2022-11-27 11:24:42
Φωτογραφία για Συντάξεις: Οι οριστικές αυξήσεις και πώς διαμορφώνονται.



 Συντάξεις: Στο θέμα των συντάξεων και των αυξήσεων που θα δουν οι συνταξιούχοι, αναφέρθηκε η εργατολόγος Μάρλεν Ασημακοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6».

Όπως δήλωσε η κ. Ασημακοπούλου: «Στις συντάξεις οι αυξήσεις είναι αλληλένδετες με αυτή την αύξηση του πληθωρισμού και του ΑΕΠ. Έτσι αφορά η αύξηση από 1/1 2023 των 94,6% περίπου των συνταξιούχων. Βέβαια είναι ένα μεγάλο νούμερο, όπως το ακούμε. Υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν θα το δουν ακριβώς. Ουσιαστικά αφορά όλους. Απλά να διαχωρίσουμε ότι κάποιοι θα το δουν στο ΑΤΜ και κάποιοι θα το δουν μόνο λογιστικά.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τις αυξήσεις στο ΑΤΜ και περίπου 931.000 συνταξιούχοι δεν θα τις δουν, αλλά θα τις δουν μόνο λογιστικά με τη μείωση της προσωπικής διαφοράς. Να πούμε ότι θα υπάρξει περίπου 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν διπλές αυξήσεις. Τι εννοούμε διπλές; Θα δούμε λοιπόν την αύξηση και αυτή που λέμε και θα δούνε την αύξηση που έχει να κάνει με την όπως είπαμε πριν, με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.


Υπάρχουν και κάποιοι που θα δουν τριπλή αύξηση. Είναι αυτοί που έχουν να λαμβάνουν την τέταρτη δόση από τον νόμο Βρούτση που είναι πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και αυτοί είναι που έχουν δικαιωθεί από το ΣτΕ και δικαιούνται να πάρουν την τέταρτη δόση μέσα στο 2022. Είναι ουσιαστικά σε αυτούς μία επιπλέον σύνταξη θα πάρει ένας στους δύο συνταξιούχους το έτος το χρόνο.

Να πούμε ότι η αύξηση 7,5% με 8% κλειδώνει πλέον βάση του πληθωρισμού. Έχει πει το υπουργείο ότι αυτό θα το ξαναδούν. Βεβαίως θα δοθούν οι αυξήσεις κανονικά με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, να πούμε δηλαδή τέλος Ιανουαρίου, θα τις πάρουν όλοι αυτοί που τις δικαιούνται, απλά όταν θα έρθουν και τα στατιστικά από την ΕΛΣΤΑΤ μέσα στο καλοκαίρι, θα δουν αν χρειάζεται του χρόνου κάποια αναπροσαρμογή αυτής της αύξησης. Γιατί έχουμε πει ότι αυτή η αύξηση θα είναι ετήσια. Με μια υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται μέχρι 31/12 κάθε έτους.

Από εκεί και πέρα τώρα το 7,5% με 8% θα το λάβουν οι περισσότεροι. Θα είμαστε πάνω από 7,5%, δηλαδή έχουμε να κάνουμε με το 8% με 85%. Θα το λάβουν ολόκληρο πάνω από 7% και είναι περίπου 15% που έχει να κάνει και με τις συντάξεις και την προσωπική διαφορά θα το λάβουν λίγο λιγότερο, δηλαδή γύρω στο 7%. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο ποσοστό».

Συνεχίζοντας η κ. Ασημακοπούλου, για το ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορά η αύξηση των συντάξεων, ανέφερε πως: «Επειδή μας ρωτούν πολλοί, η αύξηση θα αφορά τους πάντες, θα αφορά όλες τις συντάξεις όλων των ταμείων;

Λοιπόν, να το διευκρινίσουμε ότι αφορά και την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη. Ξέρουν οι συνταξιούχοι γιατί λέω, το ξέρουν στο ενημερωτικό της σημείωμα και βεβαίως αφορά όλα τα ταμεία και όλες τις κύριες συντάξεις, είτε είναι αναπηρίας είτε είναι χηρείας, είτε είναι γήρατος.

Δεν αφορά τις επικουρικές οι επικουρικές, επειδή γνωρίζουμε δυστυχώς τα προβλήματα των επικουρικών ταμείων εδώ σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να εκδίδεται απόφαση από το Ταμείο ανάλογα με τον προϋπολογισμό του, ανάλογα δηλαδή με το οικονομικό του μέγεθος. Αν ένα ταμείο αντέχει, θα δώσει αύξηση. Αν όχι, δεν θα δούμε αύξηση στις επικουρικές. Αυτό θα το μάθουμε μέσα μέσα στο πρώτο τρίμηνο και αυτό μέσα στο πρώτο δίμηνο.

Επίσης αναφερόμενη στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά», επισήμανε πως: «Λογιστική αύξηση όπως είπαμε προηγουμένως, θα δουν περίπου σε 931.000. Τι λέμε λογιστική, θα το δουν στο ενημερωτικό τους σημείωμα. Όταν δηλαδή θα λάβουν το ενημερωτικό σημείωμα, θα δουν εκεί που λέει προσωπική διαφορά μπροστά θα δουν ένα μείον ή ένα μηδέν. Αυτοί είναι όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά. Και πάλι τι εννοούμε προσωπική διαφορά; Μία σύνταξη για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, μία σύνταξη περίπου στα 500 ευρώ, θεωρούμε ότι είναι μεγάλη προσωπική διαφορά πάνω από 45, 30, 40 με 45 ευρώ, μία σύνταξη γύρω στα 700, πάνω από 50 ευρώ 50 με 60. Και κυρίως μιλάμε για μεγάλες προσωπικές διαφορές στις συντάξεις.

Να πούμε να πούμε κάτι και γι’ αυτό ότι τη σύνταξη θα την πάρουν μέχρι τέλος Γενάρη με τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, αλλά θα δουν αναδρομικότητα από 1η πρώτου του 2023. Θα έχουμε και οφέλη από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 841.000ς όπως είπαμε πριν τώρα τα αναδρομικά. Μιλάμε τώρα για πάρα πολλά γιατί περιμένουν αρκετά. Να πούμε ότι έχουμε πολύ μεγάλες ερωτήσεις για τα αναδρομικά που έχουμε τώρα που εκδόθηκε η τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τα δώρα τις επικουρικές κτλπ. Δεν έχουμε ακόμα νομοθετική ρύθμιση. Είναι ακόμα σε μια συζήτηση το υπουργείο προσπαθεί από ό,τι ξέρουμε να βρει μια λύση, γιατί το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και θα το πούμε για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει τις προσφυγές στα δικαστήρια, γιατί όλοι μας τους λέγαμε μην τις υποβάλλετε, απλά κάντε μια αίτηση.

Αυτοί με βάση την απόφαση του ΣτΕ αποκλείονται. Το υπουργείο αυτή τη στιγμή προσπαθεί μήπως και βγάλει μια άκρη και δώσει οριζόντια αυτές τις αυξήσεις.

Στο ενημερωτικό τους σημείωμα που μπορεί να κατεβάσει από το Taxis με τους κωδικούς του, είναι πολύ απλό να δει αν έχει προσωπική διαφορά, αν η προσωπική του διαφορά, όπως είπαμε προηγουμένως, τα μεγέθη είναι κάτω από τα μεγέθη που είπαμε, τότε θα δει κανονικά την αύξηση, έστω κι αν είναι πάνω από αυτά τα μεγέθη, θα δει, θα περιμένει ότι όταν θα έρθει ο Φεβρουάριος θα δει.

Η ενίσχυση των 250 ευρώ είναι πολύ σημαντικό. Μας ρωτάνε και γι αυτό θα τη δουν γύρω στις 20 Δεκεμβρίου, αφορά κι εκεί γύρω στα 265.000 συνταξιούχους να πούμε ένα για να καταλάβουν, περίπου σύνταξη και συνολικό εισόδημα ατομικό γύρω στα 600 ευρώ το μήνα. Αν έχει παραπάνω από τα 600€ ατομικό δεν θα μπορεί να πάρει τα 250 ευρώ».

Πηγή: eleftherostypos.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ