2022-11-28 10:30:45
Φωτογραφία για Alstom: Ενδιαφέρον για τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης
Ο γαλλικός όμιλος Alstom θα συμμετάσχει, εκτός απροόπτου, σε μία από τις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν τη σύμβαση για τη λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

 Φώτης Κόλλιας

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Alstom Ελλάδος και Δυτικών Βαλκανίων, Σταύρος Βλάχος, υποστηρίζει στο powergame.gr πως στο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου μέχρι το 2025 περιλαμβάνεται η ενίσχυση της παρουσίας του σε συμβάσεις λειτουργίας και συντήρησης μετρό και άλλων μέσων σταθερής τροχιάς.

Όπως εξηγεί ο κ. Βλάχος, «ήδη το 30%-40% των συρμών που συντηρεί σήμερα η Alstom, με βάση πολυετείς συμβάσεις ανά τον κόσμο, είναι άλλων κατασκευαστών». Επιπλέον, όπως προσθέτει ο επικεφαλής της Alstom Ελλάδος, ολοένα και περισσότερες συμβάσεις κατασκευής μετρό ή σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και προμήθειας τροχαίου υλικού, προβλέπουν πλέον μακροχρόνια συμβόλαια συντήρησης.


«Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα έργα διεθνώς, είτε τροχαίου υλικού είτε τεχνολογικών συστημάτων, οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται με πρόβλεψη για κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία για 15-30 χρόνια». Ο γαλλικός όμιλος υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες, για παράδειγμα, συμφωνία-πλαίσιο με την Εθνική Αρχή Σηράγγων της Αιγύπτου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση της γραμμής 6 του μετρό του Καΐρου, μήκους 35 χιλιομέτρων.

Στην Ελλάδα, η Alstom έχει κυρίαρχη παρουσία στα έργα μετρό και τραμ, την οποία και θέλει να διατηρήσει. Εκτός από τη συμμετοχή της στις δύο πρώτες γραμμές του μετρό της Αθήνας (2 και 3), καθώς και στο έργο του τραμ, η κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Alstom επικράτησε στον διαγωνισμό για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη (χωρίς οδηγό κ.λπ.) γραμμή στην Αθήνα.

Στην Θεσσαλονίκη, όπου θα λειτουργούν, επίσης, συρμοί μετρό χωρίς οδηγό, η κοινοπραξία κατασκευής υπό τις ΑΚΤΩΡ – We Build – Hitachi Rail STS έχει συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου στις 30 Δεκεμβρίου 2023. Τη λειτουργία του μετρό θα αναλάβει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ιδιωτικός φορέας και η Αττικό Μετρό έχει προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 292 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος τη 12η Δεκεμβρίου. Αρκετοί στοιχηματίζουν πως θα υπάρξει παράταση, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η Αττικό Μετρό δημοσίευσε τεύχος διευκρινίσεων 116 σελίδων, με περίπου 300 ερωτήσεις!

Η συμμετοχή της Alstom στο μεγαλύτερο δημόσιο έργο που ανατέθηκε τα τελευταία χρόνια, τη σύμβαση του 1,5 δισ. για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 στην Αθήνα, οδήγησε σε περαιτέρω μεγέθυνση της εταιρείας στην Ελλάδα, λέει ο κ. Βλάχος. Από τους περίπου 100 εργαζόμενους που είχε τα τελευταία χρόνια, πλέον έχει φτάσει τους 150, αρκετοί από τους οποίους είναι Έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν στη χώρα μας. «Ακόμα και στην πλέον δύσκολη ειδικότητα», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Alstom Ελλάδος, «βρήκαμε Έλληνες που είχαν φύγει από τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία και έψαχναν τρόπο να επιστρέψουν!».

Οι νέες σιδηροδρομικές γραμμές και το υδρογόνο

Η Alstom συμμετέχει, επίσης, πάλι σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ, στη διεκδίκηση των νέων μεγάλων σιδηροδρομικών έργων με το σύστημα μελέτη/κατασκευή που προκηρύχθηκαν φέτος από την ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για έργα συνολικού ύψους κοντά στα τέσσερα δισ. ευρώ, που αφορούν τη διασύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια της χώρας. Ο γαλλικός όμιλος έχει σημαντική παρουσία στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ο οποίος, όμως, καρκινοβατεί εδώ και δεκαετίες λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων συντήρησης και λειτουργίας.

Ο κ. Βλάχος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υποδομών έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι το σχέδιο για συμβάσεις ΣΔΙΤ, που θα αφορούν τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, με τον πρώτο διαγωνισμό να σχεδιάζεται για το δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας. «Μετά το 2010 δεν υπήρξαν ενδιαφέρον και επάρκεια για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου», τονίζει. Προσθέτει πως εγκαταστάθηκαν σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα (ενίοτε και για πρώτη φορά στην Ευρώπη!), τα οποία απαξιώθηκαν ταχύτατα λόγω της έλλειψης συντήρησης.

«Ο σιδηρόδρομος είναι αξιοπιστία», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Alstom Ελλάδος. Και η αξιοπιστία «εξασφαλίζεται από τη συνεχή λειτουργία των τεχνολογικών συστημάτων, τα οποία απαξιώνονται τάχιστα αν δεν συντηρηθούν».

Σοβαρότατο ενδιαφέρον έχει η Alstom και για τα τρένα υδρογόνου, που, σύμφωνα με την πρόσφατη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα πρέπει να προμηθευτεί η χώρα (η ΓΑΙΑΟΣΕ) με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο γαλλικός όμιλος, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, είναι πρωτοπόρος διεθνώς στα τρένα υδρογόνου, καθώς ήδη λειτουργούν από το 2018 στη Γερμανία. Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει σημαντικές συμβάσεις σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία για 59 τραίνα. Μάλιστα, το τρένο υδρογόνου στη Γερμανία πέτυχε πρόσφατα αυτονομία 1.175 χιλιομέτρων, τονίζει.

powergame.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ