2022-11-03 10:12:51
Φωτογραφία για Εξάρχεια: Προσφυγή κατά του σταθμού μετρό
Φωτ. αρχείου.

Πενήντα κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις στο φυτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής

Γιώργος Λιάλιος

Προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της κατασκευής σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια κατέθεσαν 50 κάτοικοι της περιοχής. Μάλιστα ζήτησαν να «παγώσει» η εκτέλεση του έργου μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής. Οπως υποστηρίζουν, δεν εκτιμήθηκαν επαρκώς οι επιπτώσεις του έργου στο φυτικό κεφάλαιο της πλατείας Εξαρχείων, στα προστατευτέα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα διατηρητέα κτίρια επί της πλατείας.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης (ΤΕΠΕΜ) με την οποία εγκρίθηκε η εγκατάσταση εργοταξίου στην πλατεία για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών (οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη). Οπως υποστηρίζουν, το κράτος δεν αξιολόγησε επαρκώς τις επιπτώσεις που θα έχει η κατασκευή του εργοταξίου (δηλαδή του σταθμού) στο φυτικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα:


• Ο περιορισμός της απώλειας του φυτικού πλούτου στο μέτρο του αναγκαίου θα μπορούσε να γίνει μόνο αν είχε προηγηθεί ειδική μελέτη, η οποία να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις και να μεριμνά για την αποκατάσταση του τοπίου. Οπως υποστηρίζουν, η ΤΕΠΕΜ προβλέπει τη μεταφύτευση ορισμένων φυτών σε φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, πράξη που δεν αντισταθμίζει περιβαλλοντικά την απώλεια της βλάστησης στα Εξάρχεια.

• Στην ΤΕΠΕΜ δεν γίνεται καταγραφή των πολιτιστικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στην περιοχή, ούτε περιλαμβάνεται σχέδιο «απόκρουσης» τυχόν κινδύνων. Πιο συγκεκριμένα, η προσφυγή υποδεικνύει τον κινηματογράφο ΒΟΞ (διατηρητέο), το κτιριακό συγκρότημα του ΕΜΠ (χαρακτηρισμένο ιστορικός τόπος) και το οικοδομικό τετράγωνο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος το 1972.

• Στην ΤΕΠΕΜ δεν γίνεται καταγραφή των διατηρητέων κτιρίων και χρήσεων γύρω από την πλατεία και πώς θα προστατευθούν από τυχόν προβλήματα στις κατασκευαστικές εργασίες. Η προσφυγή υποδεικνύει επτά διατηρητέα στην οδό Θεμιστοκλέους, ανάμεσα στα οποία η μπλε πολυκατοικία και ο κινηματογράφος ΒΟΞ.

Εκτός από αίτηση ακύρωσης της ΤΕΠΕΜ του εργοταξίου στα Εξάρχεια, οι κάτοικοι κατέθεσαν και αίτημα χορήγησης προσωρινής αναστολής εκτέλεσης των εργασιών. Αν το αίτημα αυτό γίνει δεκτό από το ΣτΕ, τότε οι εργασίες στα Εξάρχεια θα πρέπει να σταματήσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του έργου. Πρόκειται για τη δεύτερη προσφυγή που κατατέθηκε κατά σταθμού της γραμμής 4 – η πρώτη αφορούσε τον σταθμό Ευαγγελισμού και δεν έχει ακόμη εκδοθεί απόφαση.

kathimerini.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ