2022-10-25 17:43:33
Φωτογραφία για ΕΟΔΥ: Νέες παραλλαγές της Όμικρον έφτασαν στην Ελλάδα, άγνωστο αν τις «πιάνουν» τα εμβόλια
Την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα έκαναν υποπαραλλαγές της «Κένταυρος» σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές για τις οποίες οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει πως θα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη ανιχνευτεί σε αρκετές χώρες του εξωτερικού και πιθανόν θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα.

Το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) απομονώθηκε από τα 629 δείγματα που ελέχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, την περίοδο 01 Σεπτεμβρίου 2022 έως 18 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για πρώτη φορά καταγράφονται κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα), (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5), συνολικά 15 κρούσματα.

Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή "Κένταυρος". Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75.


Άγνωστο αν τις πιάνουν τα εμβόλια

Τα τρία νέα υποστελέχη του κορονοϊού, τα BQ.1, BQ1.1 και XBB, φαίνεται να ανησυχούν τους επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ένα ή περισσότερα υποστελέχη να παρακάμπτουν την ανοσολογική μας προστασία.

Παρόλα αυτά, ειδικοί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) τονίζουν ότι, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλά για τον ιό Sars-CoV-2 καθώς και οι πολίτες πως να προφυλάσσονται από αυτόν.

Η επιδημιολογική αύξηση των συγκεκριμένων υποστελεχών δεν είναι ανεξήγητη, καθώς είναι γνωστό ότι ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός, οπότε οι υπομεταλλάξεις BQ.1, BQ1.1 και XBB ήταν αναμενόμενες.

Νέο εμβόλιο και αντι-ιικά φάρμακα

Το νέο ενισχυμένο εμβόλιο, θεωρείται ότι είναι πιο αποτελεσματικό από το προηγούμενο, αλλά δεν είναι γνωστό πόσο αποτελεσματικό θα είναι έναντι των καινούργιων υποστελεχών. Ωστόσο, επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι το ενισχυμένο εμβόλιο θα βοηθήσει αυξάνοντας την ανοσία έναντι των υποστελεχών της Όμικρον.

Όσον αφορά στις αντιικές θεραπείες, το αντιικό φάρμακο Paxlovid θα συνεχίσει, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πιο σοβαρής νόσησης, καθώς δρα σε μία εντελώς διαφορετική περιοχή του ιού, διαφορετική από αυτές που αφορούν μεταλλάξεις που περιβάλλουν την ανοσία.

Σε αντίθεση με το Paxlovid, τα μέχρι τώρα δεδομένα για τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, εκτιμάται ότι δεν θα είναι αποτελεσματικά για τις νέες μεταλλάξεις, καθώς εάν τα στελέχη είναι σε θέση να ξεφύγουν από την ανοσία των αντισωμάτων και τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι αποτελεσματικά, έτσι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα μπορεί να εκδηλώσουν σοβαρή συμπτωματολογία παρά τη λήψη των μονοκλνωνικών αντισωμάτων. themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ