2022-09-19 12:28:53
Φωτογραφία για Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας: Τελικό πρόγραμμα εκδρομής
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

27, 28, 29, 30 Οκτωβρίου 2022

Αμαξοστοιχία στον λιμένα Κρυονερίου, έτοιμη για αναχώρηση

Αγαπητοί Φίλοι και Μέλη του Σ.Φ.Σ.

Όπως σας αναφέραμε και στην αναγγελία της εκδρομής, ο σύλλογος μας δεν μπορεί να αφήσει να περάσει απαρατήρητη μία επέτειος που έχει σχέση με ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά σιδηροδρομικά δίκτυα, το Δίκτυο της Πελοποννήσου, τους ιστορικούς ΣΠΑΠ, αφού οι κατασκευαστικές εργασίες αυτού του ιστορικού δικτύου άρχισαν από τον Πειραιά το Φθινόπωρο του 1882, πριν δηλαδή 140 χρόνια.

 Δεν μπορεί όμως να μην επισκεφθούμε, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, και το δίκτυο των πρώην «Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος» (ΣΒΔΕ), το σιδηροδρομικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας δηλαδή, το οποίο, αν και επισκευάστηκε προ λίγων ετών ώστε να λειτουργήσει ως τοπικός σιδηρόδρομος, αφέθηκε στην τύχη του και απαξιώνεται και που η μεγαλύτερη και πλέον εμβληματική γέφυρα του, η γέφυρα του Εύηνου ποταμού, καταστράφηκε φέτος από το νερό που «κατέβαζε» ο ποταμός αυτός λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων
. Την οποία όμως, αν και διατηρητέα, τα αρμόδια για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Υπουργεία αποφάσισαν να την αποχαρακτηρίσουν και να την κατεδαφίσουν! Αντίθετα, επιβάλλεται μία επίσκεψη - διαμαρτυρία του Σ.Φ.Σ. ,τόσο στην γέφυρα, όσο και στις περιοχές από τις οποίες διέρχονταν το δίκτυο αυτό, για αυτές τις απαράδεκτες αποφάσεις, για τις οποίες έγιναν, και συνεχίζονται να γίνονται, διαμαρτυρίες πολλών «Φορέων», τοπικών και άλλων, όπως της «Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», που δραστηριοποιούνται στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Όπως πάντα στις εκδρομές μας, δεν θα περιοριστούμε μόνο σε «σιδηροδρομικού» ενδιαφέροντος περιήγηση. Θα επισκεφθούμε και πολλά και μοναδικά μνημεία της Φύσης, αλλά και της ανθρώπινης ιστορίας, όπως τις λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου, την αρχαία Πλευρώνα, με την μοναδική θέα στις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού και στον κάμπο του Μεσολογγίου, την εκκλησία των Βλαχερνών στην Κυλλήνη, που άρχισε κα κατασκευάζεται στην Βυζαντινή περίοδο της Πελοποννήσου, αλλά ολοκληρώθηκε, με πρόσθετα στοιχεία, από τους Βιλεαρδουίνους του Πριγκιπάτου του Μορέως, και η οποία είναι κατάγραφη και σημερινό προσκύνημα, το όχι και τόσο γνωστό Παναχαϊκό και την περιοχή που βγάζει την ποικιλία «Δεμέστιχα», τα όμορφα Καλάβρυτα, το φαράγγι του Βουραϊκού που θα απολαύσουμε, ακόμη μια φορά, ταξιδεύοντας με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Καλαβρύτων - Διακοφτού, τους μοναδικούς βιότοπους του Άραξου και της Καλογριάς και της Στροφιλιάς, την περίφημη Γλαρέντζα, και άλλα πολλά. Σας παραθέτουμε σήμερα το τελικό πρόγραμμα, παρ' όλο που μπορεί να επέλθουν κάποιες αλλαγές εν πορεία λόγω απρόβλεπτων δυσκολιών.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

09:10 Συνάντηση των εκδρομέων στην αποβάθρα του Σταθμού Λαρίσης της Αθήνας όπου η γραμμή 8 και επιβίβαση, μόλις αφιχθεί, στην αμαξοστοιχία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου με προορισμό το Κιάτο.

09:35 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας

10:55 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Κιάτου. Επιβίβαση στην τοπική αμαξοστοιχία με προορισμό το Αίγιο.

11:03 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

11:55 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αιγίου. Αποβίβαση, έξοδος από τον Σταθμό και επιβίβαση σε λεωφορείου τύπου πούλμαν, μισθωμένου από τον Σ.Φ.Σ., το οποίο θα μας μεταφέρει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ρίου.

Στην πορεία του προς το Ρίο θα ακολουθήσει την Εθνική Οδό και όχι τον Αυτοκινητόδρομο, ώστε να απολαύσουμε το όμορφο παραθαλάσσιο Αχαϊκό τοπίο της περιοχής, αλλά και για να δούμε τα σε εξέλιξη έργα της νέας Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων Αιγίου - Πάτρας.

—:— Αναχώρηση του λεωφορείου.

12:00 Άφιξη του λεωφορείου στον Σιδηροδρομικό Σταθμού του Ρίου και επιβίβαση στον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Πάτρας. Οι αποσκευές μας θα παραμείνουν στο λεωφορείο.

12:08 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας με προορισμό τον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πάτρας, περνώντας μέσα από τα ωραία τοπία του Καστελόκαμπου και των Μποζαϊτικων, αλλά και των Πατρινών Συνοικιών Αγιάς και Παναχαϊκής και του Παλαιού Σταθμού του Αγίου Διονυσίου.

12:23 Άφιξη στον Κεντρικό Σταθμό της Πάτρας. Αποβίβαση και μετάβαση στο εμβληματικό ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ , όπου θα μας αναμένει το λεωφορείο με τις αποσκευές μας.

Απόγευμα και βράδυ ελεύθερο.

Πάτρα: Άποψη από το Ξενοδοχείο "ΑΣΤΗΡ"

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

09:00 επιβίβαση και αναχώρηση του λεωφορείου με προορισμό την Αιτωλοακαρνανία, στην οποία θα πάμε περνώντας από την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».

10:00 Άφιξη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Πλευρώνος, όπου θα επισκεφτούμε το αρχαίο θέατρο και άλλα κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού. Θα

θαυμάσουμε βέβαια και την μοναδική θέα στον κάμπο του Μεσολογγίου και τις λιμνοθάλασσες του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου.

10:45 Αναχώρηση του λεωφορείου. Μετά την επίσκεψη του Σιδηροδρομικού Σταθμού του Αγρινίου θα συνεχίσουμε στα ίχνη περίπου της γραμμής των «Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος» μέχρι το Αιτωλικό, περνώντας και από το μεσαιωνικό Αγγελόκαστρο. Επίσκεψη του οικισμού του Αιτωλικού και του Σιδηροδρομικού του Σταθμού και της γέφυρας πάνω από την λιμνοθάλασσα. Στην συνέχεια, κινούμενοι πάλι παράλληλα με την γραμμή και την λιμνοθάλασσα με τα αλατωρυχεία της, θα μεταβούμε στο Μεσολόγγι όπου θα γευματίσουμε στα παραδοσιακά του Ουζερί και Ταβέρνες και θα επισκεφθούμε τον εμβληματικό του Σιδηροδρομικό Σταθμό που συνδέθηκε με τον «Θίασο του Αγγελόπουλου.

15:30 Επιβίβαση στο λεωφορείο και, διασχίζοντας την λιμνοθάλασσα, θα πάμε στην Τουρλίδα, με θέα τις Εχινάδες Νήσους, όπου έλαβε χώρα, το 1571, η Μεγάλη Ναυμαχία που αποκαλείται της «Ναυπάκτου», κατά την οποία οι ενωμένοι στόλοι των χριστιανικών κρατών κατέστρεψαν τον τουρκικό στόλο. Στην συνέχεια θα μεταβούμε, περνώντας πλάι στην γέφυρα του Ευηνοχωρίου, αν έχει αποκατασταθεί η διέλευση, στο παραθαλάσσιο Κρυονέρι, όπου οι σιδηροδρομικοί συρμοί εισέρχονταν σε μία σιδερένια γέφυρα, όπου οι επιβάτες μετεπιβιβάζονταν στο πλοίο που είχε προορισμό την Πάτρα. Αριστερά μας ο όγκος της Βαράσοβας, όπου είχαν αναπτυχθεί μικρά Μοναστήρια και Σκήτες. Ήταν δηλαδή ένα μικρό Άγιο Όρος. Παραμονή για καφέ.

17:30 Αναχώρηση για την Πάτρα, αλλά αυτή την φορά, για να θυμηθούμε τα παλιά και να απολαύσουμε τον Πατραϊκό Κόλπο, θα περάσουμε από το Αντίρριο στο Ρίο με «παραδοσιακό» Πορθμείο.

19:00 περίπου άφιξη στην Πάτρα. Βράδυ ελεύθερο.

Η ατμάμαξα Α:6 "ΚΑΛΥΔΩΝ" στον σταθμό Μεσολογγίου

08:00 Συγκέντρωση στην είσοδο του ξενοδοχείου και μετάβαση με τα πόδια στον έναντι Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Πάτρας, όπου θα επιβιβαστούμε στην αμαξοστοιχία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Πάτρας με προορισμό τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγίου Ανδρέα.

08:23 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

08:27 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Αγίου Ανδρέα. Μετεπιβίβαση σε αμαξοστοιχία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου με προορισμό την Κάτω Αχαΐα.

08:28 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας. Θα διασχίσουμε μία ωραία διαδρομή περνώντας από τα φημισμένα κατά το παρελθόν, τον 19ο και τις αρχές του 20ου αιώνα, Προάστια της Πάτρας (Μιντιλόγλι κ.λ.π.), που μόνο με τον σιδηρόδρομο μπορεί κανείς να τα απολαύσει.

08:56 Άφιξη στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Κάτω Αχαΐας. Αποβίβαση και επιβίβαση στο ίδιο λεωφορείο που θα μας αναμένει.

09:05 Αναχώρηση του λεωφορείου με προορισμό τους βιότοπους του Άραξου και της Καλογριάς, περνώντας πλάι από το κάστρο της αρχαίας Δύμης. Στις 10,45 θα καταλήξουμε στον κλειστό σήμερα Σιδηροδρομικό Σταθμό του Λάππα, όπου βρίσκεται το «Περιβαλλοντικό Κέντρο της Στροφιλιάς». Θα περιηγηθούμε, συνοδεία ειδικών, θα ξεναγηθούμε και θα φωτογραφίσουμε άγρια πουλιά και το προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον σε όλη την περιοχή του Στροφιλίου. Μετά την περιήγηση θα μεταβούμε στο λιμάνι της Κυλλήνης, την Clarence του Πριγκιπάτου του Μορέως ή «Γλαρέντζα», εκ παραφθοράς, για τους ντόπιους. Εδώ το Πριγκιπάτο είχε νομισματοκοπείο όπου «έκοβε» το νόμισμά του, το περίφημο Τορνέζε. Θα γευματίσουμε στις ψαροταβέρνες της Κυλλήνης.

Ανάλογα με τον χρόνο της άφιξης θα οριστεί και ανακοινωθεί και η ώρα της αναχώρησης του λεωφορείου.

Θα επισκεφτούμε στην συνέχεια την Μονή των Βλαχερνών, 1,5 χιλιόμετρο από την Κυλλήνη περίπου, με την περίφημη για τις αγιογραφίες της και την αρχιτεκτονική της εκκλησία, που είναι σήμερα και «προσκύνημα». Μετά θα μεταβούμε στην Λουτρόπολη της Κυλλήνης, το Λίτζι, όπου οι ΣΠΑΠ είχαν κατασκευάσει μία σύγχρονη και πολυτελή για την εποχή Λουτρόπολη , ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, όπως έκαναν πολλά δίκτυα στην Ευρώπη και αλλού εκείνη την εποχή. Μετά την επίσκεψη στο Λίτζι, θα αναχωρήσουμε για την Πάτρα . Βράδυ ελεύθερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στις 04.00 το πρωί της Κυριακής θα πρέπει να ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ και να γυρίσετε τους δείκτες του ρολογιού σας μία ώρα πίσω, στις 03,00 δηλαδή, διότι αυτή θα είναι πλέον η νέα ώρα, και της εκδρομής, Η «χειμερινή ώρα». ΜΕΤΑ μπορείτε να ξανακοιμηθείτε !! 08:45 (Με την νέα ώρα) Συνάντηση των εκδρομέων προ του ξενοδοχείου μαζί με τις αποσκευές τους. Φόρτωση των αποσκευών και επιβίβαση στο ίδιο λεωφορείο.

09:00 Αναχώρηση του λεωφορείου με προορισμό τα Καλάβρυτα, διασχίζοντας το όρος Παναχαϊκό.

11:00 Άφιξη του λεωφορείου στα Καλάβρυτα. Χρόνος ελεύθερος για την επίσκεψη των αξιοθέατων. Οι αποσκευές παραμένουν στο λεωφορείο.

13:20 Συνάντηση των εκδρομέων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Καλαβρύτων και επιβίβαση στον συρμό του «οδοντωτού σιδηρόδρομου». Τις αποσκευές σας θα τις αφήσετε στο λεωφορείο, που θα τις μεταφέρει στο Διακοφτό. Όποιος προτιμά μπορεί να κατέλθει στο Διακοφτό με το λεωφορείο, ΑΡΚΕΙ να το δηλώσει κατά την εγγραφή του στην εκδρομή.

14:48 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στο Διακοφτό και παραλαβή των αποσκευών από το λεωφορείο. Ελεύθερος χρόνος για να γευματίσουμε στο Διακοφτό.

17:50 ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνάντηση των εκδρομέων στον Υπόγειο Σιδηροδρομικό Σταθμό της «Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων» του Διακοφτού, στην αποβάθρα προς το Κιάτο, και όχι στον παλιό από όπου συνεχίζει να αναχωρεί και να αφικνείται μόνο ο «Οδοντωτός Σιδηρόδρομος. Επιβίβαση στην τοπική αμαξοστοιχία με προορισμό το Κιάτο, όταν αυτή αφιχθεί στον Σταθμό.

18:10 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

18:52 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στο Κιάτο. Αποβίβαση και μετεπιβίβαση στην αμαξοστοιχία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας.

18:59 Αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.

20:22 Άφιξη της αμαξοστοιχίας στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης της Αθήνας.

Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοφτού-Καλαβρύτων

Η τιμή της εκδρομής είναι 220€ για τα Μέλη, και 240€ για τα μη Μέλη. Επιπλέον χρέωση για τα Μονόκλινα 90€ και για τις τρεις ημέρες. Στην τιμή περιλαμβάνονται, οι 3 διανυκτερεύσεις στον ΑΣΤΕΡΑ με πρωινό, όλα τα σιδηροδρομικά εισιτήρια, καθώς και το κόστος των μετακινήσεων με το λεωφορείο.

Δηλώσεις συμμετοχής στην Λέσχη μας κάθε Τετάρτη 18.00 με 21.30 τηλ. 210.5130300 καθώς και στον Ταμία κ. Μιχάλη Θεοφανόπουλο 6978686308

Επίσης η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να συνοδεύεται με προκαταβολή το 30% της τιμής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ