2022-11-13 12:35:28
Φωτογραφία για Εσκαλόνια. Ένας εντυπωσιακές θάμνος για γλάστρες και παρτέρια
H ανθεκτική Εσκαλόνια, από τους πιο εντυπωσιακούς ανθοφόρους θάμνους που παραμένει καταπράσινη και όμορφη όλες τις εποχές του θάμνου. 

Γενικά χαρακτηριστικά



Escalonia macrantha rubra  η πλήρης βοτανολογική του ονομασία και πρόκειται για είδος πολυετούς και αειθαλούς θάμνου μέτριας ανάπτυξης με καταγωγή από την Ν. Αμερική.  

Οι δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες  και υβρίδια στο μέγεθος του φυτού και στην γενική του αντοχή σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες αλλά  αλλά κυρίως στο χρώμα των λουλουδιών. 

Η Εσκαλόνια φτάνει σε ύψος τα 2,50 - 3 μέτρα με ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη. Ένα υγιές  φυτό αναπτύσσεται κατά περίπου 30cm ετησίως, έως την πλήρη ενηλικίωσή του τα 10-12  χρόνια.  

Είναι κατάλληλη για μεμονωμένες αλλά και μαζικές φυτεύσεις σε  διαμορφώσεις τοπίου, μπορντούρες, διαχωριστικά κήπου - παρτεριών, όπως και για δημιουργία αντιανεμικού πυκνού φράχτη και μπορεί να κλαδευτεί στον επιθυμητό σχηματισμό.  


Στα πρώτα χρόνια ανάπτυξής της ευδοκιμεί ικανοποιητικά και σε δοχεία φύτευσης. 

Το πυκνό της φύλλωμα αποτελείται από μικρά, βαθυπράσινα και γυαλιστερά φύλλα που παραμένουν στο φυτό όλες τις εποχές χαρίζοντάς του διαχρονικά καλαίσθητη όψη. 

Τα άνθη έχουν σχήμα τρομπέτας σε κόκινη, ροζ-μωβ  ή λευκή απόχρωση ανάλογα με την ποικιλία, ενώ ο κιτρινοπράσινο τμήμα στο κέντρο τους δημιουργεί όμορφες αντιθέσεις. 

Κάποιες ποικιλίες είναι αρωματικές, με άρωμα που θυμίζει μέλι ή μπαχάρι. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε ένα φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, με πολύ καλή αποστράγγιση.  

Θέση: Η Αμπέλια ευδοκιμεί σε συνθήκες πλήρους ηλιοφάνειας ή σε ημισκιερά σημεία. Σε πλήρη σκιά ούτε ανθοφορεί ούτε αναπτύσσεται ικανοποιητικά.  

Θέσεις προστατευμένες από τον έντονο ήλιο μόνο κατά τις μεσημεριανές ώρες στην διάρκεια του καλοκαιριού, σε περιοχές  με πολύ έντονη ζέστη, είναι ιδιαίτερα κατάλληλες  για την ανάπτυξή της. 

Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή τόσο στις υψηλές όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες έως και τους -10°C 

Είναι φυτό απολύτως κατάλληλο για φύτευση και σε παράκτιες περιοχές  καθώς μένει ανεπηρέαστο από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας. 

Πότισμα:Ανήκει στα γενικά ανθεκτικά είδη στην ξηρασία και έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, κατά το πρώτο στάδιο φύτευσης και ανάπτυξής της.

Τα επόμενα χρόνια από την άνοιξη θα πρέπει να ποτίζεται 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ενώ φυτά τοποθετημένα σε δοχεία φύτευσης χρειάζονται λίγο περισσότερο νερό απ΄όσο τα τοποθετημένα απευθείας στο έδαφος. 

Κλάδεμα: Μετά το τέλος της ανθοφορίας της κλαδεύεται ελαφρά, ενώ φυτά για δημιουργία φράχτη μπορούν να διαμορφωθούν και σε συγκεκριμένο σχηματισμό. 

Ανήκει γενικά στα ταχείας ανάπτυξης είδη και ανταποκρίνεται καλά και στα πιο βαθιά κλαδέματα, αρκεί αυτά να μην γίνονται μετά το τέλος του φθινοπώρου, γιατί έτσι αφαιρούνται οι βλαστοί που θα ανθοφορήσουν την άνοιξη.

Λίπανση: Μια ετήσια λίπανση στις αρχές της άνοιξης, με ένα ενισχυτικό για ανθοφόρα καλλωπιστικά,  ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη και ανθοφορία.

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Εσκαλόνια ανθοφορεί από το τέλος της άνοιξης έως τον Σεπτέμβρη. 

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους, στις αρχές  της άνοιξης όταν έχουν παρέλθει τα έντονα κρύα ή στο τέλος του καλοκαιριού με μοσχεύματα. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα φυτά Εσκαλόνιας διάφορων ποικιλιών και αποχρώσεων για να προσθέσετε στον κήπο σας έναν πολύ εντυπωσιακό θάμνο που διατηρεί την όμορφη εμφάνισή του όλες τις εποχές.  
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ