2022-11-01 20:58:51
Φωτογραφία για ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ  ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Η συνέντευξη τύπου και η ενημέρωση φορέων της Επιτροπής Αγώνα στο Αγρίνιο.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάγκη να γίνει θεσμοθέτηση της ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας με βάση τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας του Ξηρομέρου και της ευρύτερης περιοχής, τόνισε η Επιτροπή Αγώνα, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε σήμερα στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του ΤΕΕ Αιτ/νίας, παρουσία του Δημάρχου Ξηρομέρου κ. Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Πολύζου Βασίλειου, Μάντζαρη Ελευθέριου και Κατσαούνη Ελευθέριου, καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων, Προέδρων Κοινοτήτων του Ξηρομέρου και πολιτών.

Ο κύριος εισηγητής κ. Παναγιώτης Χολής αναφέρθηκε στο ιστορικό των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή και επισήμανε ότι η Επιτροπή Αγώνα ζητά, από την Ελληνική Πολιτεία και τους ιχθυοκαλλιεργητές να εξετάσουν και να κατανοήσουν τις θέσεις μας, που είναι και θέσεις της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα η Επιτροπή Αγώνα, όπως είπε ο κ. Χολής, ζητά να εκπονηθεί μία άλλη μελέτη για την Π.Ο.Α.Υ, που δεν θα περιλαμβάνει την παράκτια ζώνη Αστακού - Μύτικα και τη Νήσο Κάλαμο, αλλά θα εναρμονίζεται με τους νόμους και τους κανόνες περί της προστασίας του Περιβάλλοντος και τον σεβασμό των επενδύσεων σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Μια τέτοια αντιμετώπιση του θέματος θα επιτρέψει την ειρηνική και δημιουργική συμπόρευση της τοπικής κοινωνίας με τους επενδυτές.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, μέλος και ο ίδιος της Επιτροπής Αγώνα, κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος έχει διατρανώσει με όλους τους τρόπους ότι είναι υπέρ των επενδύσεων με άξονα όμως, την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το χωροταξικό εργαλείο των ΠΟΑΥ (Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) δίνεται μια τεράστια ευκαιρία στο κεντρικό κράτος να διευθετήσει αστοχίες και ανεπάρκειες χρόνων στον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών και ουσιαστικά να συνεισφέρει στην πλειοτροπική ανάπτυξη του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε.

Τόνισε όμως, ότι «δυστυχώς, παρόλο που στοιχειοθετημένα προβάλουμε επιστημονικά, νομικά και κυρίως λογικά επιχειρήματα, σαν κοινωνία, μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει ευήκοα ώτα».

Διεκδικούμε – κατέληξε ο κ. Τριανταφυλλάκης-  «την αποτροπή ενός σχεδιασμού που «πληγώνει» τον τόπο μας και αντ' αυτού ζητάμε την αξιοποίηση της ευκαιρίας να διορθώσουμε αστοχίες και παραλείψεις του παρελθόντος, προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνικοοικονομικής ισορροπίας».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας κ. Λίνος Μπλέτσας, στη παρέμβασή του, επανέλαβε την πάγια θέση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπως διατυπώθηκε από το 2016 στη διαβούλευση του Περιφερειακού Χωροταξικού, για την ανάγκη εκπόνηση μίας μελέτης για τις Δυτικές Ακτές της Αιτ/νίας, που θα ξεχωρίζει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης. Αυτή η μελέτη σήμερα εκλείπει.

Η νομική παραστάτης του Δήμου Ξηρομέρου κα Ανθή Γιαννούλου, τόνισε ότι η υπό ίδρυση ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας παρουσιάζει πληθώρα νομικών ατελειών και έκανε κάποιες λίγες επιλεγμένες αναφορές σε αυτές. Επίσης ανέφερε ότι ήδη υπάρχει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά γενικότερα το νομικό πλαίσιο ίδρυσης όλων των ΠΟΑΥ στον Ελλαδικό χώρο. Για την ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, όταν και όποτε αυτή πάρει έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, άμεσα θα υπάρξει αίτηση ακυρότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, δόθηκε η δυνατότητα τοποθετήσεων από φορείς και πολίτες και αναπτύχθηκε ένα γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτ/νίας και Λίνος Μπλέτσας, ο γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου κ. Δημήτριος Τζιώλης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αγρινίου, οι Αντιδήμαρχοι Ξηρομέρου κ.κ. Πολύζος Βασίλειος, Μάντζαρης Ελευθέριος και Κατσαούνης Ελευθέριος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ξηρομέρου κ. Δημήτρης Κομπλίτσης καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Ιωάννης Ζαφείρης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αστακού κα Αρετή Γριτσίπη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκουρτούς κ. Στάμος Τζογάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Αιτ/νίας και μέλος της αντιπροσωπίας του ΤΕΕ κ. Παναγιώτης Τριανταφυλλάκος, ο Πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων σωματείων ΙΚΑ Ν. Αιτ/νίας και μέλος του Ε.Κ. Αγρινίου κ. Γιώργος Δημητρούλης, η κα Χρύσα Νούλα από το ιδιαίτερο γραφείο της Βουλευτή του ΜέΡΑ 25 κας Σοφία Σακοράφα, ο κ. Γεώργιος Τσιαβίκος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Νομού Αιτ/νίας, ο κ. Θεόδωρος (Λάκιας) Καραγιάννης Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου ‘’Η Ζάβιτσα’’, ο κ. Ιωάννης Νερατζής, Διδάκτορ Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Αιτ/νίας, ο κ. Αλέξανδρος Βαρόπουλος ποιητής και συγγραφέας από το Καραϊσκάκη Ξηρομέρου.

Από δημοσιογράφους παραβρέθηκαν η κα Δήμητρα Νταγιάντα από το agrinioreport.gr, ο κ. Σωκράτης Τσόμπος από τον Antenna Star Radio FM 103.5 και ο κ. Σταύρος Μαλιχούδης ανεξάρτητος δημοσιογράφος από την Αθήνα.

Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την συγκινητική τοποθέτηση στο τέλος της συζήτησης του κ. Αλέξανδρου Βαρόπουλου, ποιητή και συγγραφέα από το Καραϊσκάκη Ξηρομέρου,ο οποίος παίρνοντας αφορμή από τον Σεφέρη είπε «τα παράλια είναι η ανάσα μας… και τι θα γινόμασταν άμα λιγόστευε η ανάσα μας».

Όσο αφορά την φτωχή συμμετοχή δημοσιογράφων από τον νομό, είναι κάτι που θα πρέπει να απαντηθεί το γιατί, από τους ίδιους. Εμείς ως Επιτροπή Αγώνα τους προσκαλέσαμε όλους έγκαιρα, για ένα θέμα υπαρκτό και σοβαρό, που αφορά τις Δυτικές ακτές της Αιτ/νίας, χώρο τουριστικής εκτόνωσης όλου του νομού. Η τέταρτη εξουσία η δημοσιογραφία είναι στις δημοκρατίες, ο θεσμικός και συνταγματικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και ελέγχου της εξουσίας.

Η κατ' επιλογή τους απουσία, στερεί το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και πλήττει την ελευθεροτυπία. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι τελικής δικαίωσης.

 

Σύνδεσμος βίντεο με χρονοσήμανση των παρεμβάσεων:

https://youtu.be/09rgxAxn9yY

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ



ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ