2022-11-29 10:01:45
Φωτογραφία για Οι τροφές που σε φουσκώνουν κι αυτές που θα σου λύσουν το πρόβλημα



Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φούσκωμα είναι το αποτέλεσμα επιπλέον αερίων στον οργανισμό μας επειδή έχουμε καταπιεί αέρα ή έχουμε φάει ορισμένες τροφές που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση.

Έπειτα από ένα μεγάλο γεύμα είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι φουσκωμένη, αλλά το φούσκωμα που δεν ξεφουσκώνει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή πυρετός μπορεί να είναι λόγος ανησυχίας. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του εντέρου και την πέψη. Η υποκείμενη αιτία θα μπορούσε να είναι πολλά πράγματα, από ένα πεπτικό πρόβλημα ή μια ηπατική νόσο μέχρι γαστρίτιδα ή καρκίνος. Σε κάθε περίπτωση εάν τα συμπτώματα επιμένουν θα πρέπει να συμβουλευτείς γιατρό για να μάθεις τι μπορεί να κρύβεται.

Αλλά αν το φούσκωμα είναι μόνο περιστασιακό και δεν παρατηρείς άλλες σωματικές κόκκινες σημαίες, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να αισθάνεσαι πιο άνετα
. Συγκεκριμένα, υπάρχουν απλές αλλαγές στη διατροφή που μπορούν να κρατήσουν το φούσκωμα μακριά. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις, ωστόσο, ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Μια τροφή που προκαλεί φούσκωμα στη φίλη σου μπορεί να μην κάνει το ίδιο σε εσένα και το αντίστροφο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν κάποιοι κοινοί ένοχοι. Ανάμεσα στις τροφές που συμβάλλουν στο φούσκωμα της κοιλιάς υπάρχουν και εκείνες που μπορεί να βοηθήσουν να το αποφύγεις.

Οι 5 τροφές που μπορεί να συμβάλλουν στο φούσκωμα:

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Εχθρός νούμερο 1: το νάτριο. Το νάτριο συγκρατεί το νερό και όταν συμβαίνει αυτό, καταλήγεις να αντιμετωπίζεις πρήξιμο ή φούσκωμα. Το νάτριο είναι ένα βασικό μέταλλο που πρέπει να καταναλώνεις τακτικά, οπότε δεν μπορείς και δεν πρέπει να το αποφεύγεις εντελώς, αλλά το από πού προέρχεται το νάτριο και πόσο παίρνουμε είναι αυτό που έχει σημασία. Το νάτριο που βρίσκεται σε ανθυγιεινά συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γρήγορο φαγητό, τα ντρέσινγκ, οι σάλτσες, οι κονσερβοποιημένες σούπες, τα αλλαντικά και τα αρτοσκευάσματα όπως το ψωμί, τα κουλούρια και τα ντόνατς, είναι εκείνο που πρέπει να αποφεύγεις.

2. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Τα τρόφιμα που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά περιλαμβάνουν τα αρτοσκευάσματα, τα επεξεργασμένα κρέατα και το τυρί. Όλες οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται αρκετά περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν από άλλες τροφές, επειδή αυτές κινούνται πιο αργά μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα και μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα. Ακολούθησε μια συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρά.

3. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά στις διάφορες μορφές τους, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του παγωτού και του τυριού, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην κοιλιά εξαιτίας της λακτόζης, η οποία είναι το φυσικό σάκχαρο στο αγελαδινό γάλα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αν διαπιστώσεις ότι τα γαλακτοκομικά σε ενοχλούν, αλλά δεν μπορείς να τα εγκαταλείψεις, δοκίμασε να πάρεις ένα συμπλήρωμα ενζύμων πριν φας γαλακτοκομικά τρόφιμα για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να διασπάσει τη λακτόζη. Η μοναδική εξαίρεση εδώ είναι το γιαούρτι, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει το φούσκωμα της κοιλιάς. 

4. Μήλα

Αν και αναμφισβήτητα υγιεινή τροφή, τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και η υπερβολική φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, θεωρούνται επίσης τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP και αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους. Το FODMAP είναι ένα ακρωνύμιο για τα σάκχαρα που το λεπτό έντερο απορροφά ανεπαρκώς (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Τα άτομα με IBS μπορεί να επωφεληθούν από μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, λέει το Πανεπιστήμιο Monash, το ίδρυμα που δημιούργησε αυτό το πρόγραμμα διατροφής. Τα κρεμμύδια, το σκόρδο, οι γίγαντες και τα κάσιους είναι άλλες υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP που πρέπει να προσέχουν τα άτομα με IBS. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP θα πρέπει να ακολουθείται μόνο προσωρινά και υπό την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου.

5. Όσπρια

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια και οι φακές, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, παρ’ όλα αυτά, αυτά τα φυτικά τρόφιμα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο και είναι θρεπτικά δυναμικά. Οι φυτικές ίνες συγκεκριμένα είναι ένα από τα θρεπτικά συστατικά των οσπρίων που πρέπει να υπάρχουν άφθονα στην διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες μας χορταίνουν, διατηρούν την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου. Ίσως μπορέσεις να αποφύγεις τα υπερβολικά αέρια και το φούσκωμα αν αυξήσεις σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών, όπως για παράδειγμα προσθέτοντας σιγά σιγά περισσότερες φακές στη διατροφή σου.

Οι τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος

Αγγούρια

Τα τραγανά αγγούρια είναι 96 % νερό και τα τρόφιμα με βάση το νερό είναι το κλειδί για τα την ομαλή πέψη και λειτουργία του εντέρου. Τα αγγούρια περιέχουν επίσης ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται κερκετίνη, η όποια έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε θα μπορούσε να μειώσει το πρήξιμο στην κοιλιά, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι αρκετά ευρέως γνωστό για τις θετικές επιπτώσεις του στην υγεία του εντέρου, με τα προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα, το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του φουσκώματος.

Μπανάνες

Οι μπανάνες καταπολεμούν το φούσκωμα και αποθαρρύνουν την κατακράτηση νερού λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο και ηλεκτρολύτης που είναι σημαντικό για τη ρύθμιση των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Ως εκ τούτου, οι τροφές πλούσιες σε κάλιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κατακράτησης νερού. Εκτός από τις μπανάνες, μπορείς να βρείς κάλιο και στα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες.

Μάθε ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για απορρόφηση βιταμινών

Αν κάνουμε κάποιες φορές πιο έξυπνους συνδυασμούς τροφίμων, μπορούμε να έχουμε και καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών που περιέχουν.

Μπορεί ένας επιβλητικός πρωταγωνιστής να είναι σπουδαίος, αλλά η ταινία δεν λειτουργεί το ίδιο καλά χωρίς το υποστηρικτικό καστ. Κάπως έτσι σκέψου ότι λειτουργούν και οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων. Αποδεικνύεται ότι το σώμα μας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Καθώς επιλέγεις τρόφιμα με βάση τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που θέλεις, πρόσεξε με τι σερβίρεις αυτά τα στοιχεία. Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων μπορεί να φέρει μαζί συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσει το ρυθμό απορρόφησης των καλών συστατικών.

Δοκίμασε να συνδυάσεις αυτά τα τρόφιμα με βάση τις βιταμίνες:

Σίδηρος + βιταμίνη C

Είτε από φασόλια είτε από παντζάρια, ο σίδηρος από μη-κρεατικές πηγές απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Δοκίμασε: Ανακάτεψε μια σαλάτα με παντζάρια και εσπεριδοειδή.

Ασβέστιο + βιταμίνη D

Προκειμένου να απορροφήσουμε το περισσότερο ασβέστιο από τις τροφές μας, το σώμα μας χρειάζεται μια υγιή δόση βιταμίνης D.

Δοκίμασε: Ανακάτεψε κάσιους και μπρόκολο μαζί στο τηγάνισμά σου.

Κουερσετίνη + Κατεχίνες

Η αντιφλεγμονώδης κερκετίνη μειώνει τους θρόμβους στο αίμα, ενώ οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες δρουν κατά των σκληρυμένων αρτηριών.

Δοκίμασε: Σνακ με μήλα με φλούδα με μαύρη σοκολάτα ή μούρα με πράσινο τσάι.

Υγιεινά λίπη + Βιταμίνες A, D, E και K

Τα οφέλη για την υγεία που είναι άφθονα στις λιποδιαλυτές βιταμίνες – A, D, E και K – δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη βοήθεια των λιπών.

Δοκίμασε: Ρίξε ελαιόλαδο πάνω από ντομάτες ή λαχανάκια Βρυξελλών για να αυξήσεις την απορρόφηση αυτών των ζωτικών θρεπτικών συστατικών.

πηγή

themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ