2022-11-11 10:08:01
Φωτογραφία για Μέχρι Ιανουάριο 2023 έρχεται προκήρυξη προγράμματος ευζωίας των χοίρων

 



Συνάντηση εργασίας με αντιπροσωπεία της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος είχε ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος Γιάννης Μπούρας, τα μέλη Δημήτρης Στραβογιάννης από την Κατερίνη, Γιώργος Κελαϊδίτης από την Εύβοια, Γιώργος Χρήστου από το Αγρίνιο, Χρήστος Σταυρινάκης από τη Δράμα, Αναστάσιος Κελεμπέκης, Παναγιώτης Τσικάκης, καθώς και ο κ. Νίκος Μανέτας, προϊστάμενος ΕΥΔ-ΣΣ ΚΑΠ.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Μπούρας, πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, επισήμανε ότι «στη συνάντηση μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες στην εφαρμογή του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να ανακοινωθεί η προκήρυξη του προγράμματος».

Δικαιούχοι του Υπομέτρου 14.1. «Καλή μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού

είναι κάτοχοι ενσταβλισμένης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης και προβαίνουν στη διενέργεια και κοινοποίηση των απογραφικών στοιχείων ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τον υπ’ αρ. (ΕΕ) 2016/429 Κανονισμό και την υπ’ αρ. 297286/05.8.2005 (Β’ 1170) κοινή υπουργική απόφαση.

Δεν μπορούν να καταστούν δικαιούχοι, όσοι είναι ενταγμένοι με ζωικό κεφάλαιο χοιρινών στη Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για την ίδια κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση ανά ΜΖΚ (Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου) και ανά κατηγορία ζώου και αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών και του διαφυγόντος εισοδήματος.

Οι ενισχύσεις του Υπομέτρου αφορούν συγκεκριμένες ενέργειες - δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, που προωθούν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς: νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων. 

Οι ενισχύσεις ανέρχονται ανάλογα τη κατηγορία του ζώου:

Χοιρομητέρες: 55 €/έτος

Λοιπά χοιρινά: 8 €/έτος

Στα παραπάνω ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ /έτος ανά χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης, για την ένταξη στη παραπάνω δράση ενίσχυσης, είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2022, καθώς και η υποβολή απογραφής του ζωικού κεφαλαίου της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή Κτηνιατρικής.

Παϊσιάδης Σταύρος

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ