωμένο με τρόπο που να νοιώθουμε όμορφα μέσα σε αυτό ή όχι. 

Ασφαλώς το ατομικό status του καθενός, ηλικία, οικογενειακή κατάσταση κλπ επηρεάζουν τις λειτουργικές προτεραιότητες κάθε σπιτιού, όμως η αίσθηση άνεσης και θαλπωρής εξαρτώνται για όλους ανεξαιρέτως από μερικά βασικά στοιχεία τα οποία πολύ συχνά, ακόμη και ασυνείδητα, υποτιμούμε. 

Ο καναπές δεν κοστίζει ...αξίζει!

Το έπιπλο που όσο κανένα άλλο αποτελεί επένδυση και η ποιότητά του συναρτάται όχι μόνο με την αισθητική και την λειτουργικότητα αλλά και την υγεία μας. 

Ειδικά αν συνηθίζετε να ξαπλώνετε στον καναπέ η ποιότητα των υλικών είναι ακόμη πιο σημαντική και σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα έπιπλο που εκτός της εμφάνισή του θα πρέπει να πληρεί όλα τα κριτήρια για άνετο κάθισμα. 


Απορρίψτε τις πολύ οικονομικές επιλογές της αγοράς και επιλέξτε καναπέδες με άνετο κάθισμα, στιβαρά μαξιλάρια και αφαιρούμενα υφάσματα ώστε εύκολα να μπορούν να πλυθούν. 

Το φως είναι αναντικατάστατο στοιχείο σε κάθε χώρο

Τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός φωτισμός συμβάλλουν στην εντελώς διαφορετική αίσθηση που δημιουργεί κάθε χώρος και δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα όλες τις ώρες της ημέρας. 

Φροντίστε οι κουρτίνες να επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέρχεται στον χώρο όσο περισσότερες ώρες και εκτός του κεντρικού τοποθετείστε βοηθητικά επιδαπέδια - επιτραπέζια φωτιστικά σε διάφορα σημεία, με τρόπο που να μπορούν να φωτίσουν ικανοποιητικά αλλά ατμοσφαιρικά το σύνολο του χώρου. 

Οι εξωτερικοί χώροι του σπιτιού είναι προέκτασή του

Κήπος, μπαλκόνι ή μια όμορφη θέα αποτελούν στοιχεία που διαμορφώνουν και την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτού και είναι όμορφο όλες τις εποχές να μπορείτε απρόσκοπτα από μέσα να έχετε οπτική επαφή ακόμη και με τα λουλούδια και τις γλάστρες ενός μικρού μπαλκονιού. 

Προσπαθείστε να προσανατολίσετε τα καθίσματα με τρόπο που να μην χάνετε αυτή την αίσθηση και τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείστε τον εξωτερικό χώρο σαν ένα ακόμη μικρό ή μεγαλύτερο ...δωμάτιο. 

Οι υφές των υφασμάτινων στοιχείων είναι ακόμη πιο σημαντικές από το χρώμα τους

Τα υφασμάτινα στοιχεία όπως και φυσικά υλικά σαν την ψάθα δημιουργούν αυτόματα μια ξεχωριστή ζεστή ατμόσφαιρα και είναι σημαντικό οι υφές τους να είναι οι κατάλληλες ανά εποχή.

Για παράδειγμα ένας βελούδινος ή σενίλ καναπές θα σας ...προσκαλεί να τον απολαύσετε τον χειμώνα αλλά τα ζεστά διαστήματα είναι βέβαιο ότι δεν θα τον προτιμήσετε :) ενώ άλλου τύπου υφάσματα όπως το καραβόπανο, η λονέτα κλπ είναι το ίδιο πρακτικά και λειτουργικά όλες τις εποχές, πλαισιωμένα όποτε χρειάζεται με ζεστά ριχτάρια, μαξιλάρια, κουβερτούλες καναπές κλπ. 

Γενικά επενδύστε στα υφασμάτινα στοιχεία, ακόμη και αυτά των μεγάλων επιφανειών όπως κουρτίνες και χαλιά, επιλέγοντας τουλάχιστον μέτριες ποιότητες. Η αισθητική και υφή των υφασμάτινων στοιχείων προσφέρει στην ατμόσφαιρα κάθε χώρου πολλά παραπάνω από έπιπλα στα οποία συνήθως δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Διαμορφώστε τον χώρο με τα αγαπημένα σας χρώματα

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ουδέτερες αποχρώσεις όπως και οι διχρωμίες ταιριάζουν πιο εύκολα με όλα και δημιουργούν την αίσθηση ότι οι χώροι του σπιτιού είναι μεγαλύτεροι και φωτεινότεροι, όμως αν είστε από αυτούς που αγαπούν τα σκούρα χρώματα, τα εμπριμέ μοτίβα και τα πολύχρωμα στοιχεία προσποιηθείτε ότι εσείς δεν το ...ξέρετε και κάντε αυτό που σας αρέσει. 

Το σημαντικό σε όποιο συνδυασμό και αν κάνουμε στο σπίτι είναι πρωτίστως να αρέσει σε εμάς, ακόμη και αν ένας επαγγελματίας θα είχε διαφορετική πρόταση, γι΄αυτό και χρησιμοποιείστε σε κάθε χώρο όποια και όσα χρώματα είναι τα αγαπημένα σας, συνδυάζοντας όμως αισθητικά μεταξύ τους τα στοιχεία που θα τα περιλαμβάνουν. 

Το ακριβό ή αυτό που είναι στην μόδα δεν είναι πάντα το κατάλληλο 

Ο "σωστός συνδυασμός" είναι η ...μαγική λέξη στα πάντα στην διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, γι΄αυτό και αποφασίζοντας για το σπίτι σας πριν καταλήξετε εξετάστε όλες τις πιθανές επιλογές που πολύ συχνά μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορετικής αξίας και ύφους στοιχεία. 

Συνδυάστε πχ έναν απλό σύγχρονο καναπέ με DIY έπιπλα, κάποια παλιά κομμάτια κλπ και γενικά αποφύγετε επιλογές που δεν είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσουν για πολύ καιρό και θα σας βολέψουν, ειδικά αν πρόκειται για έπιπλα - αντικείμενα που κοστίζουν αρκετά. 

Το σπίτι είναι πρωτίστως για ...εσάς

Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι οι καλέσμενοι σας θα είναι λίγο πιο ...στριμωγμένοι :) δημιουργείστε στο καθιστικό ή το υπνοδώματιο τον αποκλειστικά προσωπικό σας χώρο. 

Μια πολυθρόνα όσο πιο άνετη, αναλογικά βεβαίως και με τον συνολικά διαθέσιμο χώρο, πλαισιωμένη με αγαπημένα σας φυτά ή αντικείμενα, μια γωνιά διαμορφωμένη στις αγαπημένες σας αποχρώσεις που θα μπορείτε να διαβάσετε, να παρακολουθήσετε tv ή απλά να χαλαρώσετε είναι ένα στοιχείο αναντικατάστατης θαλπωρής.

Μην αφήνετε αρχιτεκτονικά στοιχεία του σπιτού να γίνονται εμπόδιο στην διακόσμησή του

Πολύ συχνά έχουμε την τάση να ...ακολουθούμε διακοσμητικά τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά ή κάποια στοιχεία μεγάλου όγκου μέσα στο σπίτι και αυτό βεβαίως μπορεί να συμβεί και να δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, αρκεί τα στοιχεία αυτά να μας αρέσουν κάτι που δεν συμβαίνει πάντα ειδικά σε μη ιδιόκτητα ή σπίτια που δεν διαμορφώσαμε εμείς εξ΄αρχής. 

Για παράδειγμα ένα παραδοσιακό τζάκι με πυρότουβλο σχεδόν ...αυτόματα οδηγεί σε ρουστίκ - vintage - χωριάτικο στυλ και όμως αυτά, αν πραγματικά δεν σας αρέσουν, δεν είναι μονόδρομος. 

Απλά ...ψάξτε λίγο παραπάνω για το πως θα μπορούσατε να "απομονώσετε" οπτικά το "παράταιρο" στοιχείο και διαμορφώστε τον χώρο με έπιπλα και αποχρώσεις που πραγματικά σας αρέσουν και αισθάνεστε όμορφα με αυτά. 

Απαλαγγείτε από έπιπλα - αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι από ...υποχρέωση

Πολύ συχνά η όλη διαμόρφωση του σπιτιού μας "επιβάλλεται" από έπιπλα που κληρονομήσαμε από γιαγιάδες-μαμάδες, αντικείμενα που μας χάρισαν,  γαμήλια δώρα κλπ 

Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για κομμάτια που δεν θα αγοράζατε, αν είχατε την δυνατότητα να διαμορφώσετε το σπίτι σας εξ΄αρχής, και αν αυτά τα έπιπλα - αντικείμενα πλέον σας αρέσουν απλά απαλλαγείτε από αυτά και από τις ...τύψεις γιατί μπορεί να έχουν συναισθηματική αξία ή να πρόκειται για πραγματικά ακριβά κομμάτια. 

Η  ουσία είναι στο σπίτι μας να περιστοιχιζόμαστε από αντικείμενα που μας κάνουν και νοιώθουμε όμορφα και που ταυτόχρονα είναι λειτουργικά για τις ανάγκες μας και όχι πχ να κοιτάμε την τραπεζαρία της μαμάς, τον μπουφέ της γιαγιάς ή το φωτιστικό που μας έκανε δώρο η κουμπάρα και να μονολογούμε "ναι μεν αλλά..." :)

Σε όσα τέτοια κομμάτια θα θέλατε απλώς να αλλάξτε την όψη τους κάντε το με χρώμα τα υπόλοιπα χαρίστε τα ή παραχωρείστε τα σε ένα κατάστημα μεταχειρισμένων επίπλων και απολαύστε τους χώρους του σπιτιού χωρίς 

Οι τοίχοι διαμορφώνουν την ατμόσφαιρα και την διάθεσή μας

Εξίσου συχνά, εκτός από έπιπλα - αντικείμενα, συμβαίνει και στους τοίχους του σπιτιού να έχουν ...ξεμείνει στοιχεία που πλέον δεν μας αρέσουν και δεν μας προκαλούν κανένα ευχάριστο συναίσθημα. Βαριά κάδρα ...κληρονομιές, πίνακες που κάποτε βρίσκαμε ενδιαφέροντες αλλά όχι πια, πίνακες που δεσμεύουν χρωματικά αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε στις αποχρώσεις του χώρου, "άχρωμα" διακοσμητικά τοίχου  κλπ. 

Αντικαταστήστε τα με κάδρα - κορνίζες θεμάτων που πραγματικά σας αρέσουν και εκμεταλλευτείτε τις απλώς ...άπειρες επιλογές δωρεάν εκτύπωσης από το internet όποιου θέματος προτιμάτε, τοποθετημένο σε απλές οικονομικές κορνίζες. 

Κομμάτια ταπετσαρίας, πολύχρωμα υφάσματα ή απλές πολύχρωμες εκτυπώσεις ακόμη και ιδιαίτερα χαρτιά περιτυλίγματος είναι επίσης στοιχεία που μπορούν να "καδραριστούν" και να προσθέσουν σε κάθε χώρο τις αγαπημένες σας αποχρώσεις.  

Γενικά, αποφασίζοντας τόσο για τα βασικά στοιχεία της διαμόρφωσης του σπιτιού όσο και για διακοσμητικές λεπτομέρειες, ειδικά τις εποχές που νοιώθετε ότι χρειάζεστε μια αλλαγή, επικεντρωθείτε αρχικά στο τι θα θέλατε να αφαιρεθεί από την υπάρχουσα διαμόρφωση και όχι τι να προστεθεί. Αυτό θα το βρείτε σίγουρα στην πορεία όταν τα διακοσμητικά ...βαρίδια που πολύ συχνά μας "υποδεικνύουν" την αισθητική του σπιτιού δεν θα είναι πια εκεί! 

soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ