2022-10-12 14:47:13
Φωτογραφία για Ιδέες και τρόποι για να φτιάξετε τα δικά σας οικονομικά κουβερτοπαπλώματα
Η ραπτική για κάποιους είναι από τα πιο δημιουργικά χόμπυ για κάποιους άλλους μια δυσνόητη και από τις πιο ...μπελαλίδικες ενασχολήσεις. Το μόνο σίγουρο ότι πρόκειται για μια άκρως χρήσιμη τέχνη και ακόμη και η βασική της μόνο γνώση αρκεί για να δημιουργήσει κανείς πολλών τύπων DIY - Κατασκευές για το σπίτι, διακοσμητικές αλλά και απολύτως χρηστικές όπως πχ κουρτίνες, καλύμματα, τραπεζομάντηλα, ράνερ, διακοσμητικά μαξιλάρια κλπ και γιατί όχι και πολύ πρακτικά και ζεστά κουβερτοπαπλώματα. 

Τα κουβερτοπαπλώματα είναι μια σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη της βιομηχανίας λευκών ειδών και επί της ουσίας πρόκειται για παπλώματα με εξωτερική και εσωτερική επένδυση από ζεστά και μαλακά υφάσματα, με πολύ πιο απαλή υφή τόσο από το ύφασμα του ίδιου του παπλώματος όσο και από μια παπλωματοθήκη. 

Τα έτοιμα κουβερτοπαπλώματα της αγοράς διαθέτουν επένδυση από γούνινα - βελουτέ υφάσματα, έτσι εκτός της πολύ πιο απαλής αίσθησης που δημιουργούν στο άγγιγμα είναι και περισσότερο ζεστά από τα απλά παπλώματα, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για πάπλωμα + κουβέρτα σε ...συσκευασία του ενός.


Οι επιμέρους τρόποι και σχέδια με τα οποία μπορείτε μόνοι σας να δημιουργήσετε ένα κουβερτοπάπλωμα στις διαστάσεις και τις αποχρώσεις που προτιμάτε είναι πολλοί  όμως καθαρά τεχνικά η γενική διαδικασία κατασκευής δεν απαιτεί παρά την ένωση-γάζωμα εξωτερικής και εσωτερικής επένδυσης σε ένα απλό πάπλωμα. Την προσθήκη δηλαδή δύο έτοιμων κομματιών ή υφάσματος με το μέτρο στην εσωτερική και εξωτερική πλευρά του παπλώματος.

Είναι σίγουρο ότι έχετε κατορθώσει στην ζωή σας πολύ πιο δύσκολα επιτεύγματα :) και σχεδόν πάντα κάποιος από το φιλικό - συγγενικό μας περιβάλλον είναι σε θέση να βοηθήσει, κυρίως στο τελικό στάδιο της κατασκευής το γάζωμα.

Όμως ακόμη και αν δεν έχετε αυτή την δυνατότητα αποτανθείτε σε κάποιον που επαγγελματικά ασχολείται με ραπτική. Το κόστος του γαζώματος είναι μικρό και σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν διαθέτετε ήδη όλα τα υπόλοιπα υφάσματα, κατά πολύ μικρότερο από αυτό της αγοράς ενός έτοιμου κουβερτοπαπλώματος. 

Τα βασικά στάδια της κατασκευής: 

1. Απλώστε το πάπλωμα σε μια επίπεδη επιφάνεια

2. Τοποθετείστε πάνω του αρχικά το 1ο κομμάτι επένδυσης και στην συνέχεια το 2ο έτσι ώστε να τα κόψετε σωστά, 4-5cm μεγαλύτερα από τις διαστάσεις του παπλώματος, σε όλες τις πλευρές. 

Το πιο σημαντικό είναι τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι καλά τεντωμένα πάνω στο πάπλωμα, ώστε να κοπούν σωστά. 

3. Αφού ολοκληρώσετε το κόψιμο με καρφίτσες ή τρύπωμα (αραιές βελονιές που μετά το γάζωμα αφαιρούνται), ενώστε περιμετρικά τα δύο κομμάτια υφάσματος πάνω στο πάπλωμα τοποθετώντας το ένα εσωτερικά και το άλλο εξωτερικά. 

Στην άκρη γυρίστε περιμετρικά το εξωτερικό ύφασμα προς τα μέσα και διπλώστε ελαφρά το τελείωμά του,  έτσι που να καλύπτει την άκρη του παπλώματος και να δημιουργεί μια μικρή φάσα στο εσωτερικό μέρος. Για πιο άψογο αποτέλεσμα στις γωνίες μπορεί να κοπεί η μία άκρη του υφάσματος που θα γυριστεί ακριβώς στην γωνία. 

Αν βεβαίως το το προτιμάτε, η φάσα μπορεί και να παραληφθεί και το ύφασμα, αφού γυριστεί ελαφρά στην άκρη να ραφτεί - γαζωθεί "πρόσωπο με πρόσωπο" με την άκρη του παπλώματος. 

 

Σε αυτό το σημείο η κατασκευή είναι έτοιμη για γάζωμα!

4. Για κουβερτοπαπλώματα που θέλετε να έχουν τελική καπιτονέ όψη τοποθετείστε μερικές ακόμη ίσιες και σε ίσες αποστάσεις οριζόντιες και κάθετες σειρές καρφίτσες, έτσι που να συγκρατούν απόλυτα σταθερά τα υφάσματα και να δημιουργούν μεγάλα τετράγωνα. Το γάζωμα πάνω στα σημεία με τις καρφίτσες θα δώσει στο κουβερτοπάπλωμα καπιτονέ μορφή. 

Η όλη διαδικασία είναι ακριβώς ίδια όποιου τύπου λευκά είδη ή υφάσματα και αν χρησιμοποιήσετε για την επένδυση του παπλώματος και ακόμη και αν δεν τα διεθέτετε ήδη, στην αγορά θα βρείτε τόσο έτοιμα κομμάτια όσο και υφάσματα με το μέτρο σε πολύ οικονομικές τιμές, αφού για την δημιουργία ενός DIY κουβερτοπαπλώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλών τύπων επενδύσεις:

1. Βελουτέ κουβέρτες 

Δημιουργείστε το δικό σας DIY κουβερτοπάπλωμα με πραγματικά μικρό η και μηδενικό κόστος, αν εκτός από πάπλωμα διαθέτετε ήδη δύο  βελουτέ κουβέρτες.

Κουβέρτες καναπέ, βελουτέ ριχτάρια κλπ είναι επίσης κατάλληλα για την συγκεκριμένη χρήση, αφού θα πρέπει η επένδυση να είναι ζεστή αλλά ταυτόχρονα και ελαφριά, ώστε συνολικά το κουβερτοπάπλωμα να μην αποκτήσει τέτοιο βάρος που θα το κάνει δύσχρηστο. 

Βελουτέ - γούνινες κουβέρτες θα βρείτε στην αγορά σε μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων αλλά και σχεδίων και πολύ συχνά σε μεγάλες προσφορές και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. 

2. Ύφασμα συνθετικής γούνας με το μέτρο

Σε καταστήματα υφασμάτων θα βρείτε πολλών τύπων συνθετικά γούνινα υφάσματα, πανομοιότυπα με εκείνα των έτοιμων κουβερτοπαπλωμάτων, σε πολύ καλές τιμές. 

3. Κουβέρτες φλις 

Το ζεστό και απαλό φλις είναι επίσης κατάλληλο ύφασμα για την συγκεκριμένη χρήση και οι φλις κουβέρτες επίσης διατίθενται στην αγορά σε πολλά σχέδια και οικονομικές τιμές. 

 

4. Ύφασμα φλις με το μέτρο

Ακόμη πιο οικονομική επιλογή απο το ύφασμα συνθετικής γούνας το ύφασμα φλις με το μέτρο και με παρόμοιο αποτέλεσμα τόσο θερμικά όσο και αισθητικά.

Διαθέτει επίσης το πλεονέκτημα ότι θα το βρείτε σε καταστήματα υφασμάτων σε πλήρες χρωματολόγιο αλλά και εμπριμέ, κυρίως παιδικά σχέδια. 

5. Κάθε τύπου ύφασμα στην εξωτερική επένδυση

Αν το προτιμάτε η εξωτερική επένδυση μπορεί να δημιουργηθεί με όχι ίδιο με την εσωτερική, κάθε τύπου χοντρό ύφασμα ακόμη και όχι ομοιόμορφο. 

Για παράδειγμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κομμάτια από παλιά - φθαρμένα τζην ρούχα,  για την δημιουργία ενός πολύ ξεχωριστού νεανικού ή παιδικού κουβερτοπαπλώματος, ρετάλια από υφάσματα βαμβακερά ή επίπλωσης, ριχτάρια που δεν χρησιμοποιείτε πλέον, πλεχτές κουβέρτες κλπ  

Ένα στοιχείο που προσθέτει και ζεστασιά αλλά και παραπάνω αισθητική τόσο στο κρεβάτι όσο και στο σύνολο του δωματίου είναι οι κανονικές ή διακοσμητικές μαξιλαροθήκες, από ίδιου τύπου βελουτέ-γούνινα υφάσματα, για να ...σετάρετε ένα DIY κουβερτοπάπλωμα. 

Ο πιο απλός τρόπος δημιουργίας τους είναι αυτός που χρησιμοποιείται για τις διακοσμητικές μαξιλαροθήκες σε σχηματισμό "φακέλου". Δείτε εδώ τις βήμα - βήμα οδηγίες. 

Τέλος, ένας επίσης πρακτικός τρόπος δημιουργίας DIY κουβερτοπαπλώματος που προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στο πλύσιμο είναι η δημιουργία ενός αφαιρούμενου καλύμματος για το πάπλωμα, από βελουτέ - γούνινο ύφασμα, αντί της κλασσικής παπλωματοθήκης. 

Μια κατασκευή αυτής της μορφής ουσιαστικά δεν διαφέρει παρά μόνο σε μέγεθος από την δημιουργία διακοσμητικής θήκης για ένα μαξιλάρι! Δείτε την αναλυτική διαδικασία. 

Το μοναδικό λεπτό σημείο η λίγη παραπάνω προσοχή που χρειάζεται στον υπολογισμό του μεγέθους του καλύμματος έτσι ώστε το πάπλωμα να χωρά ακριβώς ή και ελαφρά ...στριμωγμένο μέσα σε αυτό, για να είναι απόλυτα λειτουργικό και όμορφο αισθητικά και ο πρακτικός τρόπος για να υπολογίσετε - κόψετε τα υφάσματα είναι να χρησιμοποιήσετε ως πατρόν μια παπλωματοθήκη σας στην οποία το πάπλωμα εφαρμόζει καλά.  

Το αφαιρούμενο κάλυμμα παπλώματος από ζεστό βελουτέ ύφασμα προσφέρει επίσης την ευχέρεια το πάπλωμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με μια απλή παπλωματοθήκη, τις εποχές που δεν χρειάζεστε κάτι τόσο ζεστό σαν σκέπασμα ύπνου όσο το κουβερτοπάπλωμα. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ