2022-10-23 09:00:36
Φωτογραφία για 21% των παιδιών έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο

 



Εκτεθειμένα στους κινδύνους του διαδικτύου είναι τουλάχιστον δύο στα δέκα παιδιά δεδομένου ότι το χρησιμοποιούν χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Όπως υπενθυμίζει η Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Help-line.gr) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν,

το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο και

το 41% αποδέχεται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, ενώ

μόνο το 32% των ερωτηθέντων γονέων ανησυχεί αν το παιδί έχει επαφή με αγνώστους κατά τη διαδικτυακή του ενασχόληση.

Η Γραμμή Βοήθειας δίνει χρήσιμες συμβουλές σε γονείς για την πρόληψη της σεξουαλικής αποπλάνησης ανηλίκων μέσω διαδικτύου (grooming), το οποίο αφορά τη σεξουαλική αποπλάνηση παιδιών όπου ο θύτης δημιουργεί αρχικά μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί και το εισάγει αργά και σταδιακά στο σεξουαλικό στοιχείο. Ο απώτερος σκοπός είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση του ανηλίκου. Το grooming και η σεξουαλική παρενόχληση μέσω διαδικτύου αποτελούν ποινικά κολάσιμες πράξεις (Άρθρο 337-Ποινικός κώδικας, Νόμος 4619/2019).

Ποιες είναι οι ανησυχητικές ενδείξεις

Τα παιδιά, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της Γραμμής, είναι σημαντικό να μάθουν από νωρίς ότι το διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος στον οποίο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν και να συμφωνήσουν με τα παιδιά ότι δεν πρέπει να επικοινωνούν με αγνώστους και ούτε να κανονίζουν δια ζώσης συναντήσεις με ανθρώπους που γνώρισαν διαδικτυακά.

Θα πρέπει επίσης να εξηγήσουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων απαγορεύεται αυστηρά και αποτελεί κακούργημα και να βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν ενδείξεις όπως για παράδειγμα ακραία αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού, κρύψιμο διαδικτυακών συνηθειών και παραλαβή ακριβών δώρων που δε δικαιολογούνται.

Το παιδί θα πρέπει να ενημερωθεί και για τα διαθέσιμα εργαλεία ασφαλείας. Αν κάποιος το ενοχλήσει διαδικτυακά είναι σημαντικό να ξέρει ότι μπορεί να αποθηκεύσει το μήνυμα ή τη συζήτηση. Ένας εύκολος τρόπος να το κάνει αυτό είναι να χρησιμοποιήσει το print screen και να αποθηκεύσει την εικόνα σε ένα αρχείο. Πολλές υπηρεσίες έχουν εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να μπλοκάρει και να αναφέρει χρήστες που γίνονται ενοχλητικοί.

Σημαντικότερο όλων είναι όμως η διατήρηση μιας καλής, στενής και δυνατής σχέσης με τα παιδιά ούτως ώστε να απευθυνθούν στους γονείς ακόμα και σε περίπτωση που κάνουν κάποιο λάθος.

Οι ενδιαφερόμενοι για ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλές μπορούν να απευθύνονται στους εξειδικευμένους ψυχολόγους της Γραμμής Βοήθειας Help–line.gr διαθέσιμη δωρεάν τηλεφωνικά στο 210-6007686. Ακόμα οι ειδικοί της Γραμμής είναι διαθέσιμοι μέσω του 

e-mail: [email protected] και μέσω chat συμβουλευτικής καθημερινά 14:00-17:00. 

Όλες οι κλήσεις και οι αναφορές είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Επίσης η Γραμμή ενημερώνει πως αν κάποιος χρήστης συναντήσει τυχαία εικόνες ή βίντεο κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο μπορεί να το καταγγείλει ακόμα και ανώνυμα στη SafeLine.gr. Βασική μέριμνα της SafeLine είναι η εξάλειψη φωτογραφιών και βίντεο που απεικονίζουν κακοποίηση ανηλίκων, καθώς και η προάσπιση του δικαιώματος της ασφαλούς πλοήγησης του παιδιού στο Διαδίκτυο. Στα παραπάνω προστίθεται και η αντιμετώπιση της παρενόχλησής του μέσω του κυβερνοχώρου ή του κινητού τηλεφώνου αλλά και η αντιμετώπιση περιεχομένου που αφορά τη βία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και γενικά καθετί το οποίο αντιβαίνει στην Ελληνική Νομοθεσία.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ