2022-11-13 07:57:05
Φωτογραφία για Ο Βιολογικός βγάζει Δήμαρχο……  Γράφει-Σχολιάζει  Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Ήγγικεν η ώρα της κρίσεως, ή ώρα η μεγάλη για την υπερψήφιση, ή όχι του Κανονισμού λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού Αστακού.. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται- στη συνεδρίαση, που έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη- να ασχοληθεί, για τρίτη φορά, με το φλέγον ζήτημα . Τρίτη και φαρμακερή θα έλεγα, γιατί η όποια απόφαση ληφθεί θα προσμετρηθεί στα θετικά , ή αρνητικά παρατάξεων και μεμονωμένων Συμβούλων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στη ‘’συγκομιδή’’ ψήφων στις επερχόμενες εκλογές.

Δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του ΔΣ, για το ίδιο θέμα, απέβησαν άκαρπες προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια των Ξηρομεριτών και ιδιαίτερα των Αστακιωτών , που περιμένουν, σχεδόν, 16 χρόνια να λειτουργήσει το τόσο απαραίτητο έργο για ην ποιότητα ζωής τους. Θαρρώ πως το μέγιστο αυτό χρονικό διάστημα και οι τρεις συνεδριάσεις του ΔΣ, είναι υπεραρκετές, ώστε να δοθεί, επί τέλους, λύση στο μείζον αυτό θέμα, που έχει διχάσει Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση
. Περαιτέρω υστέρηση στην υιοθέτηση του Κανονισμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την τοπική κοινωνία. Και εάν κάποιοι συμβάλλουν με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο στη μη ψήφισή του θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν και τα επίχειρα των πράξεων , ή παραλείψεών τους. Άλλωστε βρισκόμαστε σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ψηφοφόροι θα ανταμείψουν ανάλογα Συμπολίτευση , Αντιπολίτευση και Ανεξάρτητους, ή και, μεμονωμένα ενταγμένους σε παρατάξεις Συμβούλους.

Δεν θεωρώ κατάλληλη τη στιγμή να αποδώσω και πολύ περισσότερο να επιμερίσω ευθύνες για την μέχρι τώρα αποτυχία του εγχειρήματος, σε Συμπολίτευση, ή Αντιπολίτευση. Και τούτο, αφενός για να μην ‘’ρίξω λάδι στη φωτιά’’ και αφετέρου γιατί αυτό είναι δουλειά , πρωτίστως του εκλογικού σώματος και δευτερευόντως ενός μεμονωμένου πολίτη, όπως ο γράφων.

Οι Ξηρομερίτες αναμένουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης, να δείξουν άπαντες υπευθυνότητα, σοβαρότητα , καλοπιστία και αποφασιστικότητα, ανάλογη με τη βαρύτητα του υπό συζήτηση θέματος. Η σύγκλιση απόψεων μπορεί να επιτευχθεί με την καλοπροαίρετη συζήτηση όλων των προτάσεων, απ όπου και αν αυτές προέρχονται. Ως πολίτες δεν ζητάμε από τους εκπροσώπους μας να δώσουν λύση στα ελληνοτουρκικά προβλήματα….. Τους ζητάμε κάτι πολύ πιο απλό. Να καταρτίσουν και να υπερψηφίσουν ένα κανονισμό ρεαλιστικό, σοβαρό, αξιόπιστο και εν τέλει λειτουργικό. Δεν είναι δα, οι απαιτήσεις μας και τόσο μεγάλες…… Εμπρός κύριοι… Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν… Πάντως, εμείς , οι απλοί πολίτες και ψηφοφόροι περιμένουμε στη γωνία για να σας συγχαρούμε αν καταφέρετε να λύσετε το γόρδιο δεσμό !, ή να σας απαξιώσουμε, εάν αναδειχθείτε κατώτεροι των περιστάσεων.

Ανακύκλωση και στο Ξηρόμερο !

Να, που το νερό μπαίνει στο αυλάκι…. Το θέμα της ανακύκλωσης έρχεται προς συζήτηση στο ΔΣ, με εισήγηση του Δημάρχου κ. Τριανταφυλλάκη.

Ο Δήμος μας, από τους ελάχιστους της χώρας, όπου η ανακύκλωση δεν έχει ποτέ λειτουργήσει, θα αρχίσει σύντομα ένα πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του μέτρου, προφανώς σε συνεργασία με όμορους Δήμους. Αν και αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχω στα χέρια μου τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου, το μέτρο, προφανώς, σε αυτό το πιλοτικό στάδιο θα αφορά Αστακό και Μύτικα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για το ότι ξεκινά, επιτέλους, ένα δύσκολο και απαιτητικό project, κυρίως, για μικρούς Δήμους όπως ο Δικός μας, αλλά και γιατί, θέλω να πιστεύω ότι συνέβαλα στη θετική αυτή εξέλιξη. Συγκριμένα, σε πρόσφατο άρθρο μου στις 23/10/22 έγραφα:

‘’Θα μπορούσε, όμως, να υπάρχει συνέργεια με γειτονικό, ή γειτονικούς Δήμους, όπως του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, της Αμφιλοχίας κλπ. Φόρμα συνεργασίας μπορεί να υπάρξει γιατί η οποιαδήποτε συνέργεια μεταξύ Δήμων, θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος των εμπλεκομένων Δήμων. Θα μπορούσε κάλλιστα, σε πρώτη φάση, η ανακύκλωση να εφαρμοσθεί σε Αστακό και Μύτικα και στη συνέχεια στις άλλες Κοινότητες.’’

Δάση από Ανεμογεννήτριες στο Ξηρόμερο Από τη μια μεριά το περίφημο, μοναδικό και ξακουστό Βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και από την άλλη τα διάσπαρτα ‘’δάση’’ των Ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της περιοχής και κυρίως των Ακαρνανικών.

Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται στις βουνοκορφές μας, ενώ κάποιες από αυτές πλησιάζουν επικίνδυνα τα όρια του βελανιδοδάσους. Πολύ φοβάμαι ότι με τη φόρα που έχουν πάρει οι επενδυτές, είναι θέμα χρόνου να δούμε έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος του Βελανιδοδάσους.

Ο αγώνας θα είναι ιδιαίτερα άνισος και επικίνδυνος, καθώς οι επενδυτές δρουν ανεξέλεγκτα με την ανοχή αν όχι, την παρότρυνση της κυβέρνησης.

Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τις εταιρείες που έχουν έτοιμα σχέδια λειτουργίας πάρκων σε Βελούτσα, Καλλίδρομο, Μπούμιστο και αλλού.

Το οξύ ενεργειακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η χώρα μας , όπως και όλη η Ευρώπη, επιτρέπει στις κυβερνήσεις να χαλαρώνουν τις όποιες απαιτήσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος από τα εν λόγω έργα.

Το γεγονός, εξάλλου ότι οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται ραγδαία και θα κορυφωθούν τα επόμενα δέκα χρόνια, υποχρεώνει την κυβέρνηση να εξεύρει τρόπους αύξησης τη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Μέσα σε μια δεκαετία, το αργότερο, η χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Πράγμα που σημαίνει ότι η θέρμανση θα γίνεται με τη χρήση αντλιών θερμότητας, ενώ τα οχήματα μικρά και μεγάλα ακόμα και γεωργικά, ή μεγάλα και βαριά οχήματα θα κινούνται με μπαταρίες. Η φόρτισή τους απαιτεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, που υποχρεωτικά θα πρέπει να προέρχεται από ΑΠΕ.

Όταν λοιπόν αυτά είναι τα δεδομένα παγκοσμίως, αναρωτιέται κανείς πως οι τοπικές κοινωνίες, οι Δήμοι και άλλοι φορείς μπορούν να αντιπαλέψουν την επιθετική πολιτική των επιχειρήσεων του είδους.

Πόσω μάλλον όταν οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την αρμόδια κυβερνητική Αρχή, που εκδίδει τις σχετικές αδειοδοτήσεις για τα Αιολικά και φ/β Πάρκα, ενώ η τοπική κοινωνία αγνοείται, παντελώς, αν και αυτή υφίσταται τις όποιες συνέπειες από τη λειτουργία των Πάρκων.

Ανταποδοτικά τέλη

Ο Δήμος Ξηρομέρου κλήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και θα καλείται στο μέλλον να γνωμοδοτεί για τους Περιβαλλοντικούς όρους των Πάρκων είτε πρόκειται για φ/β είτε για Αιολικά. Μέχρι σήμερα, οι τοποθετήσεις του είναι αρνητικές, αλλά η γνωμοδότησή του ελάχιστα ή καθόλου υπολογίζεται από τους αποφασίζοντες (Περιφέρεια, Υπουργείο Ανάπτυξης κλπ), που αποφασίζουν με τα δικά τους και μόνο σχέδια και κριτήρια, αγνοώντας, μερικές φορές επιδεικτικά και προκλητικά τις γνωμοδοτήσεις του Δήμου και τις τοπικές κοινωνίες.

Σε κάθε περίπτωση λειτουργίας Αιολικού, ή φ/β Πάρκου είτε γίνεται με την συγκατάθεσή του Δήμου, είτε όχι, θα πρέπει να υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη, έτσι ώστε να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε επενδυτής, ότι οι χώροι δεν του παρέχονται δωρεάν και χωρίς καμία υποχρέωση προς την τοπική κοινωνία.

Τα τέλη αυτά μπορούν να αφορούν υποχρέωση καταβολής αντιτίμου στον Δήμο, Υποχρέωση εκτέλεσης έργων στα όρια του Δήμου και κυρίως στις κοινότητες που επιβαρύνονται ιδιαίτερα, αλλά και επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους Δημότες. Το μέτρο έχει ήδη εφαρμοσθεί με επιτυχία στην Άνδρο. Ούτως ή άλλως το μισό Ξηρόμερο-παρά την αντίθεση του Δήμου- έχει καταληφθεί από φ/β πάρκα. Για πιο λόγο οι επιχειρηματίες που κερδίζουν σημαντικά ποσά να μην αποδίδουν ένα μέρος τους στις τοπικές κοινωνίες που υφίστανται τις συνέπειες της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας;
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ