2022-10-06 06:34:07
Φωτογραφία για Τεύκριο. Ένας ανθεκτικός θάμνος με πολύ ιδιαίτερο ασημί φύλλωμα
Τεύκριο. Πολύ ιδιαίτερης όψης καλλωπιστικός θάμνος, απόλυτα ταιριαστός με το Μεσογειακό τοπίο, για διαμορφώσεις κήπου αλλά και φύτευση σε γλάστρες. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Teucrium fruticanso βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται στην πραγματικότητα για είδος που ανήκει στην ίδια οικογένεια με πολλά κοινά αρωματικά βότανα όπως η Λεβάντα, το Δεντρολίβανο, το Θυμάρι. 

Πολυετής και αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με όψη ιδιαίτερα ταιριαστή με το Μεσογεικό τοπίο και από τα ανθεκτικά είδη που απαιτούν ελάχιστες φροντίδες. 

Γι΄αυτό είναι κατάλληλος, εκτός των άλλων, για άνυδρους κήπους, φυτεύσεις σε εξοχικές μη μόνιμες κατοικίες, ενώ ευδοκιμεί απόλυτα ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες περιοχές χωρίς να επηρεάζεται από την αλατότητα εδάφους και ατμοσφαιρας. 

Η καλλωπιστική του αξία εντοπίζεται τόσο στο συμπαγές φύλλωμα με το πολύ ιδιαίτερο ασημί - γκριζοπράσινο χρώμα που προσομοιάζει πολύ με εκείνο της αγριελιάς, αλλά και στα μικρά μωβ-γαλάζια λουλούδια που δίνουν στο φυτό πολύ όμορφη όψη την περιόδο του καλοκαιριού.  


Το ύψος του Τεύκριου δεν ξεπερνά τα 150-200cm και λίγο μικρότερη είναι η παράπλευρη ανάπτυξή του. 

Με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να σχηματοποιηθεί σε μορφή μπάλας, σπιράλ κλπ και είναι κατάλληλο για δημιουργία χαμηλού φράχτη ενώ το ίδιο ικανοποιητικά ευδοκιμεί και σε δοχεία φύτευσης.

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για το Τεύκριο ένα κοινό φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση.   

Θέση: Χρειάζεται έντονο φως, διαφορετικά η ανθοφορία του είναι αισθητά μειωμένη, και ανήκει στα είδη με πολύ μεγάλη αντοχή στην ζέστη και την ξηρασία.

Ιδανικές θέσεις για το Τεύκριο είναι τα πλήρως ηλιόλουστα σημεία προστατευμένα μόνο από τον έντονο αέρα. 

Το Τεύκριο είναι ευαίσθητο μόνο στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες γι΄αυτό και όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένου ψύχους - παγετού, καλό είναι να προστατεύονται με αντιπαγετικό κάλυμμα ειδικά τα μικρά φυτά σε γλάστρες.  

Πότισμα: Ανθεκτικό στην ξηρασία το Τεύκριο χρειάζεται περισσότερο πότισμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξή του (1-2 φορές την εβδομάδα την περιόδο καλοκαιριού) και όχι περισσότερο από 1 φορά εβδομαδιαίως την Άνοιξη. 

Όταν το φυτό προσαρμοστεί στην θέση του τα ποτίσματα θα πρέπει να αραιώνουν ακόμη περισσότερο, εκτός βεβαίως αν επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Μεταξύ των ποτισμάτων το χώμα του φυτού θα πρέπει να έχει στεγνώσει εντελώς.  .  

Κλάδεμα: Χρειάζεται βαθύ κλάδεμα μια φορά τον χρόνο,  στο τέλος του χειμώνα και όταν οι θερμοκρασίες σταθεροποιηθούν πάνω από τους 20°C, για να διατηρεί το συμπαγές σχήμα του.

Κατά το κλάδεμα μπορεί να αφαιρεθεί περί το 1/3 του συνολικού μήκους των βλαστών, εκτός από φυτά που έχουν σχηματοποιηθεί σε μορφή μπάλας ή συμμετρικού συμπαγούς φράχτη. Στις περιπτώσεις αυτές αφαιρούνται τα τυχόν ξερά κλαδιά και απλά "συντηρείται" το υπάρχον σχήμα  με ελαφρό κλάδεμα κατά ύψος και περιμετρικά.

Λίπανση: Μία λίπανση στις αρχές της άνοιξης για φυτά τοποθετημένα σε παρτέρια και ακόμη μία την περίοδο του φθινοπώρου αν το Τεύκριο είναι φυτεμένο σε γλάστρα είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν υγιές φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. 

Χρησιμοποιείστε ένα κοινό ενισχυτικό καλλωπιστικών σε κόκκους ή υγρό.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Τεύκριο ανθίζει από τις αρχές του καλοκαιριού και σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να μείνει ανθισμένο και σε ολόκληρη την διάρκεια του φθινοπώρου. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με μοσχεύματα στην διάρκεια της άνοιξης, με τρυφερούς βλαστούς μήκους περίπου 10-15cm, που να μην διαθέτουν άνθη.

Αφαιρέστε τα περισσότερα φύλλα του βλαστού, αφήνοντας μόνο λιγοστά στην κορυφή, και τοποθετείστε το μόσχευμα σε αφράτο φυτόχωμα εμπλουτισμένο με τύρφη ή κομπόστ. Διατηρείστε τα μοσχεύματα σε δροσερό και σχετικά προστατευμένο σημείο από τον ήλιο για περίπου 3-4 μήνες, έως να ριζώσουν, οπότε και τα νέα φυτά μπορούν να μεταφερθούν στην οριστική τους θέση. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο νεαρά όσο και ήδη αναπτυγμένα φυτά Τεύκριου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτόν τον πραγματικά πολύ όμορφο και ανθεκτικό θάμνο, που δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ