2022-11-01 14:38:49
Φωτογραφία για Πως θα αποξηράνετε φρούτα για χρήση σε διακοσμητικές κατασκευές
Η αποξήρανση βρώσιμων φρούτων με σκοπό να καταναλωθούν ως τροφή και  να παραμείνουν κατάλληλα για αρκετό διάστημα δεν είναι δύσκολη παρά μόνο χρονοβόρα, αφού απαιτείται πλήρης αποχύμωση - στέγνωμα των καρπών, μια διαδικασία που σε έναν οικιακό φούρνο μπορεί, ανάλογα με το είδος του φρούτου, να διαρκέσει από 6-10 ώρες.

Όμως για να αποξηράνετε φρούτα αποκλειστικά για διακοσμητική χρήση, όπου το μόνο που ενδιαφέρει είναι η εμφάνισή τους μπορείτε να επισπεύσετε το χρονικό αυτό διάστημα, απλουστεύοντας την όλη διαδικασία.   

1. Αρχικά κόβετε το φρούτο, για όποιο είδος και αν πρόκειται, π.χ μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, λεμόνια κλπ. κάθετα στην μέση και στην συνέχεια ξανακόβετε το κάθε κομμάτι στην μέση. Οι φέτες που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να έχουν πάχος τουλάχιστον 1-2cm, γιατί μετά την αποξήρανση και την αφαίρεση των χυμών συρικνώνονται αρκετά. 

2. Βουτάτε τις κομμένες φέτες για 10-15 λεπτά μέσα σε διάλυμα νερού και χυμού λεμονιού σε αναλογία 1/1. Το λεμόνι βοηθά να διατηρήσουν το χρώμα τους, κυρίως τα φρούτα που μόλις κοπούν "μαυρίζουν" αμέσως όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια κλπ. 


Το στάδιο αυτό είναι προαιρετικό όμως συμβάλλει σημαντικά στην όμορφη τελική όψη των αποξηραμένων φρούτων για διακοσμητική χρήση.  

3. Τα βγάζετε, τα σκουπίζετε και τα τοποθετείτε μέσα σε ταψί αλλά πάνω σε σχάρα ή και απευθείας πάνω στην σχάρα του φούρνου και τον ανάβετε στους 150 βαθμούς, προτιμότερο στην λειτουργία "αέρα". Μετά μισή περίπου ώρα χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 100  βαθμούς και τα αφήνετε για άλλη τόση ώρα. 

Επειδή ο κάθε φούρνος συμπεριφέρεται διαφορετικά, από την αρχή ελέγχετε ότι το χρώμα τους δεν γίνεται ιδιαίτερα σκούρο, ότι δεν "αρπάζουν" ανομοιόμορφα δηλαδή, και αν συμβεί απλώς χαμηλώστε την θερμοκρασία. 

Μπορείτε και να τα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, αλλά οι υδρατμοί που θα παραχθούν επιβραδύνουν την διαδικασία στεγνώματος. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να τα αφήσετε ξεσκέπαστα έως ότου αρχίζουν ελαφρά να συρικνώνονται και να μικραίνουν σε μέγεθος, όσο αφυδατώνονται. 

Τότε κλείνετε τον θερμοστάτη και τα αφήνετε μέσα για μία ακόμη ώρα αλλά με ελαφρά ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, ώστε να συνεχίσουν να στεγνώνουν αλλά χωρίς να δημιουργούνται στο εσωτερικό του φούρνου υδρατμοί που θα τα υγράνουν και πάλι. 

Τα βγάζετε, τα απλώνετε σε ταψί και τα αφήνετε για 1-2 μέρες ακόμη εκτεθειμένα στον αέρα ή αν έχετε τον κατάλληλο χώρο στον ήλιο (το καλύτερο είναι κρεμασμένα αφού τα περάσετε με βελόνα σε μια χοντρή κλωστή) και στην συνέχεια μπορείτε να περάσετε με πινελάκι 1-2 χέρια διαφανές βερνίκι γενικής χρήσης (σαν αυτό που χρησιμοποιείται σε όλες τις χειροτεχνίες-κατασκευές από χαρτί, ύφασμα κλπ. για να αδιαβροχοποιήσει ελαφρά και να προστατέψει την επιφάνειά τους) και είναι πλέον έτοιμα να τα χρησιμοποιήσετε σε κάθε είδους διακοσμητικές συνθέσεις και κατασκευές. 

Αν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η όψη τους δεν σας ικανοποιεί μπορείτε να τα ξανατοποθετήσετε στον φούρνο, στην λειτουργία του αέρα.

Γενικά πάντως και για διακοσμητική χρήση τα αποξηραμένα φρούτα δεν χρειάζεται να αφυδατωθούν πλήρως, όπως τα αντίστοιχα ως τρόφιμο.

Αντίθετα αν οι φέτες διατηρήσουν έναν σχετικό "όγκο" είναι ωραιότερες και αν χρειαστεί μπορείτε να επιμηκύνετε το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και να τα αφήσετε παραπάνω να  στεγνώσουν με τον φυσικό τρόπο, στον αέρα και τον ήλιο δηλαδή. 

Τα αποξηραμένα διακοσμητικά φρούτα που θα βρείτε να πωλούνται έτοιμα στο εμπόριο όπως και τα αντίστοιχα που περιλαμβάνονται σε έτοιμες διακοσμητικές συνθέσεις, στεφάνια, κηροπήγια κλπ και παρατηρείτε ότι σχεδόν διατηρούν το αρχικό φυσικό τους χρώμα, είναι εκ των υστέρων επεξεργασμένα/βαμμένα με αραιωμένο χρώμα ή χρωματιστό βερνίκι, κάτι που φυσικά μπορείτε να κάνετε και εσείς με ακρυλικά χρώματα/τέμπερες, ειδικά σε μήλα, αχλάδια κλπ που η διαδικασία ξήρανσης τα σκουραίνει αρκετά.  

Η όλη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε φούρνο μικροκυμάτων.

Απλά αφ΄ενός η ποσότητα που θα χωρέσει εκεί είναι πολύ μικρότερη που σημαίνει ότι πρέπει να την επαναλάβετε αρκετές φορές, αφ΄ετέρου επειδή γενικά στα μικροκύματα η διαδικασία απόψυξης ή ψησίματος είναι πολύ πιο "απότομη", πιθανώς τα φρούτα να ξεραθούν πολύ γρήγορα παραπάνω απ΄όσο θέλετε, το δε χρώμα και σχήμα τους  να αλλοιωθεί αισθητά.  

Θα τα χρησιμοποιήσετε σε διακοσμητικές επιτραπέζιες ή κρεμαστές συνθέσεις, σε διακοσμητικά στεφάνια και γιρλάντες, ως διακοσμητικά στο εσωτερικό ή την εξωτερική επιφάνεια χειροποίητων κεριών, συνδυάζονται εξαιρετικά με μπαχαρικά (ξύλα κανέλας, γαρύφαλλα, ξερά φυλλαράκια δάφνης) ή καρπούς (καρύδια, βελανίδια κλπ.) και είναι πολύ ταιριαστά γενικά σε χειμερινές συνθέσεις αλλά και για εποχιακές χριστουγγενιάτικες συνθέσεις/διακοσμήσεις, ακόμη και ως ...κρεμαστά στολίδια για το δέντρο. 

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να αποθηρανθούν και φλούδες εσπεριδοειδών κομμένες σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι ή με κουπ πατ σε διάφορα σχήματα, όπως και ολόκληρα μικρά φρούτα αρκεί πριν τα τοποθετήσετε στον φούρνο να τα χαράξετε ανά 2-3cm  ώστε να συρικνωθεί το εσωτερικό τους.

Με πολύ μικρά κομμάτια από αποξηραμένες φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια,κίτρα κλπ) συνδυασμένα με αποξηραμένα φύλλα, κλαδάκια, λουλούδια, μπαχαρικά κλπ. και μερικές σταγόνες αιθέραιο έλαιο σε όποιο άρωμα σας αρέσει, θα φτιάξετε το δικό σας ...ποτ πουρί. 

Τρίψτε - ανακατέψτε ελαφρά τα κομμάτια φρούτων, μπαχαρικών, λουλουδιών κλπ. με το άρωμα και βάλτε τα σε έναν δίσκο ή μπωλ. Θα αρωματίζουν πολύ όμορφα όποιον χώρο τα τοποθετήσετε, ενώ αν τα βάλετε σε μικρά σακουλάκια ή και απλώς τα δέσετε σ΄ένα τούλι και τα βάλετε μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια επίσης θα σκορπίζουν το άρωμά τους για πολύ καιρό. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ