2022-09-20 10:19:24
Φωτογραφία για Μπορόνια. Ένας πανέμορφος αρωματικός θάμνος με εντυπωσιακή ανθοφορία
Εντυπωσιακός καλλωπιστικός και ιδιαίτερα αρωματικός θάμνος που χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες φροντίδες προσφέρει πολύ έντονο χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Πολυετής καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από την Αυστραλία και στο γένος Boronia συγκαταλέγονται περισσότερα από 150 είδη που διαφέρουν σημαντικά στην μορφολογία των λουλουδιών, που μπορεί να έχουν σχήμα αστεριού ή μικρής καμπανούλας, αλλά και στον βαθμό που αυτά είναι αρωματικά. 

Είδος συγγενές με όσα περιλαμβάνονται στο γένος Rutaceae (Εσπεριδοειδή) από όπου προέρχεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά των φύλλων αλλά και των ανθών πολλών ποικιλιών.

Τα πιο δημοφιλή είδη Μπορόνιας εμφανίζουν πολυάριθμα ροζ-μωβ ή δίχρωμα καφεκίτρινα λουλούδια, σε ολόκληρο το μήκος των βλαστών δίνοντας στα ανθισμένα φυτά πολύ εντυπωσιακή όψη.

Το ύψος του φυτού δεν ξεπερνά τα 90-100cm με λίγο μεγαλύτερη παράπλευση ανάπτυξη, στα ενήλικα φυτά.


Κάποιες ποικιλίες μπορούν να κλαδευτούν και να αναπτυχθούν ικανοποιητικά και με την μορφή μικρού δέντρου, ενώ τα ανθισμένα κλαδιά της Μπορόνιας είναι ιδιαίτερα όμορφα και τοποθετμένα σε βάζα, αν και τα λουλούδια δεν διατηρούντια για πολλές μέρες. 

Ευδοκιμεί το ίδιο ικανοποιητικά σε παρτέρια αλλά και δοχεία φύτευσης και ανήκει στα είδη που δεν αγαπά ιδιαίτερα τις μετακινήσεις, γι΄αυτό και θα πρέπει εξ΄αρχής να τοποθετηθεί στην μόνιμη θέση του.  

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Μπορόνια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Χρειάζεται ημισκιά και προστασία από τον έντονο μεσμεριανό ήλιο, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Ιδανικές θέσεις είναι τα σημεία με 3-4 ώρες πρωινό ήλιο. . 

Αναπτύσσεται και σε συνθήκες σκιάς, αλλά με αισθητά μειωμένη ανθοφορία. 

Η Μπορόνια είναι ευαίσθητη μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένου ψύχους - παγετού φυτά σε παρτέρια θα πρέπει να προστατεύονται με αντιπαγετικό κάλυμμα ή οι γλάστρες να μεταφέρονται σε προστατευμένο και πιο ζεστό σημείο. 

Πότισμα: Στα πρώτα στάδια ανάπτυξή της χρειάζεται μέτριο πότισμα (κάθε 2-3 ημέρες) ανάλογα βεβαίως τόσο με την θέση του όσο και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.  

Όταν το φυτό προσαρμοστεί στην θέση του τα ποτίσματα θα πρέπει να αραιώνουν, εκτός από τα ιδιαίτερα ζεστά διαστήματα του καλοκαιρού που χρειάζεται πότισμα κάθε 3-4 ημέρες και μόνο αφού το χώμα έχει στεγνώσει πλήρως.  

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί συστηματικά και "βαθιά" κλαδέματα, παρά μόνο αν θέλουμε να την διατηρήσουμε σε συγκεκριμένο σχηματισμό.

Αρχές της άνοιξης όπως και το φθινόπωρο, μετά το τέλος της ανθοφορίας, μπορούμε να κόψουμε τυχόν ξερά-ασθενικά κλαδιά ή να μεώσουμε ελαφρά το μήκος των κλαδιών σε ήδη αναπτυγμένα - ενήλικα φυτά.  

Λίπανση: Την άνοιξη όπως και το φθινόπωρο ένα ενισχυτικό σκεύασμα γενικής χρήσης σε κόκκους, για ανθοφόρα καλλωπιστικά, ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία της. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Μπορόνια ανθίζει στα μέσα της άνοιξης και σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα στην διάρκεια της άνοιξης, με τρυφερούς βλαστούς μήκους περίπου 10-15cm, που να μην διαθέτουν άνθη.

Αφαιρέστε τα περισσότερα φύλλα του βλαστού, αφήνοντας μόνο λιγοστά στην κορυφή, και τοποθετείστε το μόσχευμα σε αφράτο φυτόχωμα εμπλουτισμένο με τύρφη ή κομπόστ. Διατηρείστε τα μοσχεύματα σε δροσερό και σχετικά προστατευμένο σημείο από τον ήλιο για περίπου δύο μήνες, έως να ριζώσουν, οπότε και τα νέα φυτά μπορούν να μεταφερθούν στην οριστική τους θέση. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο νεαρά όσο και ήδη αναπτυγμένα φυτά Μπορόνιας για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας τον πραγματικά πολύ εντυπωσιακό αυτόν θάμνο με την πλούσια ανθοφορία, που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ