2022-09-22 21:34:19
Φωτογραφία για Φθινοπωρινή ισημερία: Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022.
Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Κατά την φθινοπωρινή ισημερία η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με την διάρκεια της νύχτας. Φέτος και για το βόρειο ημισφαίριο της Γης, θα συμβεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου. Τότε ξεκινά επίσημα το Φθινόπωρο και τελειώνει το Καλοκαίρι.

Κάθε χρόνο συμβαίνουν δύο ισημερίες (ίση μέρα και ίση νύχτα): Η εαρινή ισημερία τον Μάρτιο και η Φθινοπωρινή ισημερία τον Σεπτέμβρη. Όπως επίσης συμβαίνουν και δύο ηλιοστάσια: Το χειμερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβρη, όπου βιώνουμε την μεγαλύτερη νύχτα του έτους - και το θερινό ηλιοστάσιο τον Ιούνιο, όπου βιώνουμε την μεγαλύτερη ημέρα του έτους.

Τα ηλιοστάσια και οι ισημερίες συμβαίνουν γιατί όλες οι ημέρες του έτους δεν έχουν ίση διάρκεια μεταξύ τους. Το καλοκαίρι παρατηρούμε ότι οι ημέρες είναι μεγαλύτερες και οι νύχτες μικρότερες. Το αντίθετο συμβαίνει το χειμώνα, όπου οι ημέρες είναι μικρότερες και οι νύχτες μεγαλύτερες. Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς η Γη μας περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, ο άξονας περιστροφής της παρουσιάζει κλίση προς το επίπεδο περιφοράς. Το επίπεδο αυτό το ονομάζουμε εκλειπτική.


Όμως, δύο φορές το χρόνο, η Γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στον άξονα περιστροφής (ή εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό). Τότε η διάρκεια της ημέρας γίνεται ίση με τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό συμβαίνει στις ισημερίες. Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος, των οποίων ο άξονας περιστροφής βρίσκεται σε κλίση ως προς το επίπεδο περιφοράς γύρω από το αστέρι τους.

Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν 4 συγκεκριμένες ημέρες μέσα στο έτος και σηματοδοτούν τη διάρκεια των εποχών

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μέτωνας, έλληνας αστρονόμος που έζησε τον 5ο αι. π.Χ, παρατηρώντας την κίνηση του ήλιου κατά την διάρκεια του έτους, από τον λόφο της Πνύκας, στην Αθήνα, υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια τη διάρκεια των εποχών. Το όργανο που χρησιμοποίησε ονομάζονταν ηλιοτρόπιο, το οποίο δυστυχώς δεν έχει διασωθεί.

Πηγή κειμένου

Κέντρα Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Πηγή φωτογραφιών

https://el.wikipedia.org/
2'science
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ