2022-09-24 13:41:09
Φωτογραφία για Στο Ταμείο Ανάκαμψης με 35 εκατ. ευρώ το Τεχνολογικό Πάρκο “Thess Intec”



 Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου “Thess Intec”. Το έργο εισήχθη μέσω του άξονα “Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας” και της δράσης “Νέα Βιομηχανικά Πάρκα”. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ποσό που εγκρίθηκε για το “Thess Intec” είναι 35,06 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων για φέτος περιλαμβάνει πιστώσεις 17,54 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι αρκετά σφιχτό. Εντός του τρίτου τριμήνου προβλέπεται η δημοσίευση προσκλήσεων υποβολή. Για να ξεκινήσει η κατασκευή του θα χρειαστεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ενώ το σχέδιο ΠΔ είναι προς έγκριση από το ΣτΕ.

Τι ακριβώς θα υλοποιηθεί

Με το παραπάνω ποσό εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν οι υποδομές της πρώτης φάσης ώστε να ξεκινήσει η εγκατάσταση εταιρειών στο πάρκο. Για τον σκοπό αυτό εχει ιδρυθεί η Ε.Α.Ε.Π Thess INTEC A.E.». Το Έργο αφορά τη χρηματοδοτική ενίσχυση για την υλοποίηση της φάσης 1 του Τεχνολογικού Πάρκου «ThessINTEC». Ενδεικτικές ενέργειες που δύνανται να υλοποιηθούν είναι Υλοποίηση Έργων Αντιπλημμυρικής Θωράκισης & Διαμόρφωσης Ανάγλυφου, Υλοποίηση Έργων Υποδομών, Υλοποίηση Κτιριακών Εγκαταστάσεων, Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου, Μελέτες έργου και διοικητικά έξοδα.

Το Τεχνολογικό Πάρκο ThessINTEC με την ολοκλήρωσή του θα αποτελείται από σύγχρονες υποδομές, οι οποίες θα είναι σε θέση να φιλοξενούν και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και επιχειρήσεων με σημαντικές προοπτικές εξωστρεφούς και εξαγωγικής δραστηριότητας. Θα περιλαμβάνει σύγχρονες εργαστηριακές πλατφόρμες για συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα, έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη, μια σύγχρονη θερμοκοιτίδα για νεοφυείς εταιρείες, ένα συνεδριακό κέντρο με σύγχρονες εγκαταστάσεις & εκθεσιακούς χώρους καθώς και μεγάλες πράσινες εγκαταστάσεις για δραστηριότητες που θα σχετίζονται με την Έρευνα και Ανάπτυξη

Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σε έκταση 760 στρεμμάτων όπου σε αυτή τη πρώτη φάση θα ανεγερθούν κτίρια περίπου 11.000 τ.μ. Με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα ξεκινήσει η κατασκευαστική περίοδος η οποία εκτιμάται για την Άνοιξη του 2023.

Τα έργα που θα γίνουν

Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της πρώτης φάση θα είναι 2 χρόνια μετά, μέχρι το καλοκαίρι του 2025. α clusters των έξι (6) mega projects αφορούν :Νέα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής. Ευέλικτα οργανικά υλικά. Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης. Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα. Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος.

Μία επιπλέον, πρόσθετη κτιριακή υποδομή που θα αρχίσει να κατασκευάζεται παράλληλα και ταυτόχρονα με τα κτίρια Α’ Φάσης των 6 mega projects, είναι η επέκταση του ΕΚΕΤΑ, με νέους ιδιαίτερους χώρους εργαστηρίων και γραφείων, που θα φθάσουν να καλύπτουν ως και 16.000 τ.μ. Αυτή η δομή, μέσα στο Thess INTEC, θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του λεγόμενου ‘ΕΚΕΤΑ 2.0’, ενός ευρύτερου σχεδίου επέκτασης των Ινστιτούτων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, με κονδύλια 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης . ypodomes.com



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ