2022-11-24 22:41:49
Φωτογραφία για 11 Φυτά με δενδρώδη ανάπτυξη για κήπους και μπαλκόνια
Εκτός των πράσινων θάμνων που σε διαμορφώσεις τοπίου συνηθίζεται να διαμορφώνονται σε διάφορους σχηματισμούς, πολλά ακόμη ανθοφόρα ή μη καλλωπιστικά φυτά με το κατάλληλο κλάδεμα μπορούν να αναπτυχθούν σε μορφή δέντρου - μπάλας και να αποκτήσουν πραγματικά πολύ εντυπωσιακή όψη. 

Εκτός των άλλων αυτός είναι και ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε αγαπημένα σας είδη σε πολύ μικρότερο χώρο, απ΄όσο απαιτεί η κανονική τους ανάπτυξη. 

Τριανταφυλλιά

Από τα πιο όμορφα και  τα  πιο εύκολα είδη στην διαμόρφωσή τους σε μορφή δέντρου, αφού για να εμπλουτίσετε τον κήπο ή το μπαλκόνι σας με την ομορφιά τους αρκεί μόνο να φυτέψετε σε γλάστρες ή απευθείας στο έδαφος δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς.  

Στις περισσότερες ποικιλίες ο κορμός έχει ύψος περίπου ένα μέτρο και στην κορυφή του σε μορφή μπάλας αναπτύσσονται φύλλα και άνθη. 

Βουκαμβίλια

Εκτός των κανονικών ποικιλιών Βουκαμβίλιας που τόσο το ύψος όσο και η παράπλευρη ανάπτυξή τους καλύπτει αρκετά μέτρα, οι νάνες ποικιλίες είναι εξίσου εντυπωσιακές και μπορούν να διαμορφωθούν σε σχηματισμό μικρού δέντρου.


Η συνεχής αφαίρεση των χαμηλών βλαστών συντελεί ώστε να δημιουργηθεί ο κεντρικός κορμός, το δε φύλλωμα στην κορυφή του μπορεί στην συνέχεια να κλαδευτεί στον επιθυμητό σχηματισμό.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακής όψης και το αποτέλεσμα που προκύπτει αν σε παρόμοιο σχηματισμό αναπτυχθούν μαζί νάνες ποικιλίες διαφορετικών αποχρώσεων. 

Ιβίσκος

Σε αντίθεση με άλλα είδη δενδρώδους ανάπτυξης ο Ιβίσκος, φυτεμένος στο έδαφος και όχι σε γλάστρα, μπορεί να αποκτήσει πολύ μεγάλο ύψος και να αποκτήσει μορφή  εντυπωσιακού δέντρου. 

Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης αφαιρούνται οι χαμηλοί βλαστοί ώστε το φύλλωμα να "ανοίξει" στην κορυφή του κορμού ο οποίος σταδιακά ξυλοποιείται. 

Λαντάνα

Ένα πολύ όμορφο, ιδιαίτερα ανθεκτικό και πολύ εύκολης καλλιέργειας φυτό που όμως αναπτύσσεται γενικά "άναρχα" και στην κανονική της μορφή η Λαντάνα απαιτεί μεγάλο χώρο, μάντρες κλπ. 

Όμως μπορεί θαυμάσια να καλλιεργηθεί σε μορφή μικρού δέντρου, ακόμη και σε γλάστρες, αν  αφαιρούνται διαρκώς οι χαμηλοί βλαστοί και το φύλλωμα κλαδεύεται στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα. 

Λεβάντα

Ο υπέροχος αρωματικός θάμνος που αποκτά πολύ εντυπωσιακή όψη αν καλλιεργηθεί σε μορφή μικρού δέντρου. 

Σε μεγάλα φυτώρια διατίθενται ειδικές νάνες ποικιλίες Λεβάντας όμως και οι κανονικές, με την αφαίρεση των χαμηλών βλαστών όσο το φυτό αναπτύσσεται, εύκολα αποκτούν την ίδια όψη. 

Γαρδένια

Από τα ομορφότερα ανθοφόρα καλλωπιστικά η Γαρδένια μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος το 1,50 μέτρο  και αν διαμορφωθεί σε μορφή δέντρου η όψη της είναι πραγματικά εξαιρετική. 

Η διαδικασία για να αποκτήσει το φυτό δενδρώδη ανάπτυξη δεν διαφέρει από άλλα είδη, απλά μια γαρδένια θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκτήσει την συγκεκριμένη  όψη σε σχέση με άλλα γρηγορότερης ανάπτυξη φυτά όπως πχ η Λαντάνα, η Λεβάντα, οι Τριανταφυλλιές κλπ. 

Αζαλέα 

Νάνες ποικιλίες Αζαλέας με πιο δημοφιλή την λεγόμενη "Ιαπωνική Αζαλέα" αναπτύσσονται εντυπωσιακά σε μορφή δέντρου και ειδικά τα διαστήματα ανθοφορίας η όψη τους είναι ...μαγική.  

Σε μορφή χαμηλού δέντρου, με το κατάλληλο κλάδεμα, μπορεί να αναπτυχθεί και το συγγενικό της Αζαλέας είδος το Ροδόδεντρο. 

Βάγια - Δάφνη Απόλλωνα

Ιδιαίτερα ανθεκτικός και  εύκολης καλλιέργειας θάμνος με πολύ όμορφο φύλλωμα που εύκολα μπορεί να διαμορφωθεί σε μορφή δέντρου - μπάλας. 

Η συνεχής αφαίρεση των χαμηλών βλαστών της Βάγιας γρήγορα δημιουργεί τον κεντρικό κορμό, στην κορυφή του οποίου αναπτύσσεται το φύλλωμα που μπορεί να κλαδευτεί στον επιθυμητό σχηματισμό.  

Φωτίνια

Ένας ακόμη πολύ όμορφος καλλωπιστικός θάμνος, με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό φύλλωμα ανά εποχές, όμως και η Φωτίνια απαιτεί μεγάλο χώρο εκτός αν καλλιεργηθεί σε δενδρώδη μορφή. 

Μεγάλα φυτώρια διαθέτουν και έτοιμα φυτά διαμορφωμένα σε σχηματισμό δέντρου, όμως εξίσου εύκολα με την αφαίρεση των χαμηλών κλαδιών μπορείτε σταδιακά να δώσετε την ίδια όψη σε ένα μικρό φυτό Φωτίνιας. 

Μυρτιά

Ειδικά την περίοδο ανθοφορίας τους οι Μυρτιές αποκτούν πραγματικά πολύ όμορφη εμφάνιση, ακόμη και αν πρόκειται για τις ειδικές νάνες ποικιλίες. 

Φυτέψτε σε μέτριου μεγέθους δοχεία φύτευσης και απολαύστε ακόμη και σε έναν μικρό κήπο ή το μπαλκόνι σας την όψη αλλά και το άρωμα μιας ανθισμένης Μυρτιάς. 

Τεύκριο

Από τους πιο δημοφιλείς θάμνους διαμόρφωσης τοπίου, λόγω της ανθεκτικότητάς του σε όλες τις συνθήκες και τις λιγοστές φροντίδες που απαιτεί. 

Αν δεν θέλετε να διαμορφώσετε το Τεύκριο σε μορφή μπάλας, μπορείτε να το ...καθοδηγήσετε να αναπτυχθεί σε μορφή δέντρου αφαιρώντας διαρκώς τους χαμηλούς βλαστούς έως να ξυλοποιηθεί η κεντρικός κορμός του. 

Tip: Όλα τα φυτά, ανεξάρτητα από τον σχηματισμό ανάπτυξή τους απαιτούν τις ίδιες γενικές φροντίδες, ενώ όπου για την διαμορφωσή τους σε μορφή δέντρου απαιτούνται βαθιά κλαδέματα αυτά φυσικά θα πρέπει να γίνονται την κατάλληλη για κάθε είδος εποχή. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ